Hrvatski Fokus
Kultura

Igor Zdunić izlaže u Jelsi i Splitu

'Katamaran Art' ili promet ideja

 
 
U sklopu izložbenog ciklusa „Katamaran Art“ predstavlja se slikar Igor Zdunić. „Katamaran Art“ zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i splitske Galerije umjetnina. Riječ je o izložbenom programu, preciznije rečeno ciklusu od tri izložbe koji je od lipnja do kolovoza 2018. godine naizmjenično postavljen u Jelsi i Splitu. Sam naziv referira se na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split-Jelsa, kojom se svake godine, osobito u ljetnim mjesecima, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba prvenstveno je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva. S druge strane, „Katamaran Art“ želi aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja. Naravno, riječ je o prometu ideja, u konkretnom slučaju onih umjetničkih. Projektom se prepoznaje obaveza regionalnog centra i njegove krovne muzejske institucije da podupire umjetnički život u širem okruženju, te uvažava želja i potreba jedne manje sredine da u njemu aktivno sudjeluje. U tom je duhu Split i Jelsu već povezao istaknuti hrvatski umjetnik Juraj Dobrović svojim donacijama. Prvo je 2006. godine darovao Galeriji umjetnina 94 vlastita rada, da bi 2010. godine rodnoj Jelsi poklonio obiteljsku kuću s autentičnim namještajem i opremom, te 60 svojih umjetničkih djela. Tim činom Jelsa je dobila i čedni izložbeni prostor budući da je prizemlje kuće prenamijenjeno u Galeriju Kravata.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/07/dsc_0020_m.1000x0.jpg
„Katamaran Art“ nema namjeru biti jednokratan ljetni hit, što hoće reći da su mu ambicije dugoročnije. Iako je načelno zamišljen kao okvir za predstavljanje umjetnika i kustosa mlađe i srednje generacije, ostaje otvoren za drugačije izložbene kombinacije kao i za suradnju s drugim partnerima. Za premijernu sezonu izabrana su tri autora različitih umjetničkih poetika, interesa i medija izražavanja: Vedran Perkov (1972.), Vitar Drinković (1983.) i Igor Zdunić (1991.). Kustoski poslovi hotimično su povjereni mlađim silama, Lani Beović i Ivani Vukušić, članicama kustoskog kolektiva „Horizont“ te Katici Modrić. Ploviti se mora.
 
Igor Zdunić se predstavlja s ukupno osam radova izvedenih tehnikom akrila na platnu, nastalih u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Prvi put bit će viđen recentni ciklus Izletnici uz ponešto starije slike izlagane u sklopu projekta Utorkom u Galeriji / Fast Forward 3 i 5. Zajedničko svim radovima snažan je komentar suvremenog društva, no bez izravne tendencije mijenjanja postojeće paradigme. Zauzimajući važnu poziciju minucioznog svjedoka svijeta oko sebe, svjestan svih osjeta i stimulacije koje iz njega proizlaze i duboko impresioniran svakodnevicom, Zdunić svoje slikarstvo tematski temelji na kadriranju stvarnosti upravo onakve kakva ona i jest.
 
„Stilski oslonjeno na ekspresionizam, Zdunićevo slikarstvo karakteriziraju reljefni nanosi boje, naglašena i tektonična faktura te dinamičan duktus. Materičnost je eklatantna na nešto starijim radovima u kojima akrilne boje miješa s krušnim mrvicama što platnima daje dubinu i pokrenutost, a samom autoru mogućnost eksperimenta izražajnim mogućnostima u tradicionalnom mediju slikarstva uz odmjerenu dozu ludizma i humora. Površine slika su vibrantne, energično intenzivirane optičkim efektima, titravim mrljama i mnoštvom detalja. Iako prepoznat kao slikar većih formata, umjetnik u recentno realiziranim radovima inzistira na njihovoj redukciji, a u tehničkom smislu i na prekidu s eksperimentiranjem. Platna postaju intimnija, tema je vedrija, a zorno je suglasje unutarnjeg doživljaja i zaokupljenosti smirenom opservacijom čovjeka u eksterijeru. Implementirajući prepoznatljiv rukopis, činjenično bilježi psihološka stanja i ponašanja prikazanih likova dok priroda čini svojevrsni proscenij na kojem se odigravaju ljudske sudbine fiksirane u trenutku. Spontanost, fokusiranost, mirnoća, empatičnost i univerzalnost odlike su Zdunićevog slikarstva koje ga svrstavaju u red relevantnih umjetnika današnjice.“ (Katica Modrić)
 
Igor Zdunić (1991., Gospić) diplomirao je slikarstvo 2017. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Samostalno je izlagao u sklopu ciklusa Utorkom u Galeriji : Fast Forward : vol. 3 u Galeriji umjetnina u Splitu 2014. godine te u Gradskom muzeju u Omišu 2018. godine. Skupno je izlagao na Završnoj izložbi studenata Slikarskog odsjeka u Multikulturalnom centru u Splitu 2013., 2014., 2015. i 2016. godine, na izložbi strip radionice – Stripolerancija u Info zoni u Splitu te na završnoj izložbi Utorkom u Galeriji / Fast Forward vol. 5 u Galeriji umjetnina u Splitu 2016. godine.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Nove slike Mladena Žunjića

HF

Po navici po običaju

HF

Maslina

HF

Popis izdajnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...