Hrvatski Fokus
Kultura

Žunjićeve kolorističke geometrijske forme

Senzibilizirano promišljanje i promatranje svijeta ali i neposrednog okruženja

 
 
U neprekidnom istraživanju i traženju puteva, prečica ili zaobilaznica koja vode prema savršenoj slici, suvremeni hrvatski umjetnik, slikar Mladen Žunjić, u novoj seriji slika, u kombinaciji ulja i akrila na formatima 100 x 100 cm, realizirao je kompleksan ciklus izrazitog kolorizma u kome dominiraju geometrijske forme, ovali većinom.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/20171026_100115-scaled.jpg
I nove su slike građene u dva sloja, gornji čini crtež, formiran od debelih vijugavih crta, roj lebdećih zmija, a da bi se ispod njega rasprostirao bogati svijet kolora i geometrijskih formi, koji žive istodobno i posve odvojene, samostalne živote ali i spojene, sjedinjene i jedinstvene u istom volumenu.
 
Slikar ukazuje na snažno izraženu ambivalenciju (sviđa mi se, ne sviđa u isti trenutak) današnjeg svijeta i delikatne uloge čovjeka, koji je duboko zagazio u svemir a da bi mu u isti tren njegova najuža okolica bila posve nepoznata. Bogati kolor Mladena Žunjića nesumnjivo dočarava stvarne (ili ipak nestvarne) mogućnosti današnjeg čovjeka, limitirane simboličnim crtežem koji se izdiže iznad obilja boja, iznad svih nas.
 
Veliki format i u ovom nizu pokazuje svoje brojne prednosti. Jedna od njih je svakako izrazita mogućnost prepoznavanja i doživljavanja velike scene svijeta, na kojoj se odvija svakodnevna drama i na kojoj smo, svi mi, samo statisti, bez obzira koliko se uvjeravali u nešto posve drugo. Žunjićeve slike nose redom, karakter, snažnih dramatskih situacija, dubokih emocija, koje izvire iz palete jakih boja, iz stalne i nepredvidljive gibljivosti oblika koji nastavaju sliku, tvoreći izmjenjivi, ponekad i uznemirujući ritam.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/20180411_14053227821-660x450.jpg
Na Žunjićevim se slikama uvijek nešto događa, fragmenti se međusobno traže, boje se prelijevaju i dišu, radujući se vlastitom postojanju i svi ti elementi  imaju svaki svoju neponovljivu priču, uklopljenu u tajanstveni labirint života. Novi niz akrila i ulja u velikom formatu slikara Mladena Žunjića, rezultat je senzibiliziranog promišljanja i promatranja svijeta ali i neposrednog okruženja umjetnika.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Elipsoidna vrtloženja Mladena Žunjića

HF

Ivićev ciklus velikih formata

HF

Korijensko pisanje

HF

Crveni ciklus Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...