Hrvatski Fokus
Religija

Poruka Pape mhtaristima

Osvjetljujte i dalje život armenskoga naroda!

 
 
Na kraju liturgije prigodom proslave 300. obljetnice osnivanja armenske kongregacije mhitarista na Otoku svetog Lazara, u Veneciji, pročitano je Papino pismo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg
Prigodom proslave 300. obljetnice osnivanja armenske kongregacije mhitarista, papa Franjo poslao je, 16. rujna 2018. pismo koje je bilo pročitano na kraju svete liturgije slavljene na Otoku svetog Lazara, u Veneciji. Proslavi je prisustvovao kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve. Ta je obljetnica prigoda za zahvalu Gospodinu za obilne milosti i karizme koje je tijekom stoljeća primila armenska mhitaristička kongregacija – napisao je Papa u pismu s nadnevkom od 5. rujna, koje je o 300. obljetnici uputio nadbiskupu Boghosu Levonu Boghosu Zékiyanu, papinskom izaslaniku za tu kongregaciju.
 
Sveti Otac je u pismu podsjetio na članove kongregacije koji su se odlikovali vjerno živeći svoj redovnički život, a nerijetko su za njega junački svjedočili i žrtvom vlastitoga života. Ističući lik časnog Mhitara, velikog obnovitelja monaškog života u Istočnim Crkvama, naglasio je njegov doprinos u izgradnji „sensus fidei – osjećaja vjere“, najsvjetlijeg izraza duhovnosti i kulture armenskog naroda. Stoga je pozvao članove kongregacije da za dobro cijelog armenskog naroda čuvaju, produbljuju i šire to duhovno i kulturno blago koje mu oduvijek pripada.
 
Dva elementa imaju posebnu vrijednost za tradiciju armenskog teološkog humanizma koji je utjelovljen na poseban način u institutu Vardapet – rekao je papa Franjo i objasnio – to je armenski naziv koji izražava ideju njegovatelja svetih znanosti i umjetnosti. Drugi element je ekumenska proročka otvorenost svojstvena duhovnosti mhitarista na tragu tradicije Crkve u Armeniji, koju je između ostaloga utjelovio i sveti Grgur Narek, te ona danas, kao znak vremena, pokazuje kako ići prema punom jedinstvu. Papa je zatim spomenuo nesporazume i teškoće koje su imali Mhitar i kongregacija i koje su nadvladali, ali su oni neodvojivi dio karizme koji još i danas ima veliku vrijednost. Sveta Stolica je uvijek gajila prema Mhitaru i njegovoj duhovnoj braći posebnu pažnju, bila je uvijek pomoć kongregaciji u tim delikatnim trenucima nudeći svaku moguću pomoć i potporu.
 
Identitet mhitarista se sastoji u tome da su oni u nutrini Bogu posvećene osobe; njihovo je zvanje neostvarivo bez stvarnog zajedništva sa svojom braćom i bez potpunog prihvaćanja zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti, evanđeoskog izvora istinske obnove i sigurnog jamstva u današnjim nevoljama – napomenuo je Sveti Otac i zaključio – Nadam se da će svjetlo koje je upalio osnivač osvjetljavati put armenskog naroda vjerom u Krista i nadom koje neprestano rađa Njegova riječ koju se kontemplira, proučava i širi. Nadbiskup Boghos Levon Boghos Zekiyan, Papin izaslanik za armensku kongregaciju mechitarista, zahvalio je za Papino pismo naglašavajući da je ono „znak i zalog božanskog blagoslova”. U svom je govoru istaknuo predosjećaj da će Sluga Božji, opat Mhitar biti proglašen blaženim i ujedno je priznao da su oni, kao njegova duhovna djeca dugo oklijevali kako bi ostvarili taj cilj.
 
U propovijedi je pak kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve potaknuo na molitvu za Papu kako bi Gospodin preko njega mogao voditi Crkvu u ovim nemirnim vremenima. Sam Krist nas ne napušta ni u jednoj oluji, na brodu je sa svima nama. Samo u zajedništvu i skladu postoji mogućnost izražavanja, bez obzira na irelevantnost i nedostatak komunikacije prije svega među nama, a onda i u odnosu na svijet koji toliko treba vaše svjedočanstvo – rekao je na kraju kardinal Sandri. (kta/rv)

Povezane objave

Plodovi vjere su po meni pozitivni

HF

Najneposrednija knjiga pape Franje

HF

Zbornik radova “Krunoslav Stjepan Draganović svećenik”

HF

Braći svojoj, poklanoj…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više