Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus oblutaka Ive Kajzera

Nepotrošivi motiv mora

 
 
Slikar Ivo Kajzer, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, temperamentan, mediteranskog karaktera, sklon koloru, harmoniziranim elementima koji čine njegove slike, autor kontinuiranog slikanja i neprestanog suočavanja s nepotrošivim motivom mora, u zajedničkom okruženju čovjeka i prirode.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/SLIKA-IVO-KAJZER-1.jpg
Kajzer je dio svog kompleksnog opusa posvetio reklo bi se, nevažnoj stvari, ovalnom okruglom, glatkom, šarenom, prošaranog žilicama ili posve istobojnog, velikom,malom, lijepom, čudnom kamenu, oblutku ili valutku ili valutici (prema Rječniku hrvatskoga jezika Vladimira Anića, kamen koji je voda valjanjem zaoblila).
 
Stotine ovala ispunjaju donji dio slike  plićaka,  nagurano, nagužvano ili blago položeno sivkasto plavkasto kamenje raznovrsnih ovalnih oblika i dimenzija iza kojih se ljuljuška prozirni, pa sve plaviji sloj već velike dubine, preko koga dolazimo nakon kopna do izravnog kontakta s morem i ulazimo u njegov volumen, otirući sa sebe sve nepotrebno, lažno, ostajemo samo mi s golim tijelom usred mora, očišćeni, blagoslovljeni vječnom vodom mora. Ti ovali imaju metafizički značaj, oni su sveta staza  hrama, preko kojih se čovjek klanja božanskom moru jer od njih okruglih i suhih oblutaka počinje more, ponekad ih dodirnu najhrabriji valovi i donose svježinu, da bi opet trpjeli vrelinu, sanjajući o moru, o neprozirnim i dragim dubinama.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/09/ivo_kajzer.jpg
Kajzer varira mnogobrojne kompozicije s oblutcima i nazirućim morem , ponekad se služeći i stvarnim motivim negdje sa sjevernog Jadrana, nastojeći ukomponiranosti raznovrsnost kamenih formi u taj suho mokri sloj, koji razdijeljuje more od kopna i kopno od mora. Kada bi uvećali pojedine segmente ovih Kajzerovih slika, posebno detalje s oblutcima, dobili bi vrlo zanimljive nefigurativne kompozicije, vrlo ekspresivne.
 
Privlačan je i nesvakidašnji, duguljasti, vodoravni format, s motivom, mirnog i praznog, tihog mora, tek rijetki valići razbijaju monotoniju, čudesnu tišinu, sklad. Kajzerove slike donose ponajprije umirujući ugođaj, gotovo posve nečujan, fin i otmjen prostor posvemašnje tišine. Cijeli je opus Ive Kajzera posvećen motivima mora, izveden je u hiperrealističkoj maniri, klasičnog štafelajnog slikarstva, kvalitetno i vrlo emotivno.

 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Grobovi na putu spasa

HF

Golootocký kamenný dotaz

HF

Pripovijest širokog zahvata

HF

Svježina motiva Mara Kriste

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...