Hrvatski Fokus
Kultura

‘Legende Mediterana’ Stipe Suraća

U Galeriji Muzeja grada Splita otvorena je izložba fotografija

 
 
Izložba predstavlja djela našeg vrhunskog fotografa iz Zadra koji je u 22 godine profesionalnog rada objavio preko tisuću fotografija u različitim knjigama o Hrvatskoj, njenoj prirodi, mjestima, ljudima i ostalim srodnim temama. Njegove fotografije i reportaže predstavljane su u hrvatskom izdanju National Geographica gdje je do sada objavio 39 reportaža, od čega 8 naslovnica. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/mediteran-stipe-surac_mfk2018-1-1030x685.jpg
'Legende Mediterana' izložba je fotografija koje ukazuju na zanemarene, ali nikad zaboravljane simbole Mediterana. More, ljudi, biljke i životinje u mediteranskim krajolicima stvarali su idiličnu sliku kolijevke civilizacije. U tom i takvom Mediteranu svaka biljka i kamen pričale su svoju priču, svoju legendu, koja nerijetko ima izvor u pričama ljudi Mediterana. Sve te stare, sad već arhaične priče nestaju pod tonama betona, masovnog turizma, nelogičnih ratova, krivih procjena i zanemarivanja onog što je oblikovalo ovaj prostor. Ova izložba želi usmjeriti pogled na te još uvijek nezaboravljene, ali nestajuće, prizore i priče. Priče u kojima je čovjek bio čovjek, u kojima je čovjek krotio prirodu, a priroda je krotila čovjeka, ali su živjeli jedno s drugim, a ne jedan pored drugoga.
 
Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe. „To mišljenje dijele i moji kolege iz Washingtona koji pregledavaju sve reportaže koje se objavljuju u 35 izdanja časopisa diljem svijeta i među kojima se bira reportaža mjeseca. Od ukupno 39 objavljenih, Stipinih je oko 25 reportaža bilo odabrano reportažom mjeseca što najbolje govori o tome kakav je njegov objektiv. On uvijek pronalazi osebujne kutove, osebujne motive i vrlo specifične rakurse. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu kada nam prijeti globalno zatopljenje i kada ne znamo što će se dogoditi s klimom, što će se dogoditi sa životinjama. Svake minute nestaje neka životinjska vrsta i zato fotografijom se moramo boriti da nadahnemo ljude da skrbe o našem planetu. Stipine fotografije su fantastično nadahnuće da učinimo sve što možemo kao pojedinci da sačuvamo ono što imamo, ne samo na Mediteranu već i šire“, rekao je Prčić.
 
Kao i svake godine od 2007., PAP/RAC priprema proslavu Mediteranskog dana obale. Cilj ove kampanje je promicanje vrijednosti obalnog područja, te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala.
 
„PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem. Izuzetno nam je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, a ova izložba upravo nam o tome priča, o očuvanju naše tradicije i baštine kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša“,  istaknula je Željka Škaričić, ravnateljica Centra organizatora događaja. 
Izložba se može pogledati do 29. rujna 2018.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Podrška ukrajinskim glazbenicima, udrugama i kulturnom sektoru

hrvatski-fokus

Ja nisam orao

hrvatski-fokus

Podvala ili istina

HF

Dok more spava i zemlja se odmara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više