Hrvatski Fokus
Gledišta

Hrvatska mladež je zatvarana i ubijana

Od 1965. do 1968. nije bilo slobode za studente, a od 1971. nastala su masovna zatvaranja i progoni

 
 
Otvoreno pismo posjetiteljima Makovićeve izložbe, hrvatskim  ljubiteljima europskih revolucionara iz 1968. – „djece cvijeća“  anarhisti, crvene brigade, čegevaristi , baadermeinhofi i bulumenta ubojica iz našega susjedstva.
Image result for karadjordjevo 1971
Karađorđevo, 1971.
 
Prvo je kod nas počelo simpozijem na Filozofskom fakultetu, pa Fakultetu političkih znanosti, Zvonko Maković  u Muzeju za umjetnost i obrt napravio golemu izložbu o godinama šezdesetih do sedamdesetih i burnim, revolucionarnim događanjima kako u Europi tako i u Jugoslaviji pa na kraju i u Hrvatskoj, kao vodič se angažirao i vodi grupe po izložbi i educira ih o revolucionarnom vremenu. Mediji nisu zaostajali  uz pomoć poznatih profesora bliže povijesti sa Fakulteta političkih znanosti i Filozofskoga fakulteta  i danas revolucionarni plamen samo ne znaju protiv koga da se bore. Mladi povjesničarski đilkoši imaju svakodnevni pristup medijima pa čak se i Matica hrvatska odlučila dati svoj doprinos tom revolucionarnom vrenju putem svoga kolumniste Marita Mihovila Letice – odakle je taj sletio, i sve u jedan glas pohvališe to doba kada je Partija uzdrmana iz temelja – moš misliti. Josip Broz malo priprijetio studentima i pofesorima i vratiše se kućama ili kabinetima na fakultetima, prošao ih revolucionarni žar i nastao mrtvački mir do 1989. godine.
 
Imaju te godine i drugu stranu medalje, ali ne od hrvatskih jugonostalgičara nego od hrvatskih boraca za slobodnu i samostalnu Hrvatsku kakvu smo stoljećima priželjkivali i ginuli od Mađara, Talijana, Turaka, Kozaka, Mongola, Austrijanaca, Nijemaca, Francuza, Venecije, Srba, Slovenaca, Crnogoraca, Muslimana, a i naših Hrvata udbaša i oznaša nije nedostajalo do 1989. godine pa i poslije. Narod uz Božju providnost, hrabrost hrvatskih branitelja i žrtava, izborena nam je država, darovana domovina. Mnogi su zaslužni za pobjedu nad srpsko-crnogorskim agresorom ali se treba sjetiti i onih koji su radi Hrvatske ubijeni okrutno ne samo Frankopana i Šubića Zrinskoga, i sina mu Ivana Antuna Zrinskog, kojega su do smrti držali u „mračnjači“ ispod zemlje, a o tome šuti Neven Budak, i 1703. godine nestaje loza hrvatskoga plemstva i intelektualna snaga i oslonac narodu i bili smo na milost i nemilost političke šake jada i trgovaca.
 
Tisuće zatvorenika bili su u Staroj Gradiški od 1945. kada ih zatekoše novi robijaši mladi studenti iz Zagreba 1965. godine i opet u samice i „mračnjače“ (Branimir Petener, student ) osuđen na 9 godina strogog zatvora i deseci drugih. O tom događaju naši vrli Budak, te Cvrtila, Puhovski, Goldstein i novinari, političari i lijevi i desni – niti slova. Jedni se srame drugi se boje da ne izađe na vidjelo njihova uloga i suradnja s Udbom i Oznom, a sada se busaju u junačka hrvatska prsa , poplavila im od udaranja, čak pišu monografije o sebi. Zato nam je teško gledati i čitati bljezgarije o djeci cvijeća i promjenama, a zatvori su bili puni hrvatskih domoljuba, komunisti i Partija više nisu znali kako da si ugode. Uz Rankovića su bili u Zagrebu glavni čuvari poretka Ivica Račan i Ivo Družić koji i danas „drma“ Sveučilišnim senatom predsjednik je poznat širom svijeta, što radi sâm Bog zna a kako je ekonomski ekspert jasno je naše stanje i položaj u EU-u. Dno. Da je napravljena lustracija njih oko tisuću bi obilazilo Rektorat kao mi oko HNK i Trga maršala Tite deset godina dok ga, usprkos Mikiju Bandiću, ne skide efendija Hasanbegović.
 

Stjepan Nikolić, Zagreb

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kako se to majstorski podmeće!

HF

Beskrupulozno osvetljiv čovjek

HF

Izbor zastupnika iseljenika i nacionalnih manjina je neustavan

hrvatski-fokus

Žigmanov i njegova ego-etnobiznismenska bratija tri desetljeća skrivaju istinu o stradanju srijemskih Hrvata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više