Hrvatski Fokus
Intervjui

Boja nosi temelj arhitekture slike

U fazi sam izmjene tonaliteta jer svjetlo i okruženje provociraju druge boje

 
 
Slikar Željko Bubalo, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa. Djela mu se nalaze u brojnim galerijama i muzejima. Ovih je dana otvorio novu samostalnu izložbu OČI MORA I ŠKOJA u popularnoj galeriji Kraluš u Svetom Ivanu Zelini.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Zeljko_Bubalo_izlozba.jpg
• Izložba je posvećana moru.
= Naziv izložbe kaže Oči mora i škoja. Riječ je o simbiozi mora koja zapljuskuje naše otoke, škoje i arhitekturu koja je prisutna, zatim, rive, uvale… To je sretna kombinacija teme.
 
• Vi ste, ovdje na kontinent donijeli dašak Mediterana.
= To je dobra izmjena tih utisaka podneblja. Mene su ovdje oduševili izlasci sunca, maglovitost jutra, nepregledna ravnica i istovremeno sam našao određenu korelaciju s površinom mora, s udaljenim otocima, ima zajedničkih detalja.
 
• Na Vašoj se izložbi ističe jaki, žestoki kolor, strastven.
= Jest, moj je kolor strastven. Ne zaboravimo da je moj profesor slikarstva bio jedan od vodećih hrvatskih kolorista, Ante Kaštelančić. On je bio strastven i nije štedio boju. Kod njega je boja bila i crtež i govor. Njegove su slike bile sazdane od boje. I kod mene je slično, boja nosi temelj arhitekture slike. Bez te upečatljivosti ne izlaze moje emocije. Ja moram tako žestoko raditi, radim vrlo ekspresivno i u kratkom vremenu jer ne volim one situacije kada se mučim oko slike jer gledatelj to prepoznaje.
 
• Izložbu čine vrlo različiti formati, od sasvim malih do srednjih i većih.
= To su formati izvan pravila, Ne držim se zadanih pravila. Slikam kakomi dođe.
 
• Riječ je o akrilicima.
= Da, to su akrilici i na platnu ali i na papiru.Više preferiram papir jer on ima svoju posebnu mekoću. Papir je sukladan s mojim pismom. Mada ljudi, tradicionalno više vole platno.
 
• Živite i radite u Splitu i na Hvaru.
= Najveći dio godine provedem u Bogomolji na otoku Hvaru, slikajući u prostoru bivše škole, slikam i zimi u Splitu, u ne baš adekvatnom prostoru, ali slikam. Nedavno me gđa Buić zvala da dođem u Provansu, odgovorio sam joj, ja sam otkrio Provansu na Hvaru, otkrio sam svjetlost.
 
• Izložbu čini izbor iz Vašeg novijeg opusa?
= Da, riječ je o izboru. Ja, jako puno radim i kažem da je rad moja droga. Čude mi se, ponekad, kako mogu raditi i nedjeljom a ja im odgovaram, baš mi je pala na pamet jedna ideja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/7e588ab1e3404bd084e149378d3b8dae.jpg
• Na čemu trenutačno radite?
= Mučim se, da tako kažem s jednom narudžbom.
 
• Planovi?
= U fazi sam izmjene tonaliteta jer svjetlo i okruženje provociraju druge boje. Slike s tamnijim bojama naslikao sam u Splitu u teškim uvjetima radnog prostora a ove slike sa svježom žutom bojom nastale su na Hvaru. Dogodi se nešto i iznenada počinjete koristiti svijetle boje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Oduvijek me zanimalo više stvari istodobno

hrvatski-fokus

Pozicija hrvatskoga naroda u BiH nije zavidna

hrvatski-fokus

Sokolarstvo u Hrvatskoj danas je u velikom uzletu

hrvatski-fokus

Bio je to performans jedne sekte

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više