Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Zdravko Mamić je nazaslužniji za uspjeh u Rusiji

Bez Maminja ne bi se u Rusiji plesao argentinski tango

 
 
Pada li Vam na pamet koliko stanovnika ima Nigerija? Blizu 200 milijuna. Brazil ima nešto više, 207 milijuna, možda im je nacionalni prosjek godina oko 26? Promislite koliko zdravih i stasitih mladića ima ta zemlja! Argentina ima "samo" 44 milijuna stanovnika! Broj onih koji igraju nogomet je blizu broja ukupnog stanovništva Hrvatske. Mislite li da je Silvio Berlusconi u Italiji radio u športu bez afera? Znate li koliki se novci vrte u Real Madridu ili u engleskom nogometu ili američkoj NBA ligi? Možda je tržišna vrijednost Reala jednaka našem BDP-u ili vanjskom dugu, ili ulaganju u Veliku Britaniju, ili Francuske u mornaricu?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/102152077_gettyimages-980561390.jpg
Jeste li primijetili da su nogometni klubovi postali legije stranaca, a da i reprezentacije slijede taj trend. Pogledajte suludu vrijednost kineskih transfera! Pokušajte se sjetiti osim Rimca, Vegete i Miroslava Gavrana što Hrvatska danas proizvodi, po čemu je slavna u svijetu? Miroslava Gavrana spominjem jer nam se dogodio unatoč katastrofalnoj politici u kulturi. Kultura u Hrvata nije Pepeljuga kao što se obično misli, ona je debela mrzovoljna i netalentirana maćehina kći koja financira lijevoliberalne nevladine udruge, gay parade, Olivera Frljića svjetskoga šampiona vulgarnosti… Meni se već okreće želudac kad mi spomenu Umjetničku galeriju Dubrovnik, imam skepsu prema lokalnom kazalištu, a za Dubrovačke ljetne igre godinama iščekujemo da se od jugoslavenskog dinosaura, priznajem dobro zamišljenoga i u vrijeme Marka Foteza i Koste Spaića zanimljivog, preobraze u hrvatsku žar pticu; međutim žare mi se  samo obrazi kad vidim koliko novaca ide u slabe i osrednje pomodnosti poput Jana Fabrea ili Michelea Houellebecqa.
 
Hrvatska je nogometna reprezentacija je čudo nad čudima i to priznajem kao osoba koja nogomet ne voli i koja bi ukinula profesionalni šport. Zašto je košarka, koja je do nezavisnosti Hrvatske bila najjača grana športa, propala a nogomet uzrastao? Neka drugi, stručniji i obavješteniji analiziraju jesu li domaći talenti sjedili na klupi dok su igrali osrednji igrači iz NBA-a (treneri Zoran Slavnić i Vlado Đurović su forsirali Dražena Petrovića već sa 16 ljeta!), je li rad s juniorima bio dobar, jesu li talenti prerano odlazili u inozemstvo dok igrački, psihički i fizički nisu stasali…? Koliko se ulagalo u Hajduk, klub koji ima najvjernije i najorganiziranije navijače (Torcidu), te najveće športske talente u splitskom bazenu, kako se tamo uništavalo i tjeralo dobre trenere, kolika je razlika u uloženom novcu među klubovima?
 
Očito je da Zdravko Mamić ima bezgraničnu ljubav prema Dinamu, gdje je čak kao junior bio oštećen od starne kluba (!), da ima nos za igrače, da je odličan "menager", da izgara za svoj klub… Zaboravimo sada njegov osebujni temperament, latinoamerički i ponekad balkanski stil, i upitajmo zašto se ne sudi ljudima koji su upropastili INA-u, koji nisu ostavili Hrvatima nijednu banku, koji su zakomplicirali ionako složeno stanje u prehrambenom gigantu Agrokoru, što je sa nesposobnim Željkom Rohatinskim koji je prodao državno zlato, koliko su se građani Dubrovnika i doline Neretve  morali boriti protiv projekata tzv. Golfa na Srđu i HE Ombla, te Gornjim horizontima iz kojih su virili krakovi svih naših stranaka, a nadasve gospodina ing. Radimira Čačića, zašto je u politici još uvijek Vesna Pusić koja nam je nanijela velike štete svojom politikom podrške sirijskoj oporbi (sastavljenoj uglavnom od vjerskih fanatika); kada već spominjem gđu Pusić primijetit ćete da "zlatna" pera našeg prosvijećenog lijevoliberalnog novinarstva nikada po njoj ne udaraju, dok svoju mržnju prema Predsjednici ne mogu sakriti, jer činjenica da se našla osoba koja je državnik, koja zna što hoće i kako to provesti i zna gdje je Hrvatskoj mjesto, koja ne služi stranim interesima i ne sprema probleme pod tepih, ta ista činjenica draži i naše prosvijećene istanbulske pristaše EU-ovih liberala! Koliko ti "branitelji žena" i ljudskih prava nisko, podlo, neargumentirano i ružno udaraju po našoj Predsjednici! Ali znanstveno je dokazano da većina homoseksualaca emotivno ne vole žene, i tu je dio odgovora. U tim "liberalnim" društvima ženu pitaju kod zapošljavanja kani li rađati!!! Tu udruge ne reagiraju, njih prava žena i radnica ne zanimaju, kao ni demografija, kao ni nacija i država… Vratimo se temi.
 
Ukoliko je Zdravko Mamić uza sve što je stvorio i postigao radio nezakonito, tada mu treba zaplijeniti imovinu u ime neplaćenog poreza. Suđenje i presuda su mogli biti odgođeni zbog Svjetskoga prvenstva, a ista pravila primijeniti i na naše političare, npr. VIAM-u braće Vlahušić kojemu su oprošteni veliki dugovi, ili ing. Čačiću kojemu su suđenja došla u zastaru, ili na primjeru dubrovačkih Lazareta gdje je USKOK-u odbijena optužnica iako su znatno prekoračena sredstva u obnovi, a da obnova nije cjelovito odrađena. Danas u doba informatizacije znamo koliko što košta, od neke komemoracije do tzv. spomenika na Pilama.
 
Ponavljam, ne treba Mamiću gledati kroz prste, ali način na koji se vodi postupak protiv njega nalikuje na linč; mi se moramo pitati kome je to u interesu? Neka institucije pravne države rade svoj posao, ali prema svim građanima jednako! Zdravku treba oduzeti dio dobiti, ali i udijeliti odlikovanje zbog zasluga za hrvatski šport! Ulazak u drugi krug natjecanja je veliki uspjeh hrvatskoga športa; da smo u drugim djelatnostima toliko uspješni bili bismo Švicarska! Pravo je pitanje zašto nismo (pored tako lijepe obale, plodne ravnice, stručnih i radnih ljudi), te tko i zašto želi medijsku lomaču za Mamića?!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Iz tiska je izišla nova, 21. knjiga Peje Šimića – Čovječe, prizemlji se

hrvatski-fokus

Sto deset godina KUD-a Preporod

HF

Mateja Hercigonja vinska kraljica

HF

Pismo za rođendan

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više