Hrvatski Fokus
Kultura

Stalna zanesenost pejsažom

Izložba Josipa Trostmanna "Dubrovnik iz Sv. Jakova s dvije palme" u Atriju palače Sponza

 
 
Trinaestoga srpnja ove godine akademski slikar iz Dubrovnika, umjetnik izuzetna ugleda, Josip Trostmann, predstavio se s novom samostalnom izložbom „Dubrovnik iz Sv. Jakova s dvije palme“ u Atriju palače Sponza s trinaest slika, ulja na platnu, srednjih i većih formata u povodu 80. obljetnice života i 55. obljetnice umjetničkog rada s jedinstvenim motivom, pogledom na Grad, koji gotovo lebdi iznad plave, žute, crvene, sive… boje mora, vješto se održavajući iznad površine zahvaljujući znanju i hrabrosti  kroz dinamičnu i složenu povijest, sve do današnjih dana, čuvajući bjelokosnu boju svojih zidina.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/josip_trostmann_1.jpg
Trostmann portretira Dubrovnik u brojnim varijacijama motiva u ciklusu gdje je svaka slika posve samosvojna i posve se razlikuje od prošle i svake buduće, ponajprije kroz snažni, eruptivni koloristički izričaj. Slikar kontinuirano istražuje mnogobrojne mogućnosti raznovrsnih kreacija omiljene teme.
 
Trostmannu je krajobraz sve, mnogostruka lica i naličja Grada zabilježena na njegovim mnogim platnima, pa tako i na ovoj izložbi, žive svoje paralelne živote kroz vatromete eksplozije kolora, u vlastitim svijetovima zasebnih, dominantnih boja.
 
Oko boje, kolorističke palete sve se vrti, motiv je stalno tu, nepromjenljiv, no ako se bolje pogleda, dodir mora s kopnom, sa zidinama, pitamo se, ne odmjerava li se katkad more s kopnom, grad s valovima? Istodobno, jedna od karakteristika Trostmannovih slika jest i rafinirana, otmjena atmosfera koja eterično ispunjava cijeli volumen motiva, osjeća se blagost i opuštenost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/josip_trostmann_2.jpg
Josip Trostman autor je vrlo značajnog i koherentnog opusa u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, senzibilni kolorist iznimne snage i imaginacije. Izložba u Atriju palače Sponza Josipa Trostmanna nesvakidašnji je događaj, prigoda za potpuni užitak, ove slike slave ljepotu ambijenta koji je na svoj specifičan i jedinstven način dočarao i oživotvorio umjetnik. Doživjeti dubrovačke motive u Gradu na Trostmannov način također je neponovljivo.
 
Niz novih slika Josipa Trostmanna i dalje potvrđuje njegovu zanesenost pejzažom, u koji je sasvim prirodno uklopljen i Grad, kao nepotrošivi motiv, iskazan strastvenom  kolorističkom gestom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Žena može sve

HF

DNEVNIK KAZALIŠNOG BRODA – Gotovo autentična izvedba Ere

HF

Ciklus s motivima svemira Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Martirij sv. Vlaha Lorena Ligorija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više