Hrvatski Fokus
Hrvatska

IDS odgovoran za propast Uljanika

Oficirski sin opsjednut ustašama

 
 
Priča kreće 1998. godine kada je Ivan Jakovčić rekao da je Uljanik" šaka u oko pulskom zaljevu" jer je njegova vizija Istre, tada kao župana bila isključivo turizam. bez prljave industrije i bez vojske, jer po IDS-u turizam i vojska ne idu zajedno. Pa nedamo mi da vojni avioni nadlijeću istarsko nebo i plaše" jadne "turiste govorio je Miletić. Tada je počela priča o izmještanju Uljanika iz pulske luke! Ivan Jakovčić osniva Brijuni-rivijera poduzeće za upravljanje turističkim resursima, mjenja se višekratno prijedlog GUP-a gdje iz Arsenala nestaje Uljanik. Ivan Jakovčić dovodi invastitora Danka Končara  koji je dobio otok sv. Katarinu i Monumenti još 2009. godine, i postao strateški partner Uljanika. Gdje je tu krivica Vlade?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/5b9ffbef-42e8-407c-ad3c-169a0a0a0a67-jna2-690x480.JPG
Nije Vlada, a ni nitko drugi van Istre birao Nadzorni odbor Uljanika. Nije Vlada ni itko van Istre birao Upravu Uljanika i strateškog partnera. Nije nitko van Istre mjenjao GUP po narudžbi Jakovčića! Svim tim procesima  je  upravljao IDS, a ne Vlada RH!
Evo što o tome piše Damir Kajin na svojem FB profilu ( objavljujem sa njegovim dopuštenjem)
 
MODEL DEBLOKADE ULJANIKA
 
Miletić zna da je u dva mjeseca Uljaniku otkazano 6 brodova. Nedavno su to učinili i Kanađani i usput prijete sa otkazivanjem još tri broda. Ako se to dogodi, a imamo vremena nepunih 15 dana, onda će svaki program restrukturiranja Uljanika biti nepotreban. Ja već godinu dana pozivam Miletića i Flega da se proračunima Pule i Istarske županije uključe u spašavanje Uljanika. Oni to ne čine, a upravo to smo 2000. godine učinili Župić, Žufić i ja. Otpisali smo 65 milijuna kuna. Miletić i Flego kontroliraju 4 milijarde kuna.Za Uljanik nisu spremni izdvojiti ni kune javnog novca. Možda su u pravu.Stoga pozivam Jakovčića, Miletića i još 50-ak IDS-ovaca koji su teži od 3-4 milijuna eura da vlastitom imovinom jamče za Uljanik kada "vjeruju" da ima budućnost.Kada bi oni to učinili država bi trenutno u Proračunu trebala pronaći traženih 350 milijuna eura. Jasno, prije njih bi vlastitom imovinom morala jamčiti uprava Uljanika, kao i članovi NO. Ako to nisu spremni učiniti oni, počev od Jakovčića, Miletića… uprave samo farbaju istarsku i hrvatsku javnost. Konačno u imovinskoj kartici Miletića stoji da je "teži" od 38 mil. kn ili 5 milijuna eura. 
Kompletna knjiga narudžbi će se isprazniti. Ogroman teret pasti će na Proračun Vlade RH. Što vi u Puli radite? Bavite se ženskim nogometnim klubom. Što radi župan? Priča bedastoće: "Biti izvrstan, biti najbolji.." glavni je moto njegova rada. Gdje pronalazi te floskule. Na Todorićevim bocama Jamnice. Pa sve se raspada. Da Istra nema turizma bili bi gori od BiH. Istarski problem je nepotizam, korupcija i nesposobnostlokalne samouprave čiji su se čelnici bezobrazno obogatili dok svi ostali ostaju bez najvoljenijih koji im odlaze put Italije, Njemačke, Austrije, Irske..A ŠTO GOVORI BORIS MILETIĆ U HRVATSKOM SABORU O BRODOGRADNJI?
 
„Vladi nedostaju jasna vizija, jasna razvojna strategija i odlučnost – odlučnost da se jasno odredi prema brojnim problemima, otvorenim pitanjima i  izazovima“, ocjena je predsjednika IDS-a Borisa Miletića
Vladi nedostaje jasna vizija? Vladi , a koju viziju ima IDS i Boris Miletić za spas Uljanika? Imaju viziju da im Vlada riješi ono sve što su oni upropastili, pa svu krivicu prebacuje na Vladu.Na što mu Damir Kajin odgovara; "Oni koji zagovaraju Lex Agrokor moraju znati da je u tom slučaju država u roku od "24 sata" uhitila cijelu upravu Agrokora, i obrušila se neviđenom snagom na Todorića. Da spašavanje Agrokora državu nije stajalo niti kune, a da će Uljanika stajati 1 % BDP-a, ili 4 mlrd. kn. Pa onda ako država kani dati 4 mlrd. kn neka predloži održivi plan za spas pulske brodogradnje, a ne da nam se nude Potemkinova sela. To se traži od države jer za to Miletić nije sposoban.
 
