Hrvatski Fokus
Znanost

Akademik Dario Vretenar član SAM-a

Cilj SAPEA-e je doprinijeti izazovu povećanja legitimiteta javnog donošenja politika diljem Europe

 
 
Akademik Dario Vretenar postao je član međunarodne radne skupine Making Sense of Science koja podržava Europski znanstveni savjetodavni mehanizam (SAM). SAM u suradnji sa Skupinom savjetnika visoke razine i europskim akademijama (unutar organizacije SAPEA – Znanstveno savjetovanje za politike europskih akademija) pruža nezavisno i transparentno znanstveno savjetovanje Europskoj komisiji. Radna skupina je međunarodna i interdisciplinarna, a njome će predsjedati profesor Ortwin Renn. Skupina će održavati mjesečne sastanke u rujnu, listopadu i studenom u Berlinu. Rad će zaključiti publikacijom koja bi se trebala objaviti u lipnju 2019. i koja će pružiti znanstveno mišljenje na temu Davanje smisla znanosti u višeslojnim, nesigurnim i nejasnim uvjetima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/MSS_Logo_horizontal_wested.png
SAPEA projekt pokrenut je 2016., a svrha mu je nezavisno savjetovanje u strukturiranom dijalogu sa Skupinom savjetnika visoke razine Europske komisije u sklopu programa Obzor 2020. u području „Europa u promjenjivom svijetu – uključena, inovativna i promišljena društva“. Cilj SAPEA-e je doprinijeti izazovu povećanja legitimiteta javnog donošenja politika diljem Europe. Projekt SAPEA inicirale su Europska mreže akademija (ALLEA) i još četiri europske akademske mreže (Academia Europaea, EASAC, Euro-Case i FEAM) osnovavši i poseban konzorcij.
SAPEA konzorcij djeluje u skladu s izazovima iz strategije Europa 2020 prema pametnom, održivom, uključivom rastu koji se odnosi na zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimu/energiju, obrazovanje, socijalnu uključivost i smanjenje siromaštva kroz predvodničke inicijative Inovacijska Unija, Mladi u pokretu, Digitalna Agenda, učinkovitost resursa, industrijske politike, agendu za nove vještine i poslove i Europsku platformu protiv siromaštva. Konzorcij radi i u skladu s temama društvenih izazova u programu Obzor 2020. (zdravlje, bioekonomija, energija, transport, klimatske promjene, Europa u promjenjivom svijetu i sigurna društva), a usklađen je s deset prioriteta Europske komisije.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Svjetski dan mlijeka

HF

Arhitekti kulture smrti XXI. stoljeća na okupu

hrvatski-fokus

Deset novih članova HAZU-a

HF

Najveća pljačka u povijesti SAD-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više