Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari

Zagrebačka pivovara predstavila novu turističko-pivsku atrakciju

 
 
Kultna pivnica Zagrebačke pivovare – Pivana i ove se godine pokazala u pravome svjetlu. Svim zainteresiranima omogućen je posjet Pivskom muzeju i Grif Mikropivovari da prođu osam postaja ovoga pivskog muzeja, i nakon toga saznaju sve o proizvodnom procesu piva i opremi koja se koristi u proizvodnji Grifa. Svi su bili u prilici degustirati više vrsta piva po izboru i odabrati svoga favorita, a za gladne tu je i prigodan paket s pivskim menijem.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Grif.jpg
Zagrebačka pivovara predstavila je novu turističko-pivsku atrakciju koja  bi po uzoru na ostale pivske metropole (Amsterdam – Heineken, München – Paulaner, Dublin – Guinness,) trebala obogatiti turističku ponudu našega glavnoga grada. Zapijeve tvrtke kćeri K pivovari (Pivana) i Grif Mikropivovara otvorili su u suradnji s Pivskim muzejom svoja vrata posjetiteljima kroz jedinstveni spoj kulture, industrijsko-zanatske tajne i gastronomije. Pivnica Pivana i Pivski muzej su atrakcije koje su već otprije poznate građanima i turistima, no novitet je da će od sad i Grif, koji posluje manje od godinu dana, otvoriti svoja vrata za organizirane posjete.
 
Prema riječima Tine Puhalo Grladinović, direktorice Pivane, radi se o projektu koji bi trebao naglasiti pivsku prošlost Zagreba koji je pravu industrijsku pivovaru, po svim europskim uzusima, dobio već krajem XIX. stoljeća. Lejla Novalija, pivarski biotehnolog u Zagrebačkoj pivovari, ustvari kustos muzeja, upoznala nas je s time kako je uopće Ožujsko pivo našlo svoje mjesto u Zagrebu, ali isto tako i sa sakralnim detaljima piva kao primarno napitka brojnih europskih samostana od kojih su mnogi od njih do dana današnjeg zadržali tajne zanata za svoja piva koja su globalni brendovi. Tu je i majstor pivar i glavni tehnolog mini pivovare Grif, Mirko Banić Ištuk, najpoznatiji je kao jedan od majstora Velebitskog piva kojeg radi Pivovara Ličanka, a prije toga radio je i u Križevačkoj pivovari.
 
Grif je klasična minipivovara s godišnjim kapacitetom od 5000 hektolitara piva, ali u praksi se radi o puno manjim količinama proizvedenog piva. Najveći dio piva, koje iz pivovare izlazi isključivo u bačvama, se plasira u samoj Pivani, ali se isto tako može probati i u brojnim pivnicama diljem Hrvatske. Mikropivovara ima u ponudi dva standardna piva (pilsner i India Pale Ale-IPA, a zanimljivost je da im treći krak asortimana čini sezonsko pivo, naravno, uvijek različito. Tako su tijekom zime pivoljupcima ponudili klasično zimsko pivo Vanilla Porter, a Dan sv. Patricka su obilježili s Irish red ale. Danas je tu jedan klasični njemački Hefe-Weißbier, pivo od pšenice.
 
Iako se mikropivovara nalazi pokraj Zagrebačke pivovare na zagrebačkoj Ilici, Tina Puhalo Grladinović ističe da je Grif u vlasništvu poduzeća K pivovari, koje je osnovano kao tvrtka-kći Zagrebačke pivovare. „Mikro pivovara Grif potpuno je samostalna u odlučivanju, ima i posebnu upravu, a naš majstor pivar Mirko Banić Ištuk ima odriješene ruke da pivo pravi onako kako misli da treba, uostalom o svemu vezanom uz proizvodnju, ali naravno da ćemo osluškivati zahtjeve tržišta", kaže Tina Puhalo Grladinović.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Srbija od litanija do litija

hrvatski-fokus

Hrvatska luta oko energetske strategije

HF

Novac ne pritječe očekivanom dinamikom

HF

Povijest nekih dubrovačkih afera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više