Hrvatski Fokus
Kultura

Ivanino suptilno slikarstvo

Ciklus posvećen ljepoti i skladu dubrovačke umjetnice

 
 
Akademska slikarica iz Dubrovnika, Ivana Jovanović Trostmann, istaknuta je pripadnica aktualne umjetničke produkcije, autorica je kompleksnog ciklusa, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/trostmann.jpg
U proteklom razdoblju slikarica je privukla iznimnu pažnju javnosti nizom slika, ulja i akrila na platnu i kartonu, različitih formata, s motivom anđela, mrtvih priroda i naravno Grada, izvedenih vrlo sugestivno, riječ je o suptilnom, nježnom, finom i nadasve iskrenom  slikarskom djelu, koji u gledatelja izaziva snažne i duboke emocije. Pred nama je ciklus vrlo senzibilne umjetnice, koju zanimaju svakodnevni motivi, kao cvijetovi u vazi, lepršavi, uvjereni u svoju beskonačnu ljepotu, likovi lijepih anđela, koji miruju i pozorno nas promatraju, sve u nježnoj kolorističkoj realizaciji.
 
Produhovljena atmosfera natkriljuje teme, poput poluprozirne izmaglice koja je nalegla na sliku i održava čudesnu ravnotežu unutar okvira. Elegantni cvijetovi u vazama, koje su došle u naše prostore tko zna odakle, pričaju svoju misterioznu priču o nepromjenljivoj i stalnoj ljepoti, ne misleći što nosi sutrašnji dan, oni su dovoljni sami sebi i hrane se našim uzdasima jer mi smo doista očarani njihovim izgledom, valja se nauživati ljepote. Ponekad se i slikarica malo zaigra i motiv cvjetova s vazom pretvori u apstraktni doživljaj nakupina, mrlja i točkica boje, jednako slijedeću svoj ideju o jedinstvenoj atmosferi.
 
Ugođaj prolazno neprolaznog svijeta ljepote cvijeta i trajnost mističnih vaza (vjerojatno su ponikle negdje daleko, na Istoku), bazični je element novoga ciklusa Ivane Jovanović Trostmann, dakle suživot, zajednički život trajnog i netrajnog, oba nevjerojatno privlačne ljepote, u tišini i miru sobe koju krasi duga i komplicirana povijest i sve se uvijek svodi samo na trenutka, na trenutke, koji su nestali prije nego li su i došli u živote.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/slika-ivana-j.-t-2.JPG
U današnjem užurbanom životu i drastičnom osjećanju nedostaka vremena, ove slike na prvi pogled izazivaju empatiju, a onda i slutnju kako smo jednom propustili učiniti, doživjeti i nešto lijepo. Oni koji imaju više vremena, prepoznaju se u tišini ovih slika, u njihovoj složenoj simbolici, razmišljajući o banalnoj prolaznosti ili pak o jednostavnosti lijepoga. Ciklus posvećen ljepoti i skladu dubrovačke umjetnice Ivane Jovanović Trostmann doista je poseban, profinjen i otmjen.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus dualnih akrila Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Bez nade

HF

Aktovi Mladena Žunjića

HF

Nestašni vjetar

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više