Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Novigradska dagnja

U korak s vremenom

 
 
Kada je 2015. godine održan stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ nismo mogli ni sanjati da de se događanje nastaviti tako uspješno. 2016. je slijedio skup „Novigradska dagnja – sadašnjost i bududnost“, a 2017. vrlo uspješan skup „Novigradska dagnja 3“. Naziv ovogodišnjeg stručnog skupa je „NOVIGRADSKA DAGNJA U KORAK S VREMENOM“ i održati de se u subotu 30. lipnja, 2018. godine s početkom u 20:00 h u crkvi Sv. Kate u Novigradu. Kao i lani, stručni skup ravnopravno suorganiziraju Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Opdina Novigrad i Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Dagnja-2018.jpg
Održavanje skupa je sufinancirano sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, sredstvima Opdine Novigrad i sredstvima AGRRA-e. Središnja tema ovogodišnjeg skupa de biti glavne sastavnice specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za Novigradsku dagnju. Naime, Udruga „Novigradska dagnja“ kao skupina proizvođača odnosno podnositelj zahtjeva za Zaštidenom oznakom izvornosti (ZOI) poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda doslovno broji sate do slanja zahtjeva za Nacionalnom Zaštidenom oznakom izvornosti (u prilogu nacionalni postupak zaštite naziva ZOI, ZOZP i ZTS). Kratki rezime dosadašnjih aktivnosti bi bio slijededi: srpanj 2015. – Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) zajedno sa partnerima organizira stručni skup „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“; kao posljedica skupa u listopadu 2015. na inicijativu Agencije osniva se Udruga uzgajivača Školjaka „Novigradska dagnja“; travanj 2016. Udruga dobiva potvrdu svog pravnog statusa pri Uredu državne uprave; rujan 2016. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije za Novigradsku dagnju sa Ministarstvom poljoprivrede u vrijednosti od 74.820,00 kn;
 
srpanj 2017. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju ostatka vrijednosti izrade specifikacije (cijena izrade specifikacije je 98.200,00 kn) sa Zadarskom županijom u vrijednosti od 23.800,00 kn; lipanj 2018. – specifikacija proizvoda zajedno sa svim prilozima potpuno završena i spremna za slanje. Bitno je još naglasiti da je izrađivač specifikacije za Novigradsku dagnju Sveučilište u Zadru (Ugovor o izradi specifikacije potpisan u srpnju 2017.), a Zavod za javno zdravstvo Zadar je provodio laboratorijska ispitivanja u sklopu izrade specifikacije. Za kraj bi željeli naglasiti da je ova specifikacija znanstveno dokazala ono što svi odavno znamo, a to je da je Novigradska dagnja posebna i drugačija, jednom riječju premium proizvod vrijedan zaštite. Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Općina Novigrad i Turistička zajednica Opdine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj koji ove godine nosi naziv „FEŠTA NOVIGRADSKE DAGNJE“.
 
Događaj se organizira uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“. I ove godine, 500 kg daganja de biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22:00 h. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domadoj recepturi, a događaj de biti popraden prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškid“ i pozvani su svi ljudi dobre volje!
 

Branimir Baždarić

Povezane objave

Ekstremisti vide američku elektroenergetsku mrežu kao metu, upozorava se u izvješću vlade

hrvatski-fokus

Nekoliko iskustava s ugradnjom razdjelnika i vodomjera

HF

Zoranova luda obećanja

HF

RAZDJELNICI – Hoću povrat svoga novca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više