Hrvatski Fokus
Religija

Don Nikola Fantela – partizanska žrtva

Partizani su ga zvjerski mučili i izmrcvarenoga s kamenom o vratu 7. na 8. veljače 1944. godine bacili u more

 
 
Drugi lastovski sin don Nikola Fantela je lastovski svećenik mučenik, žrtva jugokomunističkog terora. Njega su uz pomoć tadašnjeg političkog komesara, lastovskog političkog vodstva i oficira Udbe 6. veljače 1944. godine, u 62. godini života, pozvali na informativni razgovor. Ti isti su sljedećeg dana 7. veljače 1944. u Domu kulture na Lastovu organizirali skup na kojem su govornici govorima mržnje nazočnom puku utjerivali strah u kosti te bez suda i presude osudili don Nikolu. Toga dana, kasno u noći, don Nikolu su odveli u uvalu sv. Mihovila te ga ukrcali na partizanski brod PČ 62 “IVO”. Neposredno nakon isplovljavanja u brodu su ga zvjerski mučili, ubili i s kamenom oko vrata utopili u more. Na svečanosti je tim povodom posebno istaknuto kako krvnici don Nikoli Fantelu nisu mogli oprostiti njegovo nesporno bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje jednako kao i mnoštvu sinova Crkve koje je komunistička vlast pobila tijekom i nakon Drugog svjetskog rata na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/0a8c1277695e2e56807c69003916777a_M.jpg
LASTOVO – Poprsja Dobri Dobričeviću i Nikoli Fanteli
 
Upravo zbog toga, kako je posebno naglašeno, lastovski svećenik i mučenik don Nikola Fantela zaslužuje veći crkveni značaj. Osim toga dat je i prijedlog da se osnovna škola na Lastovu, koja inače nosi ime dvojice partizana, preimenuje njegovim imenom što bi imalo poseban i drugačiji odgojni i pedagoški utjecaj i značenje na mlade Lastovce koji bi se u toj odgojno-obrazovnoj instituciji trebali odgajati u duhu ljubavi, tolerancije, nenasilja a naročito domoljublja. Svečano otkrivanje tih dvaju poprsja lastovskih sinova uveličali su svojim govorima dubrovački biskup Mate Uzinić i lastovski župnik Željko Batinić, a u programu su sudjelovale muška i ženska klapa, crkveni zbor „Petrovo uho“, jedan sudionik tog vremena ministrant don Nikole Fantele te djeca koja su recitirala molitvu koja je uvijek bila na ustima ovog lastovskog svećenika mučenika za Crkvu i Hrvatsku.
 
Don Niko Fantela, sin Nikole i Ane Damjanović, rođen je 9. rujna 1880. na Lastovu. Iza studija u Dubrovniku i Zadru dolazi do svećeništva ređenjem 28. kolovoza 1904. godine. Mladomisničku godinu Fantela provodi u Zadru kao prefekt sjemeništa. U rujnu 1905. postaje pomoćnik župnika u Korčuli. Nakon dvije godine služi u Topolom. U listopadu 1907. preuzima Mali Ston, a potom je župni pomoćnik na Pilama. U studenom 1914. ide u Mline, te uređuje „Narodnu svijest“, a na Novu godinu 1921. na Lastovo. Zbog talijanske okupacije ostavlja Lastovo, te 27. svibnja 1922. odlazi u Cetinje i radi kao vojni kapelan. Od 1925.-1927. je u Sarajevu, potom u Šibeniku. Od 1930.-1932. župnik je i dekan u Stonu, te u Lopudu, a 1934.- 1935. vrši službu rektora sv. Vlaha u Dubrovniku. Nakon umirovljenja kao vojni svećenik, od 1935. živi u Herceg Novom. Iza kapitulacije Italije 1943. vraća se radostan na Lastovo. No, nakon samo četiri mjeseca, 6. veljače 1944., bio je pozvan na „obavijesni razgovor“ te je teško mučen, iznakažen, pa izmrcvaren na mazgi prebačen na partizanski brod i s kamenom o vratu bačen u more sjeverno od Lastova. Poznavatelji ovih događaja na Lastovu dugo su šutjeli. Don Niko je umoren 7. na 8. veljače 1944. godine.
 

Petar Grgurević

Povezane objave

Sveti križ

HF

Preteča ekumenizma

HF

SOLUS CATHOLICUS – Edita Majić i neprijatelji evanđelja

HF

SOLUS CATHOLICUS – Dostojanstvo rada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više