Hrvatski Fokus
Aktualno

Domoljubna Hrvatska protiv političke Hrvatske

PRESEDAN – Najbolji igrač SP-a u Rusiji svjedok u istrazi protiv nepravomoćno osuđenog Zdravka Mamića

 
 
Kao što je mitska ptica Feniks rođena iz pepela tako nam je nogometna močvara[1] izrodila srebro na SP-u u Moskvi; ono nije samo športski uspjeh nogometne reprezentacije, nego događaj milenijskog dočeka nekoliko stotina tisuća hrvatske mladosti bez ijednog ekscesa nacionalizma kojim je Hrvatska bila stigmatizirana nastupima: na EP-u u Poljskoj-Ukrajini 2012. Na SP-u u Brazilu 2014. Na EP-u u Francuskoj 2016., da bi u Rusiji 2018., rekli bi cinici, darom kaljuže iz koje su blatili HNS, Zdravka Mamića i krivokletnika Luku Modrića uz medalju osvojila publiku svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/dinamo-zagreb-luka-modric_opeknpv30a1i1mx85cnurbdeh.jpg
Uspjeh reprezentacije je diljem Hrvatske, a drugog dana u mjestima naših reprezentativaca, obilježen spontanim, spektakularnim dočekom nepregledne mase o kojoj svjedoče brojne TV kuće koje su vjerodostojno prikazale da postoje dvije Hrvatske. Jedna je nacionalna, mlada i puna životne radosti. Druga Hrvatska je politička u kojoj se, medijski moćni ljubitelji bratstva i jedinstva i trostrukog heroja, služe lažima, podmetanjima i drugim subverzivnim aktivnostima kako bi Hrvatsku prikazali kao težnju za obnovom NDH ili države kakve su bile sve na ratnom putu od Berlina do Moskve baš kao što su porazom fašističke Njemačke postale od Moskve do Berlina, bez volje naroda, jednako fašističke kao i socijalističke.
 
Obiljem stranačkih animoziteta i skupinama koje Hrvatsku ne doživljavaju kao željenu dovedena je do demografske krize što je eufemizam za loše gospodarstvo, tendenciozno pravosuđe, klijentelizam i korumpiranost državne uprave na svim razinama dosadašnjih vlada. Hrvatska mladost, s puno životne radosti, dokazala je da su šovinistički, fašistički i ustaški simboli, kao i mrzitelji pjevača Thompsona[2] konstrukt, koji je stvaran u istoj majstorskoj radionici u kojoj su na poljudskom stadionu nacrtali svastiku koja se pojavila pod okriljem mraka kao fizičko-kemijskim procesom u kvalifikacijskom susretu s Italijom pred samu utakmicu. Iskustvo je to službi koje su davne 1980. na istom stadionu najavili Titovu smrt. I onda je to bila režija popraćena padanjem igrača ničice kad je spiker obznanio smrt trostrukog heroja i ljubičice bijele. Pojava svastike bila je povod osude HNS-a koji s incidentom i optužbama nije imao nikakve veze do one koja će mu se pripisati od politike neprežaljenog bratstva i jedinstva.
 
Nakon pok. akademika Josipa Županova i njegova djela Egalitarni sindrom nije se pojavio sociolog sposoban prikazati Hrvatsku kao žrtvu pedesetogodišnjeg totalitarnog režima. Umjesto njega javljaju se brojni, vrlo obrazovani i zavidno pismeni, komentatori i Tomić koji od hrvatskih vrlina stvara mane, a od mana vrline. Puhovski, Pavičić, Klauški, Dežulović i hrpetina novinarčića koji su rođenjem usisali socijalizam kao svjetonazor u smislu krilatice: „Osudimo pojave – spasimo drugove“ ideološki sustavno zagađuju medijski prostor koji je sad kad je nogomet, kao najmoćniji socijalni agregat, definitivno obezvrijedio bljuvotine koje su pisci označili kao izvor nacionalizma, šovinizma uz skandiranja, za navijače, osmišljenih i programiranih orkestracija. Da imamo sociologa doraslog tituli ostvarenih doktorata fenomen sudara sjevera i juga ili stvorenog animoziteta između Hajduka i Dinama bio bi odavna obrađen činjenicom da se Hajduk u nedostatku kapitala naoružao bakljama, petardama i drugim rekvizitima nasilja kojemu je GNK Dinamo parirao novcem. Postao je predmet, ne samo športskog, političkog  rivaliteta ili sudara na brvnu politike suspektnog pravosuđa koje nije slomilo Luku Modrića i Dejana Lovrena koji su u sudskom procesu protiv Mamića govorili ono što sudac nije želio čuti.
 
