Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Srebreni iz Moskve zaslužuju nacionalni stadion

Nužno raspisati međunarodni javni arhitektonski natječaj

 
 
Srebrni momci zlatnog sjaja kažu: Ako smo dokazali kako smo svjetska klasa možda je sada pravi trenutak napraviti novi nacionalni nogometni stadion? Odgovor je već stigao jer kažu kako imaju gotov projekt za stadion od 55.000 posjetitelja, ali kako će ga smanjiti na 35.000 (jasno radi štednje. Riječ štednja je prvorazredna isprika za drugorazrednost. Dalmatinci su govorili: Svaka skuža našla muža). Tako ćemo kao trajno sjećanje na moskovsko srebro izraditi jedan lokalni aluminij ili željezo, tj. dugotrajnu drugorazrednu uspomenu i podsjetnik na ove dane. I sve je to kazano, već, niti week after glory tj. ni tjedan dana nakon slave.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/national-stadium-poland-aerial.jpg
Ako nešto zaslužuje da se napravi, tada sigurno zaslužuje da se dobro napravi je engleska poslovica, koju je navodno prvi izrekao Sir Francis Bacon (1561. – 1626.) engleski filozof i državnik, suvremenik Shakspearea, kraljice Elizabete i kralja Jamesa I. Upražnjavajući tu poslovicu Engleska je nekoliko stoljeća bila prva sila na svijetu. Tijekom boravka u Moskvi naši momci su je koristili, a pogotovo u susretu s Engleskom reprezentacijom. Sada je red da ju i mi primijenimo prigodom odlučivanja o novom stadionu. Nama je normalno i ponosni smo što imamo svjetske igrače u Realu, Atleticu, Barceloni, Monacu, Milanu, Torinu, Sampdoriji, Gentu, Salzburgu, Moskvi, Beyeru, Liverpoolu, Beşiktaşu, Fiorentini, Dynamu Kyivu, Eintrachtu, Hoffenheimu, Schalkeu… i da Niko Kovač vodi glasoviti Bayern u Münchenu tj. da nema europskih nogometnih pobjednika bez hrvatskih igrača, ali zašto nam ne bi bilo normalno da im se odužimo i jednim stadionom, koji će biti među 20 najljepših i najatraktivnijih na svijetu i da se hvalimo i kažemo: Ovo je naše sjećanje na Moskvu 2018.
 
A da bi takav stadion napravili trebamo pozvati svjetski poznate i priznate arhitekte, dizajnere tj. prave umjetnike prostornih uradaka (drugim riječima arhitektonske Modriće, Mandžukiće, Lovrene, Rakitiće, Subašiće, Vide, Daliće i druge iz raznih zemalja) da putem međunarodnog javnog arhitektonskog natječaja ponude svoja rješenja. Najbolji rad bi trebao odabrati međunarodni žiri u kojem sjede dokazani estete. Ukoliko ovakav natječaj prati i suvisla marketinška ambalaža tada je on istovremeno i turistička promidžba, a to znači i zarada novca potrebnog da ga napravimo. Jer ovo je sada izvrsna prigoda da, nakon ne baš vrhunskih rješenja tipa Kvaternikov trg, Costa Concordia, Muzička akademija, Muzej suvremene umjetnosti, izgradnje između Heinzelove i Držićeve te Zračne luke Zagreb, napokon dobijemo i jedan svjetski relevantan objekt, o kojem će se pozitivno pričati na studijima, kongresima i izložbama ahitekture u svijetu tj. objekt dostojan moskovskog srebra za koji s razlogom možemo kazati: I ovo je Super Hrvatska!
 

Hanibal Salvaro

Povezane objave

Hrvatska popušta Crnoj Gori

HF

HDZ nakon Tuđmana

HF

Strah od osvete određuje pravila igre

HF

Stier – glas vapijućeg u pustinji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više