Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus ulja Mara Kriste

Slike su nemirne, nezaustavljive, očaravaju bojom i ritmom

 
 
Akademski slikar Maro Kriste iz Dubrovnika, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, istaknuti pripadnik svoje generacije, autor je slojevitog i kompleksnog opusa, većinom ulja na različitim formatima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/Maro-Kriste-1-1024x634.jpg
Kriste kontinuirano slika, okružen brojnim fragmentima i cjelinama privlačnih motiva, promatra ih i na svoj način doživljava, pročišćujući ih, ali ne ogoljujući ih, jednostavno s njih uklanja sve nepotrebno, suvišno i nevažno, nastojeći na platnu, svojom rukom i i idejom zabilježiti, ostaviti trag, sjećanje, bljesak emocije, trenutak zaborava, slutnju bojazni, jedva čujni dodir u susretu, u komunikaciji s lukom, obalom, ribom ili rakovima, biciklima, s raznolikim arsenalom stvari i događaja, zgrada i živih bića, oblikujući ih pastoznim nanosima boje koja se ritmično rasprostire, boja se giba  i živi pokret.
 
I u novom opusu Mara Kriste, kolor je u prvom planu, bez obzira je li riječ o nakupinama boje koje se doimaju poput ozbiljne apstraktne opservacije ili je pred nama zamršeni splet malih rakova, koji se migolje i skližu se jedan preko drugoga, ostavljajući u čudu sve one koji ih radoznalo promatraju pa sve do nadahnute nadrealističke  kompozicije s biciklima u prvom planu do  mirnih i otmjenih slika s detaljima obale s lijenim morem u dnu, bez vjetra, bez zvuka, praznina, svečana tišina s ponekom kućom, posve uspavanom, a za koju pomišljamo, što se krije u njezinoj skrivenoj unutrašnjosti, najvjerojatnije ništa, gusta prašina tko zna od kada.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/08/maro_kriste.jpg
Maro Kriste slika svoje osjećaje, posuđuje ih od samoga sebe i pohranjuje ih na površinu platna onakve kakvi i jesu u njemu, otvoreni i siloviti, pa su takvi i potezi kista i gustoća nanešene boje, a takve su i slike, snažne i duboke, slike koje na gledatelja ostavljaju uvjerljiv dojam. Kriste slika temeljito, iz dubine svoje intime, izvlačeći na svjetlo dana odabranu impresiju o motivu, propuštajući sitni pijesak memorije kroz raširene prste ruke.
 
Njegove su slike zaigrane, istina svaka u svom specifičnom ritmu i posebnom taktu,  one se gibaju, one se neprestano kreću, uvijaju, uzdižu, propadaju, prodiru u središte vrtnje iznova se lomeći i jureći i gotovo bi uz svaku sliku Mara Kriste trebala biti istaknuta posveta pojedinoj kompoziciji ili stavku. Slike Mara Kriste su nemirne, nezaustavljive, očaravaju bojom i ritmom, njegove su slike događaj ili bilješka o trenutku našeg življenja, govoreći o svjetlosti i ljubavi, o moru i kopnu.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Usnama od čežnje

HF

I bez kulture se ne može!

HF

Šahovska igra

hrvatski-fokus

Dim cigarete

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više