Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Demokratski centralizam Andreja Iljiča Plenkoviča

Politički i sociokulturni uljez u HDZ

 
 
Sintagmu „demokratski centralizam“ u političko nazivoslovlje uveo je vođa Oktobarske boljševičke revolucije Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, a svojim značenjem odnosi se na način odnosno proceduru kojom se donose odluke u najvišim organima lenjinističke partije, te potom provode i primjenjuju u političkoj praksi odnosno djelovanju partije. Prema analitičkoj interpretaciji značenja tog pojma, prvi član sintagme znači da članovi partije u proceduri donošenja odluke slobodno iznose svoja mišljenja i stajališta, a drugi član znači da kad je načelom odlučivanja većinom glasova neka odluka donesena, onda ona postaje besprizivno obvezatna za sve članove stranke i takvu je moraju prihvatiti i provoditi u partijskom radu i političkom djelovanju.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/aa23d2dd96a6e9eec4fa41448e56fe30.jpghttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJWsiHDrnT-JLAtnhBR5U21MJhbAFT-F9Fva6lcqEBc1DSsvE4
No, kao i štošta u komunističkoj ideologiji i praksi, i političko načelo „demokracije“ tj. slobode mišljenja i individualnih stajališta u proceduri donošenja odlukâ, ubrzo se u partijskoj praksi pretvorilo u svoju potpunu suprotnost u obliku apsolutne i bespogovorne poslušnosti bez mogućnosti ikakve rasprave i osobnog stajališta, te slijepom prihvaćanju odlukâ koje su donijeli najviši organi partije najčešće sâm generalni sekretar i politbiro partije. Tko je pak od članova imao svoje mišljenje i stajalište bivao je izbačen iz partije, žigosan je u društvu kao da je „gubav“ a nisu bili rijetki koji su završili na dugogodišnjim robijama u zatvorima, logorima, gulazima i otocima. Kao takvo, načelo „demokratskog centralizma“ važna je sastavnica i čimbenik komunističkog totalitarizma i njegove političke i društvene prakse jednoumlja, neslobode i nehumanosti!
 
ČLANOVI STRANKE KAO KRUMPIRI
 
Zašto predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izbacuje ljude iz stranke kao da su krumpiri?
– Iz navike i običaja.
Kako iz navike i običaja? Ta nisu valjda u Bruxellesu i Europskoj uniji običaj i praksa da se neistomišljenike izbacuje iz stranke te k tome još i bez prava na obranu?
– Nije on to vidio i naučio u Bruxellesu i Europskoj uniji, nego su mu to navika, običaj i praksa još iz mladosti.
Pa ili je bio član Komunističke partije i dionik vladajućeg sustava ideološkog monizma, antipluralizma i jednoumlja; pa je vidio i naučio da se članovi zbog osobnog mišljenja i stajališta izbacuju iz partije?
– Ne, bio je premlad za članstvo u partiji, nego se kao savjestan omladinac na primjeru obiteljskih uzora i tadašnje političke i društvene prakse i sustava vrijednosti identificirao s demokratskim centralizmom te autokratskim, autoritarnim i nedemokratskim obrascima političkog i društvenog ponašanja, koje sada primjenjuje u politici izbacujući neistomišljenike iz stranke kao što je to bio običaj i praksa u nedemokratskim vremenima komunizma!
 
Pa ipak događaji pokazuju da Darko Milinović nije baš samo neistomišljenik, jer je sa svojim stranačkim prijateljima pokušao izvršiti i suhozemni desant pa mu nisu trebale amfibije na sjedište Centralnog komiteta HDZ-a, što znači da nije počinio samo verbalni delikt. Da je desant izvršen noću, gotovo da bi to budilo asocijacije na  iz povijesti poznatu „Noć dugih noževa“.
– Da, točno da to nije bio baš postupak iz buketa „cvijeća demokracije“, no ta i takva reakcija Darka Milinovića bila je isprovocirana i iznuđena i na to su ga prisilili generalni sekretar i ostali članovi Centralnog komiteta HDZ-a svojim nedemokratskim postupcima kojim su opstruirali stranačke izbore u Ličko-senjskoj županiji i doveli Darka Milinovića u neravnopravan položaj u izbornom procesu u odnosu na protukandidata, a koji je inače stranački anonimus u usporedbi s Milinovićem koji je stranački veteran i tijekom desetljeća kao nositelj stranačkih izbornih lista zaslužan za osvojene mnogobrojne saborske, županijske i gradske mandate, a za razliku od onih koji su ga izbacili u samom je vrhu Stranke po brojki dobivenih preferencijskih glasova na saborskim izborima.
 
A potom je kao u najboljim vremenima sovjetskog ideologa Mihaila Suslova tzv. Visoki časni sud koji u toj i takvoj autoritarnoj i nedemokratskoj politici i praksi može biti te doista i jest samo i jedino Prijeki sud, bez saslušanja i prava na obranu zaslužnog stranačkog veterana dr. Darka Milinovića izbacio iz Partije koja se eufemistički naziva Hrvatska demokratska zajednica! Eufemistično je pak ono što je izraženo na uljepšan način, u znatno blažem obliku i sadržaju od onog kakav je u stvarnosti; a George Carlin to je nazvao „meki govor“.
 
LAŽNI STRANAČKI IZBORI
 
Inače, u nedjelju 9. rujna 2018. na lažnim izborima – jer kad je samo jedan kandidat onda nema slobode ni mogućnosti izbora – stranački aparatčik a po profesiji konobar Marijan Kustić dobio je glas odnosno političku potporu samo 2792 ili 32,8 posto od ukupno 8498 članova HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, i s tim i takvim mizernim i demokracije nedostojnim izbornim legitimitetom odnosno političkom potporom  samo jedne trećine članova HDZ-a oktroiran je za tzv. predsjednika Županijske organizacije HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji!
– A zašto u predsjednika Vlade Andreja Plenkovića dominiraju narcisoidni solilokvij, alternativna istina, fake-news, false flag, „pila naopako“, birokratsko-policijski duh i imaginacija, demokratski centralizam, prijezir prema izbornom legitimitetu i „Syndrom Suslov“, uz etatistički i antitržišni pristup i rješenja u politici, društvu i gospodarstvu; te autokratski, autoritarni, agresivni i nedemokratski postupci i ponašanje?
– Zbog slabosti, da prikrije strah, nesigurnost i lažni identitet; jer je svjestan i zna da je ideološki, politički i sociokulturni uljez i strano tijelo u HDZ-u dr. Franje Tuđmana, i da to nije samo u HDZ-u nego i u hrvatskome društvu, kulturi i narodu!
 

Erih Lesjak

Povezani članci

Kontinuitet velikosrpske politike

HF

Ploče su protuzakonito postavljene

HF

Crkva se povlači

HF

Pokušaj neototalitarističkoga preokreta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...