Hrvatski Fokus
Vanjska politika

SAD protiv pristranoga Haaškog suda

Ne ćemo šutjeti ako se okome na nas, zabranit ćemo sucima ulazak u zemlju i pokrenuti sankcije!

 
 
Sjedinjene Države su u ponedjeljak izvele snažan verbalni napad na Međunarodni kazneni sud (ICC) i zaprijetile njihovim sucima i tužiteljima u slučaju da sankcioniraju Amerikance, Izrael ili druge saveznike Washingtona. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton optužio je sud zadužen za suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti da je "neučinkovit, neodgovoran i opasan". Sjedinjene Države nisu članice ICC-a.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/2f99be2a-74b7-43fb-a615-88b2b9a6fcf0-large16x9_AP18254428650190.jpg
John Bolton
 
Pred američkom organizacijom Federalist Society Bolton je upozorio na mogućnost pokretanja istrage protiv američkih vojnika koji su služili u Afganistanu, ali i mogućih istraga protiv Izraela, na poticaj palestinskih vlasti. "Nećemo šutjeti ako se sud okomi na nas, na Izrael ili druge američke saveznike", upozorio je Bolton i najavio niz mogućih mjera odmazde, među kojima sankcije djelatnicima ICC-a. "Zabranit ćemo tim sucima i tužiteljima ulazak u Sjedinjene Države. Pokrenut ćemo sankcije nad njihovom imovinom u američkom financijskom sustavu i pokrenut ćemo procese protiv njih u našem pravosudnom sustavu", upozorio je savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. Sjedište suda u Den Haagu je odgovorilo da djeluje "strogo u legalnom okviru definiranom Rimskim statutom i da neovisno i nepristrano provodi svoj mandat".
 
Početkom studenoga 2017. tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda je najavila da će tražiti od sudaca dozvolu za pokretanje istrage o ratnim zločinima koje je navodno u sklopu afganistanskog sukoba počinila američka vojska. "U svakom trenutku ICC bi mogao pokrenuti istragu protiv američkih domoljuba", rekao je Bolton. "Danas uoči 11. rujna i obljetnice atentata 2001. koji su bili okidač za akciju u Afganistanu, želim uputiti jasnu i nedvosmislenu poruku američkog predsjednika: Sjedinjene Države će svim potrebnim sredstvima štititi svoje državljane i naše saveznike od nepravednih progona tog nelegitimnog suda".
 
"Nećemo surađivati s ICC-om, nećemo mu pomagati, nećemo pristupiti ICC-u. Pustit ćemo ICC da umre prirodnom smrću, jer za nas ICC je već mrtav", dodao je. Međunarodni kazneni sud je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificirale su ga 123 zemlje. Odnosi Washingtona i ICC-a su uvijek bili zategnuti, a Sjedinjene Države se odbijaju priključiti tom sudu i poduzele su sve, putem bilateralnih sporazuma s brojnim zemljama, kako bi izbjegle istrage protiv Amerikanaca.
 

js/h; https://direktno.hr/eu-i-svijet/sad-protiv-haaskog-suda-necemo-sutjeti-ako-se-okome-na-nas-zabranit-cemo-sucima-ulazak-u-zemlju-i-pokrenuti-sankcije-133133/

Povezane objave

Zlato kao postotak ukupnih rezervi

hrvatski-fokus

Dva moćnika – Putin pobjednik

HF

Kinezi osvajaju svijet

HF

Vatikanski mason na međuvjerskom forumu G20 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više