Hrvatski Fokus

»Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj!«

 
 
U nedjelju 29. srpnja u pet sati ujutro u splitskom kliničkom  bolničkom centru umro je velikan dalmatinske pisme, ali i velikan hrvatske glazbene scene – Oliver Dragojević. Preminuo je u 71. godini, a 24. kolovoza prošle godine dijagnosticiran mu rak pluća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/07/hqdefault.jpg
Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio još kao dijete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Naučio je svirati glasovir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ‘Baloni’, a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti glazbom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali.
 
Uz brojne skladbe koje su postale dio tradicije i smatraju se narodnim pjesmama, Oliverov zaštitni znak je pjesma Galeb i ja. Tijekom svoje dugovječne karijere osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Posljednji koncert pod nazivom Vjeruj u ljubav održao je 15. listopada 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu Splitu na proslavi 50 godina Županijske lige protiv raka na kojem je izveo bezvremenske hitove “Moj lipi anđele”, “Vjeruj u ljubav”, Ključ života” i mnoge druge.
 
Unatoč brojnim pozivima iz Beograda nakon Domovinskog rata jedan je od rijetkih hrvatskih pjevača koji uz Mišu Kovača, Meri Cetinić, Thompsona… nije pjevao u Srbiji. “Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj”, kazao je Oliver.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Vlada i Hrvatska padaju na Hasanbegoviću

HF

Hrvatsko–češko društvo slavi 25 godina

HF

DRŽAVA nije režim!

HF

Završen jubilarni 55. Festival hrvatskih kazališnih amatera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više