Hrvatski Fokus

Da nije bilo HR Herceg Bosna, danas bi sva hrvatska sela bila poput Miletića

 
 
Kolovoz je u novijoj hrvatskoj povijesti mjesec svehrvatskog organiziranja, pobjede, zahvalnosti i oslobađanja. Mjesec otpora hrvatskog naroda na agresije kojima je bio izložen devedestih godina XX. stoljeća. Prvo onoj velikosrpskoj u Jugoslaviji, a zatim i onoj velikomuslimanskoj u Jugoslaviji u malom. To je mjesec u kojem su zlatnim slovima ispisana dva velika datuma hrvatskog naroda, 28. kolovoza 1993. kao Dan osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosna, i 5. kolovoz 1995. kao Dan "Oluje", Dan pobjede Hrvatske oslobodilačke vojske i Dan zahvalnosti. Kolovoz ih je tim povijesnim važnostima egzistencijalnog opstanka hrvatskog naroda  međusobno povezao, i čini se da nije bilo jednog ne bilo ni drugog. Tako spojeni kolovozit će hrvatski narod kroz cijelu budućnost i pokazivati će, i potvrđivati dolazećim hrvatskim generacijama, na teritorijima na kojima su osnovani i izvedeni, svoju opravdanost postojanja izvodivosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/hrhb.jpg
I što hrvatski narod bude dublje živio, a zasigurno će živjeti zahvaljujući tim kolovoškim datumima, u budućnosti, u svom nacionalnom i vjerskom identitetu, time će i Hrvatska Republika Herceg Bosna i "Oluja" biti dublje u njihovim srcima i memoiranjima, kao danima poslije kojih nije bilo isto kao prije njih. Nikakve zabrane i osporavanja, klevetanja i laži na njih ne će ih istisnuti iz povijesti. Što ih protivnici i agresori budu više osuđivali i prišivali im svoju istinu, svoju laž, time će one u budućnosti hrvatskog naroda biti čišće, svijetlije i nezaboravnije. A nažalost i jedan i drugi povijesni datum hrvatskog naroda osuđivan je od agresora zbog kojih su postojali i postoje i zbog kojih su i izvedeni.
 
Jer da nije bilo velikosrpske agresije i okupacije hrvatskog teritorija u Hrvatskoj ne bi bilo ni „Oluje", i da nije bilo kukavičke velikomuslimanske agresije, udarca noža u hrvatska leđa i mudžahedinskih brutalnih zločina nad hrvatskim narodom, ne bi bilo ni osnutka i života Hrvatske Republike Herceg Bosne. Razlozi njihova osnivanja opravdavaju im postojanja i trajna dostojanstvena spomeniranja.
 
S velikim ponosom, kako njihovih suvremenika, graditelja i sugraditelja, a to je cijeli hrvatski narod, tako i mladih hrvatskih generacija koji o njima znaju kroz život u suverenosti i konstitutivnosti u srpsko-muslimanskoj podijeljenoj Bosni i Hercegovini i u slobodi na oslobođenim hrvatskim prostorima, obilježava se jubilarna 25. obljetnica osnutka Hrvatske Republike Herceg Bosna i obilježila se 23. obljetnica Oluje. Bez obzira na činjenicu što daytonska nepravda dokida, a ne može je dokinuti,  ne priznaje a ne će moći biti da je jednog dana ne prizna jer Svjetsku zajednicu na to prisiljava srpski secesionizam i muslimanski unitarizam, kao i hrvatsko pravo na svoj dio Bosne i Hercegovine, Hrvatska Republika Herceg Bosna kao svehrvatski otpor velikosrpskom nacifašizmu i velikomuslimanskom isilizmu, je danas još čvršće u svijesti hrvatskog naroda budući da mu ponovno prijeti opasnost desuverenizma i dekonstitutivizma kroz bošnjačko-muslimansku ideologiju komšićizma i bakirizma. Ona je stoga još veći i svetiji cilj ne samo obilježavanja već i ponovnog oživljavanja.
 
Na to ga prisiljava, uz daytonsku nepravdu i čisti srpski i sve čišći muslimanski beha entitet. Ta dva, u zločinima progona i istrjebljenja Hrvata, ista nacionalno i vjerski čista, srpski i muslimanski, beha entiteta, pravo je hrvatskog naroda da unutar njih oživi i ponovno ustroji svoj nacionalni teritorijalni okvir, koji mu jedino jamči, kao i u vrijeme agresija na njih, opstanak u nacionalnom i vjerskom identitetu. Način ka ponovnom oživljavanju je i sjećanje na Dan osnutka Hrvatske Republike Herceg Bosna.
 
