Hrvatski Fokus
Hrvatska

Spomen na žrtve u Varaždinskim Toplicama

Masovna ubojstava zarobljenika 29. rujna 1943. godine

 
 
U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata klub Jalševec održana je u nedjelju, 30. rujna 2018. godine u župi Svibovec komemoracija i misa zadušnica za  žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/Dravska_suma_komemoracija1.jpg
Spomen na žrtve započeo je hrvatskom himnom koju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima župe Svibovec otpjevao zbor župe pod vodstvom voditelja zbora Antuna Pokosa, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac su prvo položili  članovi obitelji stradalih branitelja, a u ime Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića vijenac je položio zamjenik gradonačelnice dr. Ivica Čičak. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda vijenac je položila i svijeće zapalila Kristina Vešligaj, a potom su vijence položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Varaždinske Toplice, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i Čakovca, članovi braniteljske Udruge Jalševec i Mijo Modrić iz Belice, kao i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva te udruge Macelj. U ime organizatora svima je nadolasku i očuvanju uspomene na hrvatske žrtve i stradanja zahvalio Franjo Talan, predsjednik Društva te izrazio nadu da će se u doglednoj budućnosti sve žrtve dostojno i sa sprovodom pokopati, a nakon toga pročitano je pismo pristiglo iz ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
 
S početkom u 11 sati misu zadušnicu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike i civile  stradale u ratovima XX. stoljeća i progonima totalitarnih režima i vlasti, predvodio je vlč. Juraj Kopjar, župnik župe Sveta Tri Kralja Svibovec, a nakon mise položeni su vijenci kod spomenika za vrijeme komunizma prešućivanim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća među kojima je bio i svibovečki župnik vlč. Josip Lesjak, odveden od partizana 17. travnja 1945. godine, te preko sedamdeset župljana poginulih i stradalih pod raznim okolnostima. U ime obitelji prešućivanih žrtava vijenac je položio Stjepan Gluhak, kojem je poratna komunistička vlast u Varaždinu zatvorila oca gdje mu se izgubio svaki trag te se pretpostavlja da je ubijen  na jednom od brojnih stratišta u okolici. Spomen na stradale završio je molitvom koju je predvodio  vlč. Juraj Kopjar, a zbor župe potom je otpjevao  pjesmu o. Petra Perice, Rajska Djevo kraljice Hrvata, koji je po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik 1944. ubijen na otočiću Daksa.
 
U sklopu sjećanja na prve žrtve masovnih ubojstava na području Varaždinske biskupije, stradalih nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica pred 75 godina vijenci su položeni i na grobu žrtava u Kalničkoj Kapeli gdje je molitvu predvodio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubešćice, a tu su vijence položili i svijeće zapalili, Kristina Vešligaj, u ime ministra Tome Medveda, izaslanstvo Općine Ljubešćica na čelu s načelnikom Nenadom Horvatićem, Đuro Knezičić i Franjo Talan  u ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva, te Ivo Ivanović i Ivan Pavlović  iz Društva za obilježavanje grobišta.  Za sve žrtve kojima su grobovi rasuti diljem gore Kalnika vijenci su se položili i kod spomen križa u šumi u Leskovcu koji je 28. rujna 2003. godine blagoslovio mons. Marko Culej prvi biskup Varaždinske biskupije. Žrtve grobišta u šumi ponad Leskovca ekshumirane su od strane Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske  za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja u razdoblju od 11. do 17. studenoga 2014. godine, a posmrtni ostaci 72 pronađena tijela s tog grobišta potom su otpremljena u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.
 
Za sve goste i uzvanike članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec priredili su u prostorijama kluba domjenak, a potom se razgovaralo i o mogućnosti predstavljanja Zbornika Sedmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa i u Svibovcu. U prostorijama kluba rad Udruge branitelja predstavio je predsjednik Anđelko Horvat koji je istaknuo da je iz župe Sveta Tri kralja Svibovec, koja ima oko 2500 stanovnika, braneći Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu poginulo 11 pripadnika. Predsjedniku hrvatskih branitelja s područja župe uručen je primjerak Zbornika s Kongresa koji je završnu sjednicu održao u Svibovcu, 2. listopada 2016. godine, a isti je održan pod pokroviteljstvom biskupa Josipa Mrzljaka i bio posvećen kako žrtvama DRugog svjetskog rata i poraća tako i braniteljima stradalim u Domovinskom ratu.  
Zabilježio, u nedjelju, 30. rujna 2018. godine, nakon održane komemoracije Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta osnovanog 20. rujna 2000. godine u Varaždinu
 

Franjo Talan

Povezane objave

Plaža Pasjača u Konavlima

hrvatski-fokus

Nepomirljiva Hrvatska – besplatan sat povijesti Ivi Josipoviću

hrvatski-fokus

Madam Lovary

HF

MALI OGLASNIK – Preustrojavam strojeve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više