Hrvatski Fokus

Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ona postoji da nam pokaže koliko možemo izdržati

 
 
Razgovor sa suvremenom hrvatskom likovnom umjetnicom koja djeluje pod pseudonimom HE-ART. HE-ART je rođena je 1986. godine u Dubrovniku. Godine 2009. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Dubrovniku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/slika-heart1.JPG
• Trenutačno fokusiranje.
= Ono na što sam trenutno koncentrirana je priprema za izložbu u galeriji Flora u Dubrovniku u 2019. Radi se o multimedijalnom projektu koji je nastavak na izložbu Intro koja se održala u Art radionici Lazareti u travnju 2018. Izložba Intro svojevrsna je prekretnica u mom radu jer se od tradicionalnog okrećem ka suvremenijem, multimedijalnom izrazu, a sam rad potpisujem pseudonimom HEART. Multimedijalnim pristupom naglašava se nepostojanje objektivnosti, a samom temom podriva određeni obrazac usađen u kolektivnu svijest prema kojem čovjek doživljava vlastitu realnost i postojanje.
 
• Tko je HEART?
= Naime, HEART je nastao od HE-ART, koncepta i pseudonima iza kojeg još uvijek stojim, ali je ono na neko vrijeme bilo spojeno u jednu riječ. Na izložbi u Lazaretima bila je između ostaloga i jedna kratka priča. Priča govori o liku Heart (u prijevodu Srce) koji živi u kućici u šumi. “Jednog dana, čisteći prašinu sa police pune knjiga, Srce nasumce odabere jednu i otvori je. “Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja vjerujem da ona postoji da nam pokaže koliko možemo izdržati” – čita Srce Hesseove riječi.”  Heart je zapravo lik koji će biti prikazan u videu na čijoj pripremi trenutno radim, a čije se značenje demistificira instalacijom kojom ću zaokružiti cijelu priču.
 
• Što HEART predstavlja, znači?
= Lik Heart predstavlja nešto puno veće od čovjeka, no ono je antropomorfizirano kroz razna ljudska obilježja. Spajanjem HE-ART u HEART, željela sam ući u lik ne bi li ga što bolje shvatila i reinterpretirala. Želim prikazati jedno hipotetsko mjesto, mjesto neograničeno vremenom i prostorom. Mi svijet doživljavamo trodimenzionalno, sa svojih pet osjetila i mislimo da nas okružuje čvrsta materija. Vrijeme doživljavamo pravocrtno, od rođenja da smrti. U modelu svemira najšire prihvačenog, elektromagnetski spektar zauzima samo 0,005 posto materije/energije, ostatak je poznat kao tamna tvar. Ono što možemo vidjeti, tzv. vidljiva svjetlost, samo je jedan mali dio elektromagnetskog spektra. Dakle imamo jako mali uvid u sve što postoji. S obzirom da je moj rad baziran na kvantnom doživljaju svijeta, on djeluje prilično mistično. Uzmemo li u obzir da je atom zapravo 99.99999 posto prazan prostor, na najmanjim i najosnovnijim mjerilima prirode ideja fizičke stvarnosti ne postoji. Neils Bohr, otac kvantne fizike je to ovako rekao: “Sve što zovemo stvarnim čine stvari koje se ne mogu smatrati stvarnima.” Mi smo u interakciji sa svijetom fizičkih objekata samo zbog načina na koji naš mozak prevodi senzorne podatke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/622-2.JPG
• Riječ je o umjetničkom konceptu?
= HE-ART je umjetnički koncept baziran na osobnom doživljaju kvantnog svijeta. “HE” označava mušku osobu, odnosno osobe koje su inspirirale moj rad, a “ART” je ono što me povezuje s tom osobom odnosno osobama.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pilićevi i Pavičićevi su žive Hrvate zazidali u Hudu jamu

HF

Večer kaštelanski glendi i batudi

HF

Samo nastavnici mogu o obrazovanju govoriti

HF

Poruka Hrvatima u Hrvatskoj i BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više