Hrvatski Fokus
Kultura

MUO – nagrada za muzejsku kreativnost

Muzej suvremene umjetnosti dobitnik međunarodnog priznanja

 
 
U sklopu Foruma slavenskih kultura, međunarodne neprofitne zaklade koja povezuje trinaest slavenskih država i promiče suvremenu kulturu i naslijeđe, dodijeljene su "Nagrade Živa" za najbolje muzeje, kojima se potiču projekti i prakse u muzejskom području unutar posebnih kulturnih i geografskih okvira europskih slavenskih kultura. Stručni žiri koji je MSU-u dodijelio posebno priznanje za kreativnost, ističe da je ta institucija tijekom svog djelovanja stekla "istaknutu poziciju u zemlji, ali i šire, na polju umjetničkog vrjednovanja, prezentacije umjetnika i noviteta u umjetnosti. MSU je uključen u niz međunarodnih, domaćih i regionalnih suradnji i edukativnih projekata. Održava različite izložbe predstavljajući djela važnih domaćih i međunarodnih umjetnika kao i velike retrospektive. Proširuje polje za razvoj vizualne umjetnosti, filma, videa, glazbe, pjesništva i kazališta."
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/animafest-msu-e1484813621968.jpg
MSU je institucija koja je društveno odgovorna i visoko učinkovita jer održava nekoliko stotina inovativnih programa i događanja svake godine, primjenjujući kreativne metode interpretacije. Stalni postav, na primjer, koncipiran je kao izložba u neprestanoj mijeni. Usto, MSU sjajno koristi prostor nove, moderne zgrade, smještene u novom dijelu grada u kojem je uspio postati živo mjesto urbanog tkiva i jaka referentna točka za eksperimentalnu umjetnost i medije u ovom dijelu Europe.
 
Nagrada Živa nazvana je prema slavenskoj božici koja je zaštitnica života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, dobrote, vitalnosti i plodnosti. Nagrada je ustanovljena 2012. godine na inicijativu stručne skupine svih članica Foruma slavenskih kultura. Ove je godine bilo prijavljeno 25 muzeja iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Živa nagradu za najbolji slavenski muzej 2018. dobio je Muzej emigracije iz Gdynija u Poljskoj. Svečanost dodjele nagrada održana je 14. 8. 2018. u Pragu.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Za svu vječnost

hrvatski-fokus

Del Castillovi slojeviti video kolaži

HF

Animus – izložba Udruge Naš kvart

HF

Kad se kolo zakotrlja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više