Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

SAD traži reviziju NAFTA-e

Kanađani straše Amerikance posljedica razvrgavanja sporazuma

 
 
Razvrgavanje Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) naškodilo bi gospodarstvima SAD-a i Kanade i smanjilo njihovu konkurentnost u odnosu na Aziju i Europu, pokazalo je u ponedjeljak izvješće kanadske Bank of Montreal. U slučaju neuspjeha obnovljenih pregovora o NAFTA-i američki realni BDP smanjio bi se u idućih pet godina neto 0,2 posto a kanadski čak jedan posto, zaključak je izvješća "The Day after NAFTA". Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je povlačenjem iz sporazuma ako ne bude preinačen u korist SAD-a, tvrdeći da je naškodio američkoj industriji i proizveo deficit u trgovinskoj bilanci s Meksikom veći od 60 milijardi dolara.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/freight-train-banner-1038x370.jpg
SAD, Meksiko i Kanada zaključili su prošlog tjedna peti krug pregovora o izmjeni NAFTA-e, pri čemu su sve sporne točke ostale neriješene te su ojačale sumnje u završetak pregovora do zacrtanog roka krajem ožujka iduće godine. Tri sjevernoamerička gospodarstva prilagodit će se novim okolnostima iako su zahvaljujući NAFTA-i koja je omogućila preseljenje nisko plaćenih poslova u Meksiko bila kolektivno konkurentnija na globalnoj razini, upozorio je glavni ekonomist BMO Financial Groupa i jedan od autora izvješća Douglas Porter. "Ako rascjepkamo NAFTA-u na tri odvojene ekonomije, svi ćemo biti manje konkurentni i u konačnici će cijela regija biti na određenom gubitku u odnosu na ostala trgovinska područja, poput Azije", objašnjava Porter za Reuters.
 
"Poanta je u tome da će američko gospodarstvo morati platiti određenu cijenu – i to posve nepotrebno", naglašava. "Naš je stav da čak i ako američki kabinet ostvari taj cilj, možda će morati platiti cijenu u vidu još većeg deficita, posebno u razmjeni s Azijom", zaključuje koautor izvješća. U slučaju neuspjeha pregovora o NAFTA-i, trgovinska razmjena između tri sjevernoameričke zemlje podlijegat će obvezi plaćanja carina koje određuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO). Ta bi obveza u SAD-u najteže pogodila automobilsku industriju čiji opskrbni lanac obuhvaća sve tri zemlje. Težak bi udarac pretrpjela i tekstilna industrija budući da američke kompanije u Kanadi i Meksiku ostvaruju čak 15 posto prihoda, pokazuje izvješće Bank of Montreal. Scenarij "zombi NAFTA-e", odnosno oporbena blokada nastojanja Trumpova kabineta da razvrgne sporazum, nije razmotren u izvješću, a Porter napominje da bi proizveo ogromnu neizvjesnost za kompanije u Sjevernoj Americi. "Moglo bi se reći da bi neizvjesnost bila još veći uteg za sve tri ekonomije", konstatira on. (Hina)

Povezane objave

Odabir energetskih usluga HEP ESCO-a s razlogom

HF

RIJEKA – Izgradnja novog kontejnerskog terminala

HF

Regulirane cijene plina

HF

Velike zasluge Instituta za javne financije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više