Hrvatski Fokus
Aktualno

Plenky i Milas izazvali skandal među iseljenicima

Hrvatska vlada odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti imenovanje Mirka Hasenaya

 
 
»Gospodin Zvonko Milas
Predstojnik Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
 
U mjesecu travnju 2017. godine Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Argentini je zamolilo Međudruštveni Odbor Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini da po uputama Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske treba izabrati dva predstavnika iz hrvatske zajednice Argentine, koji će se uključiti u novi saziv Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To je također bilo obavljeno prije četiri godine, kada je također Međudruštveni Odbor organizirao izbore.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/mirko-hasenay.png
Mirko Hasenay
 
Sedmoga svibnja 2017., u prostorijama Hrvatskog doma, održali su se izbori, gdje su sudjelovale 31 udruge koje su birale između četiri kandidata, svi ugledni članovi Hrvatske zajednice u Argentini i sa profilima prikladnim uvjetima koje ste postavili iz Državnog Ureda. Izabrani su dva kandidata: Iva Vidić (koju je predložilo Društvo “Circulo Croata de Socorros Mutuos DockSud”) i Mirko Hasenay (kojeg je predložila Hrvatska Republikanska Stranka).
 
Na žalost i za naše veliko iznenađenje dne 26. travnja ove godine, primili smo obavijest preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini pismo potpisano od Zvonka Milas gdje se traži da se izabere novog predstavnika u Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske koji bi zamijenio Mirka Hasenaya. U vezi sa razrješenjem Mirka Hasenaya kao predstavnika Savjeta izjavljujemo da kategorično odbacujemo tu odluku jer smatramo da gosp. Mirko Hasenay nema nikakve veze sa promocijama ili veličanjem autoritarnih ili antidemokratskih aktivnosti koje bi se suprotstavljale Ustavu Republike Hrvatske. To smatramo neistinito i uvrjedljivo. Također nam nije jasno da se to dogodilo nakon što je Mirko Hasenay bio prihvaćen od Veleposlanstva, kao i od Hrvatske Vlade. Osim toga da je također i prisustvovao prvom sastanku Savjeta koji se održao u Zagrebu u prosincu 2017. godine, i gdje je u kratkom vremenu sa ostalim savjetnicima kao i sa službenicima Vlade razgovarao o raznim projektima i suradnji. Neočekivano i nakon neke vrste medijskog linča na argentinske Hrvate, koje je pokrenuo jasno protuhrvatski portal, Hrvatska vlada odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti imenovanje gospodina Hasenaya.
 
Ova odluka ne poštiva demokratska volja Hrvata u Argentini i nanosi im ogromnu štetu odnosima Domovine s Izvandomovinstvom, baš suprotno ciljevima i zadacima Savjeta i Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dovodi do odluke Upravnog Odbora Međudruštvenog Odbora Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini, ne surađivati kod izbora novog savjetnika u zamjenu gospodina Mirka Hasenaya.
 
Na kraju, nemožemo da ne izrazimo poštovanje prema Vama kao bivšem branitelju i dobrom Hrvatu i još jednom žalimo štetu nanijetu nama Hrvatima u Argentini, a i Uredu kojeg predstavljate, samo zato što se privilegiralo stranačke pa i osobne interese prije svetih interesa Hrvatskog Naroda.
S poštovanjem,
 

Jure Dragičević, glavni tajnik«

Povezane objave

Tko će nam i kako pisati školsku povijest?

HF

Komu koristi afera o pomilovanju jugoslavenskih udbaša?

hrvatski-fokus

Oželanda na omiški način

HF

Demontaža Holywooda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više