Hrvatski Fokus
Kultura

Armensko-libanonski virtuoz na violini

Ara Malikjan – virtuoz na violini

 
 
Ara Malikjan je jedan od najuspješnijih violinista suvremenoga doba, dirigent, skladatelj, osnivač glazbenoga kvarteta “Paganini”. Rođen je 1968. u Libanonu, u armenskoj obitelji. Prvu je violinu dobio s pet godina od otca, isto glazbenika. Budući je virtuoz živio s roditeljima u Libanonu do 70-ih godina 20. stoljeća dok u zemlji nije počeo građanski rat. U početku se iselio iz Libanona u Njemačku, a zatim u Englesku, gdje je dobio glazbenu naobrazbu. Studirao je na visokim školama za glazbu i kazalište u Hannoveru (“Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover”) i u Londonu (“Guildhall School of Music and Drama”).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/53.jpg
Ara Malikjan je surađivao sa mnogim dirigentima u Europi, sudjelovao na mnogobrojnim natječajima i glazbenim festivalima. Ima međunarodne nagrade. Njegovi su uspješni nastupi uvijek popraćeni ovacijama i velikim interesom publike. Ima više od 24 diska i sta nastupa s uglednim svjetskim orkestrima diljem svijeta.
 
Ara Malikjan nije samo virtuoz, već i glazbenik svestranoga stila koji briše granice između klasične i popularne glazbe. Izvodi kako armenska djela, tako i drugu glazbu u različitim stilovima. U svojem stvaralaštvu često rabi neobičnu tehniku izvođenja klasične i popularne glazbe. Osim solističkih nastupa, violinist svira u poznatom ansamblu “Paganini”. Već nekoliko godina osobita popularnost ima njihova predstava “Armenske bajke”. O glazbi na violini kaže da ona stvara čovjeka sretnim i slobodnim, a “u violini zaista ima nešto čarobno što pomaže objedinjivati silu duha i misli u jednu cjelinu”. Ara Malikjan živi i radi u Španjolskoj.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Goran i Marijan

HF

Gracilne forme jedara Mate CROate

HF

Otišao “srpskohrvatski”, dolazi “štokavski”

HF

Trzaji nade

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više