Hrvatski Fokus
Kultura

Pogled kroz valove Ive Kličinovića

Vodena masa koja se grčevito giba između kamene obale i otoka u blizini

 
 
Slikar Ivo Kličinović, s otoka Brača, vrlo aktivni umjetnik, sredinom srpnja ove godine predstavlja se s novim ciklusom slika, ulja na platnu, srednjeg formata u galeriji crkve. sv. Ante u Postirama posvećenog moru, nepotrošivom, vječnom motivu. Morski krajolici Ive Kličinovića najčešće donose na platnima raznolika lica morskih mijena, ljutnju, bijes, buku, valove, pjenu, pogibelj, neshvatljivu moć.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/SLIKA-IVO-KLICINOVIC.JPG
More Ive Kličinovića toliko na slikama djeluje živo, gotovo da čujemo valove, osjećamo pjenu koja izlijeće izvan okvira i ostavlja nas u čudu. Modrina mora ispresijecana brojnim valovima koji se ustremljuju uvis (možda željeći jednom dotaknuti samo nebo), vodena masa koja se grčevito giba između kamene obale i otoka u blizini, sjurujući se prema pučini, gonjena silnim vjetrom, koji se pak okrutno ustremljuje na uznemirenu vodu.
 
To su te dramatične scene, često i svakodnevne, na moru, na kopnu, na otoku, na planini, sve u neposrednoj blizini mora  o čijoj moći možemo samo nagađati i duboko se u sebi moleći, da se napokon smiri i opusti.
 
Kličinovićevo more nije bezizražajna masa koja se gotovo i ne pomiče, samo se nekako neprirodno plavi, ono je vitalno, prepuno energije, nesavladivo i mnogima neshvatljivo, nerazumljivo. Tu ljutitu ljepotu mora, razljućene i bijesne  igre valove, bura što prelijeće i nadigrava se s morem, zviždi i opominje, kako je samo ona jedini vladar, koliko god se tome u ovim danima more opiralo i bunilo se.
http://m.metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/07/web_image/ivo_klicinovic_1.jpg
Izvanrednim scenama, kojima je počašćen promatrač, gledajući kroz valove, mogu svjedočiti i posjetitelji na najnovijoj izložbi slika Ive Kličinovića, i doista uživati u ljepotama morskoga krajobraza, jedinstvenoj naturi. Novi ciklus s motivima mora Ive Kličinovića vrlo je kvalitetan, njegovo je more beskrajno, nesavladivo i vječno.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Neprovjerena vijest

HF

Umjetnost slikara Armena Vahramjana

HF

Ljetna alkemija

HF

Mi smo gostoljubiv rod

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...