Može se hrvatskom narodu zabranjivati javno obilježavanje 28. kolovoza dana osnutka Hrvatske Republike Herceg Bosna, ali im se ne može istrgnuti iz sijećanja u kojima ga ćuvaju i prenose dolazećim generacijama. Pravo postojanja RS-a i pravo postojanja današnjeg beha dijela kojeg Bošnjaci nazivaju RBiH, je i pravo postojanja HRHB. To je temeljno pravo ljudski prava i nacionalnih sloboda, kao temelj neke nove konfederalno uređene Bosne i Hercegovine. U kojim to dimenzijama suvremenog društvenog uređenja dvije beha tvorevine, srpska i muslimanska, nadmašuju onu hrvatsku koju su ugasile na okupiranim hrvatskim teritorijem. Nadmašuju je u zločinima na kojima one i danas žive i provode nacifašističko isilovsku politiku čistog teritorija, vjere i nacije. Čistog teritorija bez hrvatstva i katoličanstva.
 
U ime očuvanja tih više od trinaestostoljetnih nacionalni i vjerskih vrjednota življenih na hrvatskim prostorima na periferiji Europe, ustrojena je, živjela i živi i danas Hrvatska Republika Herceg Bosna. Zahvaljujući samo njenom postojanju danas još uvijek živi, pa makar i ostatak ostataka, protjeranog hrvatskog puka. No o razlikama RS-a i beha dijela koji se naziva F BiH pod bošnjačkom kontrolom na jednoj i teritorija Hrvatske Republike Herceg Bosna na drugoj strani, najbolje govore slike kada se prolazi tim prostorima. Naime, na tim velikosrpskim i velikomuslimanskim entitetima vidljivi su kosturi porušenih i neobnovljenih hrvatskih kuća bez pa gotovo i jednog prognanog povratnika, dok na hercegbosanskom teritoriju je slika prijeratne nacionalno i vjerski šarene BiH. Sve muslimanske i srpske kuće su obnovljene svi prognanici su se vratili.
 
Dovoljno je proći prostorima Lašvanske doline i između izmiješanih hrvatskih i muslimanskih sela obići muslimansko selo Brankovac i hrvatsko selo Miletići. Ta dva sela najzornije pokazuju razlike između zvane F BiH i Hrvatske Republike Herceg Bosna. Pokazuju dva svijeta, islamski i kršćanski, dva načina ratovanja muslimanske A BiH za etnički i vjerski čisti islamski entitet i Hrvatskog Vijeća Obrane za europski multinacionalni i multikonfesionalni.U muslimansko selo Brankovac vratili su se svi prognani Muslimani i žive slobodnim životom kao prije rata, dok u hrvatsko selo Miletići ne samo da se nije vratio niti jedan hrvatski prognanik već su ga Muslimani, a zatim Bošnjaci sravnili sa zemljom iz koje vire poneki krovovi kuća. Ta strašna slika hrvatskog sela Miletića i još strašnije stradanje njegovih seljana obveza je današnjih i sutrašnjih hrvatskih generacija na čuvanje spomena na Hrvatske Republike Herceg Bosna i njeno ponovno oživljavanje. Jer da nije bilo Hrvatske Republike Herceg Bosna danas bi sva hrvatska sela bila hrvatske Miletići, sravnjena sa zemljom i krovovima koji vire iz nje.
 
Obilježavanje Dana uspostave Hrvatske Republike Herceg Bosna  svehrvatski je zavjet, to je amanet hrvatskim budućim generacijama kojeg su im ostavili hrvatski branitelji, njeni tvorci i sutvorci, i stoga sretan ti  25. rođendan, i vječno živi, u miru, blagostanju, slobodi i dobrosusjedstvu sa svojim srpskim i muslimanskim entitetima. I današnji, kao i jučerašnji i oni sutrašnji kojih će biti muslimanski zločini spaljivanja hrvatske zastave u Žepču legitimno je pravo ponovne uspostave Hrvatske Republike Herceg Bosna.
 

Vinko Đotlo

Povezane objave

Dosadašnji suradnici Hrvatske misli

hrvatski-fokus

Vrijeme je za resetiranje Bosne i Hercegovine

hrvatski-fokus

Abdulah Sidran: BiH je “državni kostur”

HF

Umjesto mira, muslimani-Bošnjaci zazivaju rat

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više