Hrvatski Fokus

Od igrača nikoga ne treba izdvajati, jedino treba Dalića

 
 
“Tko je taj Dalić?”, pitali su se mnogi, znalci i amateri u nogometu. Tko ga je dovukao? Čije je on pijun? Bilo je mnogo nedoumica, sumnji, nepovjerenja, elemenata zavjere, predrasuda, nagađanja, dilema, nesporazuma, skepse i bojazni, u smislu plasmana naše nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Taj skroman, stručan, istinoljubiv, jednostavan, normalan, pošten, bogobojazan, samozatajan, samouvjeren, domoljuban i dragi čovjek je repku korak po korak doveo u Rusiju. Tamo je na isti način zajedno s “našim dečkima” došao u finale, kroz pravi boj, sa velikim znanjem, stručnim radom, dosad neviđenim umijećem upravljanja, živom voljom, beskonačnom hrabrošću, znojem lica svoga, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, silnom energijom koja je postala sinergija, nadljudskim naporima, velikom potporom cijelog hrvatskog naroda i drugih nacija diljem planeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/zlatko-dalic-croatia-world-cup-2018_32u24c858rwp1hjjdic6h58no.jpg
Mislim, kako nijednog igrača ne treba posebno izdvajati. Svi su jednako zaslužni za ovaj dosad neviđen uspjeh i ukupno postignuće. Konačno su postali pravi team. Iako, svaki ima svoje određeno mjesto na terenu, prema znanju i sposobnostima, svi se nadopunjuju, usklađuju, uskaču i pomažu jedan drugome, bez ikakve osobne kalkulacije, skretanja pažnje na sebe, izdvajanja, igranja za “zlatnu kopačku”, za najboljeg igrača općenito ili po funkciji u formaciji na terenu. Najveću zaslugu ima izbornik, koji ostaje nevidljiv, poput izvrsnog učitelja ili profesora u učionici, kad poput katalizatora usmjerava nastavni sat od uvoda do realizacije cilja. Dobio je izvrstan “materijal”, što je posložio, izbrusio, motivirao ih, “prikočio” zvijezde ili one koji su mislili da su zvijezde, obuzdao egomaniju, ohrabrio malodušne, unio smirenost, strpljivost, ljubav, obostrano uvažavanje, jednakost, zajedništvo, osvijestio pripadnost naciji i državi, razvijao poštovanje prema protivniku, implementirao žrtvovanje, osnažio samopouzdanje, iskoristio sve pozitivne elemente i postavke timskog rada, gdje se zna tko je za što odgovoran, tko koliko i čime doprinosi, pri čemu nije zapostavio osobnost i osobitost ijednog igrača.
 
Svega i svačega u liku i obliku izbornika smo se mi dosad nagledali i naslušali. Neki od njih su sami sebi bili dovoljni. Neki od njih ponašali su se poput Napoleona, Cezara, Aleksandra Velikog, Bude, oligarha, skorojevića, jedinog koji misli, govori, određuje, osuđuje i vlada. Uz veliku pompu, viku, buku, osobne hvalospjeve, nabildani ego, samodopadnost, samodostatnost, umišljenost, bahatost, neprimjerenost, primitivnost, bizantizam, osmanlijsku vjerodostojnost, lažno domoljublje, nezajažljivu pohlepnost… vladali su repkom i nogometom. Doveli su nas tamo gdje smo bili kad se pojavio “taj Dalić”, o kojemu nismo gotovo ništa znali, što najbolje govori o njemu i što je dosad svima pokazao. Takvih i njemu sličnih ima u nas u svim područjima rada i djelovanja, na svim razinama. Bilo bi dobro što prije te ljude izvući iz anonimnosti i umjesto brojnih uhljeba ih postaviti na određena radna mjesta i dužnosti.
 
Nije se u nogometu dogodilo nikakvo čudo, nego je došao Čovjek u obliku izbornika. Njegova djela govore. Ona slika kada ga njegov igrač ruši i s njim se valja po moskovskoj travi govori više od milijuna riječi. Svi oni su prijatelji, drugovi, sukreatori, znalci, “umjetnici” junaci, sinovi, očevi, supruzi, normalni ljudi, koji znaju svoj posao, igraju istinski nogomet sa srcem i dušom, izgaraju do posljednjeg atoma snage, ponosni su, odani dresu i broju koji nose, cijene i poštuju svakog protivnika, ponizno, sigurno, znalački, ustrajno i junački idu do samoga kraja. Bili ili ne bili prvi – zlatni, oni su se već odavno pozlatili, zahvaljujući svojem izborniku, Zlatku Daliću.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Emina Bužinkić – muslimanka koja napada kršćane

HF

Kako do hrvatske povijesne istine

HF

“Ustaška zastava” smeta onima koji su lažno svjedočili protiv Hrvatske u Den Haagu

hrvatski-fokus

Tragedija hrvatskih povijesnih prostora

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više