Hrvatski Fokus

Opraštamo se od nadasve dobrog čovjeka

 
 
Pokop dr. Stjepana Bačića 27. kolovoza 2018. na zagrebačkom droblju Mirogoj
Ožalošćena obitelji Bačić, rodbino i prijatelji, članovi Udruge Macelj 1945., Hrvatice i Hrvati!
Umro je jedan predobar čovjek, naš Stjepan, sin jedinac, otac, djed, prijatelj, naš predsjednik Udruge Macelj 1945. i naš brat u istini. Umro je iznenadno, aktivan u Udruzi Macelj 1945. do posljednjeg trena. Dok naša srca tuguju pri oproštaju, pokušavam u sjećanja vratiti uspomene na dane koje smo proveli zajedno uz ovog časnog hrvatskog domoljuba, upornog u zalaganju za rasvjetljavanjem pretužne i preteške hrvatske povijesne tragedije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/stjepan-bacic-735x400.jpg
Gotovo nemogućom postaje stvarnost nastajanja prijateljstva u kasnijim životnim godinama, ali moj osobni susret s ovim posebnim čovjekom na Trećem, izbornom saboru naše Udruge Macelj 1945., prije samo pet godina, potom zajednički rad kroz tih pet sjajnih i uspješnih godina za Udrugu, stvorio je i jedan poseban odnos koji se zove – prijateljstvo. Prijateljstvo koje se ne može ograničiti godinama nastanka i trajanja. Prijateljstvo u iskrenosti, zbog otkrivanja istine i odavanja počasti onima koji su se i prije nas žrtvovali za Hrvatsku. Poput časnog hrvatskog domoljuba i mučenika poraća 1945. našeg prvog predsjednika Udruge Stjepana Brajdića, kojem si i Ti doktore Stjepane pomagao. Na njegov smo poziv osnovali i pristupili Udruzi Macelj 1945., zbog zova iz povijesnih daljina, kosti mučenika, koje upozoravaju i vape za prešućenom istinom.
 
Godine prvog predsjednika Brajdića su godine u kojima smo izgradili Maceljsku grobnicu, tu najveću grobnicu u Hrvata s 1.163 do sada pokopane žrtve te Crkvu Muke Isusove izgrađenu uz tu grobnicu, velikim marom tadašnjeg župnika fra Drage Brgleza. Objavili smo nekoliko publikacija i prvi film Gora zločina te došli do zaključka o potrebi tiskanja monografije o Macelju. Tada je iznenada umro naš prvi predsjednik Stjepan Brajdić.
Na Trećem izvanrednom saboru Udruge Macelj 1945., u prosincu 2013. godine, izabrali smo prim. dr. Stjepana Bačića našim drugim predsjednikom. Bio je to izvrstan odabir, jer smo u Stjepanu dobili čovjeka koji je imao sluha za svaki prijedlog ili savjet, čovjeka s autoritetom predvodnika, blagog ali odlučnog za pravdu, istinu i protiv svake komunističke demagogije. Udruga je pod njegovim vodstvom proširila članstvo, ojačala utjecajnim pojedincima, proširila djelovanje u Australiji, Novom Zelandu i Sjevernoj Americi. Ukratko, postali smo prepoznati kao promicatelji istine o hrvatskoj tragediji Macelj 1945., o zločinu počinjenom poslije završetka Drugog svjetskog rata, monstruoznom zločinu nad 21 skupnom žrtvom svećenstva, nad razvojačenim časnicima i velikim brojem civila. Javno promicanje tih istina u posljednjih pet godina, zasluge su vodstva našeg predsjednika dr. Stjepana Bačića.
 
Za njegova mandata objavili smo 2015. godine monografiju Macelj 1945., prošle godine ostvarili smo i dokumentarni film „Macelj – Titovo stratište“ u suradnji s Laudato TV. Objavili smo i treće izdanje Fra Bonaventure Duda – Križni put na spomen Maceljskih žrtava, a ove godine i četvrto izdanje svjedočanstva Frana Živičnjaka – U vječni spomen. Trenutno je pri završetku priprema za tisak engleskog izdanja monografije Macelj 1945. Upravo je taj projekt predsjednik dr. Stjepan Bačić zdušno prihvatio i podržavao, doslovce do svog posljednjeg daha.
 
Predsjednik dr. Stjepan Bačić poticao je i sljedeće nedovršene zadaće:
1. Prijedlog donošenja Zakona o Spomen području Macelj, pripravljen i već poslan na postupanje Vladi RH. Donošenjem ovoga Zakona Maceljsko područje na kojem se još nalaze neotkopani posmrtni ostatci 12 – 13.000 žrtava, očuvalo bi se od daljnjeg uništavanja.
2. Poticaj da pokroviteljstvo Dana sjećanja na Maceljske žrtve i tragediju 4./5. lipnja 1945., preuzme Hrvatski sabor čime bi taj dan dobio sveopći nacionalni značaj.
3. Poticaj da vjersko obilježavanje Dana sjećanja na Maceljsku tragediju 1945. godine preuzme Zagrebačka nadbiskupija, odnosno Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, čime bi to postao dan sjećanja na žrtvu Macelja i sve žrtve hrvatskog Križnog puta 1945. godine, značajan za cijelu Crkvu u Hrvata.
4. Priprema Udruge Macelj 1945. za održavanje 8. Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa 2019. u Zagrebu, Krapini i Đurmancu tj. Macelju.
 
To su bili i zaključci radnog sastanka članova našeg Središnjeg odbora održanog s našim predsjednikom prije samo mjesec dana, kao priprema za sljedeći redoviti jesenski sastanak.
U ovom tužnom času, kada se opraštamo od nadasve dobrog čovjeka dr. Stjepana Bačića, izražavam osobnu čast prema pokojniku s kojim smo kao članovi Udruge Macelj 1945. kročili putem stalnog traženja, zalaganja i promicanja za istinu. Dragi Stjepane, hvala Ti na svemu što si učinio na tom putu. Dragi naš predsjedniče, duboku si brazdu zaorao, dobru si bitku vodio, a mi članovi Udruge Macelj 1945. to moramo nastaviti, nažalost bez Tebe. Jer, nad ovom Hrvatskom još i danas lebde tmurni oblaci „kontrolirane istine i laži“ Velikoga petka. Zato sklopljenih ruku molimo Boga da privid slobode postane stvarnost naše istinske Hrvatske Slobode. Napokon. Konačno i zauvijek!
A Ti, dragi naš predsjedniče zauvijek ćeš ostati u našim sjećanjima i molitvama.
Vjerujemo da si spreman stupio pred lice Svevišnjega koji Te dočekao raširenih ruku i s pozdravom Ljubavi: „Dođi sine dobri i vjerni. Uđi u Vječnu radost svojega nebeskoga Oca!“
Dragi Stjepane, nek' Ti je lahka ova sveta hrvatska gruda, koju si svim srcem ljubio!
Počivao u miru Božjem!
 

Ivan Jaklin, glasnogovornik Udruge Macelj 1945.

Povezane objave

I Rumunjska nas je prestigla

hrvatski-fokus

Pobjednička predstava Sluškinje Jeana Geneta

HF

Hrvat napada Nijemce

HF

Čudo: Thompson na Hateveju, ali samo ton

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više