Pitanje je svih pitanja što traži odgovor. Zašto je Luka Modrić, kako tvrde u sudskom procesu, mijenjao iskaz u korist Zdravka Mamića? Odgovor je jasan! Luka Modrić, ali i Dejan Lovren ne žele biti svjedoci koji će nanijeti štetu Zdravku Mamiću koji je pridonijeo blistavoj karijeri njihova razvoja. Obojica su žrtve prognaničke drame i generacijske tragedije djetinjstva obilježenog ratom za slobodnu Hrvatsku što je, uz nacionalnu dramu, doživljena i kao osobna. Tu dramu nije riješila politika i njeni korifeji nego Zdravko Mamić. Zar će pogodovati sucu i procesu montiranom za vrijeme i uoči održavanja SP-a u Rusiji? Zar Luki Modriću nije Zdravko Mamić transferiranjem omogućio da darovitost potvrdi, ne samo u kraljevskom Realu, nego i na prvenstvu svijeta kao najbolje ocijenjeni igrač. Luka Modrić je svjedočenjem bio protiv kampanje linča, hajke, progona ili, kako sve nazvati sve što je pretrpio Zdravko Mamić uvrjedama započetim na tribinama Dinamova stadiona još dok je Luka igrao u Dinamu kojemu je Mamić umjesto publike osigurao sredstva kojima je bio jedanaest godina za redom državni prvak i sudjelovao u ligi nacionalnih prvaka, doduše, na dnu ali na dnu najboljih u Europi. 
 
Luka Modrić i Dejan Lovren djelo su Mamićevih sposobnosti posredovanja koje se umjesto respekta kriminalizira. Golemi uspjeh trenera Zlatka Dalića ostvaren igračima kojima je posredovao Zdravko Mamić: Modrić, Lovren, Jedvaj, Pjaca, Brozović, Mandžukić, Vrsaljko, Ćorluka, Pivarić, Vida, Badelj, Kramarić, Livaković, Kovačić… kao i plejada nogometnih legionara što su igrali na prošlom SP-i i na EP-u. Nevjerojatno je uporna skupina koja se ne miri činjenicom da je vrhunski rezultat hrvatskog nogometa ostvaren u inat medijima; oni bi i nadalje uspješni HNS mijenjali u korist neizvjesnog, pakosnog i zlobnog rušilačkog očekivanja. Ni noć se nije prespavala, a već su se javili pisci koji su obraćanje izbornika Zlatka Dalića prikazali kao osobu koja je najavila smjenu Davora Šukera uz potrebu da HNS preuzme netko… Ipak će se ili pokloniti ili će se ukloniti u zlorabi njegove osobnosti kojom bi htjeli manipulirati kao medijskim instrumentom kojim sve što nisu ostvarili na ćupriji pokušali bi na  mostu čiju je izgradnju već zapoćeo Index kao nastavak Ferala.
 
Zanimljiva je opservacija facebook prijatelja koji je nastavak uspjeha reprezentacije vođene HNS-om i njegovom logistikom označio trećim poluvremnom:
– I što ćemo danas, prvi dan nakon slavlja? Ne stojimo dobro – primili smo golove, i žute kartone!
– Hoće li, svaki od nas pognuti glavu i vratiti se u svlačionicu ili ćemo odigrati srčano kao što su igrali oni kojima se jučer klicalo?
– Hoćemo li dati sve od sebe svojim malim i velikim ulogama – od sobarice u hotelu, od naših sudaca i predsjednika vlade ostavljajući srce na „travnjaku“?
– Hoćemo li malodušno odmahnuti rukom?
– Hoćemo li igrati za tim, za Hrvatsku, ili ćemo za poslanog kući pitati se jesmo li pogriješili?
– Hoćemo li igrati pošteno kao da smo pod svjetlima reflektora i pod okom milijuna, ili kriomice, u mraku, s figom u džepu gledati svoja posla?
– Hoćemo li, i kad nema reflektora, igrati tako da se ne moramo stidjeti kad nas reflektor osvijetli?
– Hoćemo li u svakom susretu sa strancem biti reprezentativci Hrvatske osmijehom i dobrodošlicom?
– Hoćemo li braniti hrvatske krajeve kao svoj gol ili se  valjati travnjakom da bi sjedli na klupi?
– Hoćemo li ukazivati na Modrićev drugi penal, ili ćemo upirati prstom u prvi promašeni – hoćemo li u ovoj državi tražiti i gledati pozitivno i upirati prstom na negativno?
– Hoćemo li čuti riječi "nije u šoldima sve, neka te tu kraj mene"?  
– Hoćemo li i uz osobnu žrtvu popravljati rezultat ili ćemo igrati biljar u Milanu, Dublinu, Berlinu? Danas je dan trećeg poluvremena! I danas je svatko od nas u dresu kojeg može ponosom i odgovorno nositi, biti dio tima kao što sm bili jučer?
 
Bilješke:
 
[1] Ex ministar znanosti obrazovnja i športa je nogometnu organiziranost označio nogometnu označio močvarom koju valja isušiti
 

[2] Pjevač Thompson žrtva je objede zbog pjesama nastalih u obrani Hrvatske od srpske agresije koje se rado slušaju. Protiv njih su često ljudi pristalice umjetničkih sloboda zbog koih  nitko ne osuđuje stihove ispjevane za vrijeme srpske agresije u Vukovaru: „..bit će mesa klat ćemo Hrvate, Slobo šalji nam salate“
 

Željko Mataja

Povezane objave

Nova podjela Hrvatske

HF

Komunjare u krizi vodi stari kadar – zombi, quercus i bezveznjak Leko

HF

Hajdemo vatreni!

HF

Deževice u Zagrebu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više