Hrvatski Fokus
Kultura

Masline Roberta Budora

Slikar nam je predočio niz stabala, visokih, niskih, širokih, užih, tajnolikih, jakih, grube kore osobito, uznemirenih krošnji…

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Robert Budor, 27. srpnja 2018. predstavio se je s novom samostalnom izložbom MASLINE u Muzeju Prigorja – Galerija Kurija u Sesvetama, izloživši šesnaest crteža u tušu drevnog drva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/robert_budor_1.jpg
Budor je već neko vrijeme posvećen maslini, drvu višestoljetnog života, drvu sjećanja, u portretiranju guste krošnje, vijugavog, zgrčenog debla s mnoštvom tragova na kori koji zorno govore o turbulenciji prošlih života, nepogodama i nevoljama ali i osunčanim danima sreće. Ponekad slikar jasno prezentira dugoživuće drvo, nastojeći na papiru sačuvati za budućnost mistične oblike grana, čudesnu propletenost, ponekad je pred nama gotovo neprozirna gustoća pokreta i oblika, tajni što se skrivaju između korijena,debla, grana i lišća.
 
O važnosti masline u životu čovjeka ne mora se iznova govoriti, maslina je doista jedna i jedina, kvrgavog, izvijenog stabla, otporna na vrijeme ali ga pamteći, donoseći na svojim granama i lišću sjećanja, bilježeći u mnogobrojnim zarezima na kori protok vremena. Doista, maslina je drvo sjećanja, čudesno drvo što prolazi kroz vrijeme, ostavljajući svoj trag u svakom razdoblju povijesti.
 
Maslina je nositelj mnogostrukih značenja, u religiji, u mitu, u povijesnim zbivanjima, doista maslina zauzima posebno mjesto u povijesti čovječanstva. Maslina prati čovjeka odavna i čovjek je duboko svjestan važnosti ploda masline i njezine trajnosti, njezine izdržljivosti i postojanosti.
 
Na nizu crteža, uzburkanih, pokretljivih, dinamičnih i tihih, Robert Budor je ispričao svoju priču o susretu s maslinom, prenio nam nizom crteža svoj doživljaj, svoju radost, ispričao nam je detalje o traganju za skrivenim, uronjenim i gotovo izbrisanim sjećanjima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/maslina-777x437.jpg
Poput raznovrsnih i raznolikih modela lijepih žena slikar nam je predočio niz stabala, visokih, niskih, širokih, užih, tajnolikih, jakih, grube kore osobito, uznemirenih krošnji sličnih uplašenim pticama, zamršenih linija koja izlaze iz dubine i u nju se vraćaju, sve u crno bijeloj kombinaciji.
 
Možda se slikar prisjetio stabla masline s kojim se davno susreo i poželio oživotvoriti taj oblik što izranja iz povijesti, iako više nije siguran je li to bio san ili stvarni susret, ali mistično, svijeno drvo dobro pamti i možda mu se posreći. Maslina je motiv svevremenskog. Najnovijom, produhovljenom i emotivnom izložbom crteža Robert Budor nas je podsjetio na svijet u kojem živimo i na svijet koji traje odavno.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Popis izdajnika

HF

Umjetnik u svom atelijeru

hrvatski-fokus

Moj anđele, moj anđele!

HF

Hrvatski u školi Sankt Peterburga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više