Hrvatski Fokus
Znanost

Uspjeh sedmeročlanog tima

Studenti splitskog FESB-a osvajaju SAD bespilotnom letjelicom

 
 
Tim mladih znanstvenika i studenta splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje još je jednom pobudio pažnju medija i cjelokupne javnosti svojim projektom nazvanim Flow Design, bespilotnom letjelicom kojom su se u lipnju natjecali na smotri AUVSI SUAS u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washingtona. Riječ je o natjecanju koje okuplja studentske projekte bespilotnih letjelica, a Hrvatska je prvi put – zahvaljujući timu FESB-a – sudjelovala na njemu. Splitsko sveučilište predstavljali su Petra Krhač, Mirko Borovac, Matej Šalinović i Vičenco Kosor kao članovi razvojnog tima, te Karlo Bosiljevac,Goran Gašparović i Branko Klarin kao mentori.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/letjelica.jpg
Flow Design Team osnovala je grupa studenata strojarstva i elektrotehnike kako bi dugogodišnji interes i znanja iz područja aerotehnike i bespilotnih letjelica iskoristili kao podlogu za pokretanje projekta izrade letjelice tipa leteće krilo. Počeci projekta sežu u 2016. godinu. Razvoj prve letjelice trajao je skoro godinu dana i uključivao je napredne inženjerske proračune kako bi se došlo do konačnog dizajna. Nakon što su simulacijama provjerili koncept i testirali model u zračnom tunelu na FESB-u, članovi tima proizveli su VX-1, koji je bio upola manji model, čija je zadaća bila dokazati da ono što su predvidjeli može funkcionirati u stvarnosti. Na tome su radili članovi tima – studenti strojarstva, elektrotehnike, računarstva, a savjetima su uvijek rado pomogli stariji članovi i kontakti iz industrije koje su stekli tijekom rada na projektu. Uz njihovu pomoć, kako znanjem i iskustvom, tako i financijski, uspjeli su sami proizvesti letjelicu VX-2 od karbona, raspona krila 2 metra, koju je moguće unaprijed programirati da izvršava određene zadatke. VECTOR VX-3 bespilotna letjelica, s kojom su se predstavili na AUVSI SUAS natjecanju može se primijeniti za preciznu agrikulturu, mapiranje terena, nadzor infrastrukture, civilnu zaštitu, te za traganje i spašavanje. Kako su njihove bespilotne letjelice u kategoriji za koju ne treba prijavljivati let Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, letjeti mogu doslovno svugdje.
 
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na Ericsson Innovations Awardu, za projekt bespilotne letjelice, sedmeročlani Flow Design Team sa splitskog FESB-a ove godine se s natjecanja AUVSI SUAS vratio s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award, te je bio najbolje plasiran europski tim, ostavivši iza sebe konkurenciju poput rimskog i münchenskog sveučilišta, Harvarda, Penn Statea i Berkeleya. Ovo natjecanje je pokrenuto 2002. godine kako bi se potakao interes studenata za područje bespilotnih sustava, pratećih tehnologija te inženjerskih znanja i vještina, a studente se potiče da razrade kompletni sustav, dizajniraju ga, proizvedu, prezentiraju te pokažu performanse svog rješenja.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Moguća malignost hormonalnih devijacija

HF

Što je zdravije – maslac ili margarin?

HF

Protiv GMO-a ali, ‘za’ cjepiva?

HF

COP21- Svjetska je klima u rukama samo triju zemalja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...