Hrvatski Fokus

Srbijanski šef diplomacije 16. Međunarodni slavistički kongres iskoristio za širenje srbijanskih laži

 
 
U Beogradu je od 20. do 27. kolovoza 2018. održan 16. Međunarodni slavistički kongres. Na kongresu je govorio Ivica Dačić, srbijanski šef diplomacije. Svoje obraćanje slavistima "Mali Slobo" iskoristio je za širenje laži koje Srbija i srpski aktivisti šire već više od dva stoljeća. Radi se o nastavku svojatanja hrvatskog jezika, negiranje postojanja crnogorskoga jezika, a time i negiranje postojanja Hrvata, Crnogoraca, Muslimana-Bošnjaka… (http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/o-ministarstvu/ministar/govori/20120–16-?lang=cyr).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/maxresdefault.jpg
Ivica Dačić govori na 16. Međunarodnom slavističkom kongresu
 
Evo nekih Dačićevih bisera koje mu je, očito, netko pismeniji napisao, a on samo izrekao. »U srednjovjekovnoj književnosti Dubrovnika, Kotora, Perasta i drugih primorskih gradova mogu se naći podatci o Srbima rimokatoličke vjere«. »Mitovi, legende, junačke pjesme su postale okosnica usmene književnosti i prenosile su se sa generacija na generaciju zahvaljujući zajedničkom jeziku, koji su postali uporišna točka očuvanja kolektivnoga identiteta. Otuda nije iznenađenje da se u srpskom književnom korpusu nalaze i pisci muhamedanske vjeroispovijesti koji su svoja djela pisali na srpskom jeziku i time trajno zapečatili svoju identitetsku pripadnost. Usprkos mnogim pokušajima da se usporedno s procesom stvaranja novih jezičkih varijanata i pisci preuzimaju prema svom geografsko-teritorijalnom podrijetlu, ova pojava nije zaživjela, jer su upravo njihova književna djela svojim jezikom, temama, historiografskim podatcima i kulturološkim obrascem trajni dio srpskog kulturnog koda«.
 
U nastavku je Dačić spomenuo i Ludwika Flecka, što je dokaz da su mu neki pametniji ljudi napisali ovaj pamflet, proistekao iz njedara Memoranduma SANU-a broj II. »Čuveni znanstvenik Ludwik Fleck je, rekavši da svijet gledamo svojim očima, ali ga vidimo očima svojih kolektiviteta, izrekao bit, oči kolektiviteta su njegov jezik, zato je svaka manipulacija pripadnosti potencijalno opasna«, pokušao je ušićariti Dačić.
Govoreći o pojavi napuštanja ćirilice i prihvaćanja latinice, zbog praktičnosti, Ivica Dačić poziva slaviste na skupu da "argumentiranim, nepristranim metodama moraju obraniti istinu i znanost". »Izbijanje Prvoga svjetskog rata, rušenje četiriju carstava i s jedne strane oslobađanje slavenskih naroda, formiranje nacionalnih država slavenskih naroda, a sa druge strane pojava komunizma, nametnutli su i obvezu drukčijeg izučavanja i pozicioniranja slavenskih jezika«, rekao je Dačić bez posebnoga pojašnjenja što je sve time poručio.
 
U nastavku Dačić želi poentirati. Spominje zlokobnu laž o "dva veka Vuka", nevješto se poziva na Goethea da je bio "zadivljen srpskom usmenom književnošću", te da je ona, "srpska usmena književnost", svojim "književno-umjetničkim izrazom prevladala granice folklornog stvaranja", čime je priznao da ta njegova slavna srpska književnost i nije ništa drugo nego usmena i folklorna "književnost".
Pri kraju svoga govora "Mali Slobo" je pozvao nazočne slaviste da pogledaju Muzej srpske diplomacije i neke bivše srpske diplomate "koji su svojim opusom ostavili neizbrisivi trag u svjetskoj i slavenskoj književnosti, kao što su Andrić, Crnjanski, Dučić, Rakić, Nušić…" Sve ih je strpao u jedan, srpski koš, premda su oni ipak nešto drugo: Andrić bosanski Hrvat, Crnjanski mađarski Srbin, Dučić hercegovački Srbin, Alkibijad Nuša Cincar, dok je jedini Srbin – Milan Rakić.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

HINA je lagala o Thompsonu

HF

Umro Mate Ćavar – dugogodišnji suradnik Fokusa i Hrvatskoga fokusa

HF

Marko, nacionalizam je domoljublje!

HF

Mila Markov-Španović – plagijatorica ili autorica!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više