Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Lažni izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće

Nekontrolirano polje etnobiznisa

 
 
Elektorski izbori na kojima bi trebalo izabrati novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća su sramota za Hrvate u Republici Srbiji. Hrvati, kao i pripadnici svih ostalih manjina, žele slobodne i neposredne izbore, koji su standard u uređenom svijetu bez obzira biraju li se predsjednici država, državni, regionalni, gradski i općinski parlamenti, ili pak vodstva manjinskih zajednica. Zahvaljujući DSHV-u, Hrvati u Republici Srbiji su još uvijek po izbornim standardima na razini Sjeverne Koreje. HNV se i ovoga puta bira po delegatskom sistemu bez ikakve mogućnosti nadgledanja zakonitosti procesa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/logo.png
DSHV, koji prikuplja potpise za podršku elektorima, krije nositelja liste kako bi se zatajilo da to može biti samo predsjednik stranke Tomislav Žigmanov ili netko tko iz njegova sve malobrojnijeg okruženja u danima koji dolaze pokaže najveći stupanj servilnosti njemu osobno. Žigmanov ne želi nikakve promjene u zajednici, njegov je cilj zamrznuti stanje ako je moguće dovijeka. Da njemu bude lijepo, za ostale ga nije briga. A, lijepo mu je. Čovjek je, prije svega, predsjednik stranke, sa javnosti nedostupnim podatkom o visini primanja za tu funkciju, ni legalnih ni nelegalnih, iako je baš ta funkcija osnova za sve njegove daljnje privilegije kojih je toliko da ih u povijesti hrvatske zajednice nije imao nitko nikad. On je, osim što je predsjednik DSHV-a, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a prema dostupnim podacima Agencije za borbu protiv korupcije na toj dužnosti zarađuje 90.000 dinara mjesečno. Istovremeno je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, za što je nagrađen iznosom od 28.686,00 dinara mjesečno iako ga na sjednicama ne viđamo, niti se oglašava u ime onih koje navodno zastupa. Uz to, Žigmanov je i vijećnik u Skupštini Grada Subotice, a premda mu je vijećnička stolica također uglavnom prazna, na svoj račun primi još 16.487,00 dinara mjesečno. Ovaj svestrano angažirani nacionalni djelatnik je i član Međuvladinog mješovitog odbora Srbije i Hrvatske za zaštitu manjina, za što ne postoje javno dostupni podaci o primanjima. Uz to je i predsjednik Nakladničkog vijeća NIU „Hrvatska riječ“, što je također funkcija koja donosi prihod, a teško je povjerovati da je bez honorara i njegova dužnost urednika časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ“. O dnevnicama, putnim troškovima, kavanskim računima i ostalim izdacima ćemo drugom prigodom.
 
Osim naknada za naporan rad na svim nabrojenim funkcijama, Tomislav Žigmanov uredno naplaćuje i svoje nemjerljive intelektualne dosege također iz izvora koji bi trebali služiti svim Hrvatima, a ne samo njemu. Tako primjerice od NIU „Hrvatska riječ“ naplaćuje svoje usluge uređivanja knjiga, izrade djela, pisanja recenzija pa čak i korekture tekstova koje pišu drugi. Prema zapisniku Pokrajinske proračunske inspekcije br. 47-2/2016-44-01 od 20. prosinca 2016. godine, koja je izvršila izvanredni inspekciji nadzor u NIU „Hrvatska riječ“, samo u kratkom promatranom razdoblju Tomislavu Žigmanovu su isplaćeni honorari u sljedećim neto iznosima: za uređenje djela „Panorama duhovnog pjesništva“ 10.000 dinara, za recenziju istog djela 5.000 dinara, za korekturu djela „Poezija-Riječi nasušne“ 6.000 dinara, za recenziju djela „Ljubav ili štogod drugo“ 6.000 dinara, za uređenje istog djela 10.000 dinara, a posebno su zanimljivi njegovi honorari za djelo „Panorama pjesništva vojvođanskih Hrvata“ gdje je bio autor, urednik i recenzent, za što mu je isplaćeno 50.000, 11.000 i 6.000 dinara. Prethodno je kao predsjednik Nakladničkog vijeća sve to odobrio. Sveukupno, ovaj političko/nacionalno/kulturno/umjetnički bard u kratkom je roku, zaklonivši se iza 4 djela upitnog smisla i još upitnije kvalitete u džep stavio 104.000 dinara neto. I to je samo vrh ledenog brijega. Gdje su honorari iz razdoblja koje inspekcija nije provjeravala, gdje su honorari iz drugih hrvatskih organizacija, i posebice gdje je novac koji se nekontrolirano razlijeva iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata čiji je Žigmanov direktor?
 
Da bi zaokružio i prema sebi usmjerio ama baš svaki dinar/kunu/euro namijenjen Hrvatima, jer je već ovladao tekućim računima gotovo svih hrvatskih ustanova i udruga, Tomislavu Žigmanovu nedostaje još samo hiper vjerni skretničar u HNV-u, jer je očito da dosadašnji nije bio do kraja pouzdan, što je vrlo čudno jer se baš trudio. Zbog čega je pukla tikva između Slavena Bačića i Tomislava Žigmanova tek će procuriti, ali nema razloga sumnjati da je u pitanju novac i samo novac. Uz stvaranje potpuno nerealne slike o vlastitoj veličini i sposobnostima, nacionalnom djelatniku Tomislavu Žigmanovu je novac očigledno glavni motivator djelovanja u hrvatskoj zajednici.
 
I zbog toga, poruka Hrvatima u Republici Srbiji je i ovoga puta: NE DAJTE POTPIS NIKOM, a elektorima koji su već dobili rješenje – NE DAJTE GLAS NIKOM! Svaki potpis i svaki glas, ma kome, jest potpis i glas koji će univerzalnom stručnjaku iz Soroseve kuhinje omogućiti potpunu kontrolu nad svim tokovima unutar zajednice. A onda, zbogom pameti.  
 

Zvonimir Perušić, potpredsjednikHrvatskoga demokratskog foruma

Povezane objave

Ištvan

hrvatski-fokus

Čuvaj se Žigmanovljeve raspodjele novca!

HF

Prošao sam sedam ofenziva

hrvatski-fokus

Dvanaesta obljetnica osnivanja Društva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više