Hrvatski Fokus

Od 82 elektora 68 je iz Bačke (50 iz Subotice), 12 elektora je iz Srijema (uključujući i Novi Sad), 1 iz Banata i 1 iz Novog Beograda

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom objave liste elektora za IV. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/Bunjevac-European-Center-logo--scaled.jpg
Na portalu Hvatskog nacionalnog vijeća 13. listopada 2018. godine izašla je lista elektora za IV. saziv HNV-a, koju je dan ranije službeno objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne smouprave. Lista je odraz onoga što pišem nekoliko godina unazad: pogubna posljedica koncentracije u Subotici svega onoga što bi trebalo biti svih Hrvata u Republici Srbiji, prije svega novca. Ovog puta posljedice su drastičnije i vidnije nego ranije i, što je još tragičnije, konačno je sve što je hrvatsko ovdje u rukama jednog jedinog čovjeka, Tomislava Žigmanova! Tomislav Žigmanov je kroz desetak godina svojim činjenjem i nečinjenjem, hrvatsku zajednicu u Srbiji, koja još uvijek službeno broji blizu 60 tisuća duša, uspio razjediniti, umrtviti i uništiti, favorizirajući isključivo svoje poltrone, uglavnom bunjevačke Hrvate iz Subotice i okoline. Rezultat toga je negativna selekcija unutar naše zajdnice ovdje na svim poljima, posebice politike i kulture. Zato i lista od 82 elektora za IV. saziv HNV-a izgleda ovako:
 
– 68 elektora je iz Bačke (50 iz Subotice, od čega su oko 80 % Bunjevci),
– 12 elektora je iz Srijema (uključujući i Novi Sad),
– 1 elektor je iz Banata i
– 1 elektor je iz Novog Beograda.
Iz drugih dijelova Srbije nema niti jednog elektora, a kada se analizira tko su elektori iz Srijema, onda je to prava slika tragičnog stanja na ovom području, gdje su Hrvati inače najviše nastradali. Nitko iz Srbije! Nikoga iz Beograda, jer Novi Beograd je Zemun. Srijem.
 
Naime, na portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u rubrici „Srijem i Novi Sad“ (Novi Sad, kao „nepodoban“ u ZKVH je uguran u Srijem!) navedene su slijedeće hrvatske udruge:
Društvo hrvatske mladeži Zemuna – Zemun;
Društvo za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata „Gibarac“ – Gibarac;
Hrvatska čitaonica ,,Fischer" – Surčin;
Hrvatski kulturni centar – Novi Sad;
Hrvatski kulturni centar „Srijem“ – Hrvatski dom – Srijemska Mitrovica;
Hrvatsko kulturno društvo „Ljuba“ – Ljuba;
Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ – Šid;
Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Jelačić“ – Petrovaradin;
Hrvatsko kulturno prosvjetno umjetničko društvo „Stanislav Preprek“ – Novi Sad;
Hrvatsko kulturno- prosvjetno društvo „Matija Gubec“ – Ruma;
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Stjepan Radić“ – Novi Slankamen;
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Sveta Barbara“ – Vrdnik;
Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo „Tomislav“ – Golubinci;
Hrvatsko prosvjetno društvo ,,Franjo Štefanović" – Petrovaradin i  
Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ – Zemun.
 
Na istom portalu može se vidjeti da ovih 15 hrvatskih udruga imaju oko dvije tisuće članova, ali elektori su samo davno poznati Žigmanovljevi ljudi. To su u Hrvatskom kulturnom centru „Srijem“, Srijemska Mitrovica, Krunoslav Đaković, predsjednik udruge, Zlatko Načev, dopredsjednik udruge i Snežana Đaković (očigledno u srodstvu s predsjednikom udruge), u Hrvatskoj čitaonici "Fischer", Surčin, Josip Čačić, predsjednik skupštine i Irena Obradović, tajnica udruge, a potpise za njih je sakupio vlč. Marko Kljajić, dopredsjednik udruge, preko svojih vjernika, jer udruga nema 120 članova), u Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Jelačić“, Petrovaradin, Darko Vuković, jedini hrvatski dizajner u Republici Srbiji, i Milan Mikuljan, voditelj športske sekcije, kojem je predsjednik udruge Petar Pifat (prvi Žigmanovljev poltron u Srijemu) naredio da bude elektor!
Dakle (uz još nekoliko pojedinaca iz Novog Sada, Srijemske Mitrovice i Inđije) elektore na poziv DSHV-a, čitaj Tomislava Žigmanova, dale su samo tri hrvatske udruge iz Srijema. Poznato je da čelnici tih udruga odavno imaju osobne koristi od toga, a sve udruge su inače ucijenjene dodjelom sredstava, predstavljanjem u medijima i sl. Tako su tavankutske jabuke, debo četvrtak, priskakanje vatre i slične bunjevštine nešto o čemu čitamo u svakoj „Hrvatskoj Riječi“ ili slušamo svakodnevno na televiziji Jelene Tumbas, a o mnogo čemu u Srijemu ne znamo ni da postoji. A ono što je apsolutno nedopustivo, i zbog čega je cijela ova ujdurma zapravo nezakonita, je to što ju je orgnizirala politička stranka. Politička stranka se ne smije, po zakonu, nikako miješati u rad nacionalnog vijeća, posebice ne u izbor njegovih članova. Ali Tomislav Žigmanov može sve, jer ima podršku i Beograda i Zagreba. Što misli i želi puk nema veze s ničim.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Novopečena hadezeovka čestita Uskrs!

HF

Na djelu je pandemijski totalitarizam, a Crkva, nažalost, šuti

hrvatski-fokus

Snovi o moru Tihomira Čulića

HF

“Ne bojim se Perkovića, prijetnji njegovih ljudi ni medijske hajke”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više