Konačno, zar netko misli da Adris, koji drži 12 % dionica Uljanika (a da ne govorimo o mirovinskim fondovima), ne bi već vodili projekt restrukturiranja Uljanika da u njega vjeruju? Da u Uljanik vjeruju i Miletić i Flego osigurali bi u gradskom i županijskom proračunu neku kunu, a još to nisu učinili, što je sramotno i neodgovorno kada znamo da Puli prijeti najveći socijalni udar od 1990.god.Svo vrijeme si podržavao najgoru upravu u povijesti Uljanika i ono što je još gore, pred Vladom si podržavao njihove prijedloge. To je tvoj najveći krimen, čak veći od podržavanja Končara kojeg Ti je, moguće, nametnuo Jakovčić."
 
HRVATSKO PRAVOSUĐE
 
"Druga stvar na kojoj se vidi da Hrvatska stagnira ili još gore, nazaduje, je stanje u hrvatskom pravosuđu." nastavlja dalje pulski gradonačelnik.
Da hrvatsko pravosuđe radi svoj posao, prvo bi trebalo ispitati od kuda Borisu Miletiću u imovinskoj  kartici stoji da je "teži" od 38 mil. kn ili 5.mil. €. 
Ako je plača gradonačelnika 16 tisuća kuna,  a na toj je funkciji od 2006 godine, za to vrijeme zaradio bi 192.000 kuna. Uz plaću gradonačelnika bio je i saborski zastupnik, u Upravnom vijeće pulske Bolnice i nadzornom odboru Brijuni -rivijera. Sva ta primanja daleko su manja od 38 milijuna kuna.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/Evo-koliko-zaraduju-gradonacelnici-20-najvecih-hrvatskih-gradova/756087.asp
 
Evo što kaže Damir Kajin na stanje u pravosuđu u Istri;
Damir Kajin Miletić je najgori gradonačelnik Pule od vremena Vespazijana do danas. Jedini tko je bio gori je onaj iz 1947. koji je prvi sa obitelji sjeo na brod Toscanu i poveo svoje sugrađane u egzodus, nakon čega je Pula sa 40 000 stanovnika spala na 5-6000.
Pula je najneuređeniji grad u Istri, grad gdje je droga sa građanima na "dobar dan", mnogi dužnosnici su na bijelom, svi sve znaju, ali svi šute, a policija, DORH… ne čine ništa.
Dužnosnike DORH-a u Puli smjenjuje i postavlja lokalna politika. Nema korumpiranije lokalne vlasti od istarske. IDS-u, jedinom u Hrvatskoj uspjelo je zaustaviti i Internet. Vi nećete imati priliku ispod tekstova njihovih novina isticati komentare… Nigdje nije kao u Puli na djelu delikt mišljenja. Nema neslobodnijih medija od istarskih. Jakovčić, Miletić…, toliko su novaca utrošili na medije i PR da se tim novcima mogao i Uljanik sanirati.
 
PITANJE DECENTRALIZACIJE, PA NARAVNO ZA  PROGLASITI  REPUBLIKU ISTRU
 
"Hrvatska treba cjelovitu politiku decentralizacije, a te politike nažalost nema i neće je tako skoro biti. Budite toliko fer pa recite biračima da ste ih u kampanji lagali, poručio je predsjednik IDS-a.
E tko ga ne zna možda bi i povjerovao! Sjeća li se netko putovnice Republike Istre, koju je tako rječiti pulski gradonačelnik objavio na svom FB profilu? Da vas podsjetim i na traženje referenduma Ivana Jakovčića o autonomiji za Republiku Istru! Evo zašto se poteže pitanje lokalne samouprave! Lokalna samouprava, a traže da država sanira štetu koju su oni sa upravom proizveli u Uljaniku?
"Ukoliko svojim nečinjenjem gurnete Uljanik u stečaj, principijelno i odgovorno vam mogu poručiti da zaboravite prenamjenu prostora na području brodogradilišta Uljanik", kazao je Miletić. Da nije žalosno bilo bi smješno! Pa nije se Vlada mješala u prenamjenu prostora  Uljanika, to su činili upravo IDS-ovci
 
A Damir Kajin piše Miletiću: "Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što istome doprinosi. Mi da nemamo mora bili bi gladni. Miletić je jedini gradonačelnik Pule koji za Uljanik nije spreman izdvojiti ni kune, a dnevno je na linku sa šefom Uljanika. Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u "njegovom" gradu ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Pa nije problem Uljanika nastao 2017. već on traje desetljećima. Miletiću, da li si riječju spomenuo Adris i mirovinske fondove kao suvlasnike Uljanika? Nisi, iako i oni su navučeni na lijepak. Hoće li Grad Pula i Županija osigrati novac za socijalnu bombu koja nam prijeti? Ako Ti ne vjeruješ u Uljanik zašto bi drugi? Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel. Na čelu si grada koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik treba krenut ispočetka, biti puno manji da bi sutra bio veći. Vjerujem u Uljanik, ali ne i ovim Planovima restrukturiranja gdje bi Vlada škveru trebala dati 347 mil.€, a strateški partner 24 mil. €, i gdje bi drugih 50 % bio doprinos samog Uljanika iz nekretninskog biznisa. Jasno, onih 24 mil. € trebalo bi osigurati 75 % vlasničkih prava.
 
Ti si branio nešto što ni "zadnji naivac" ne bi podržao da se trenutno nekome uplati 350 mil. €, te da se nekome preko države za "nekretninski biznis" jamči sa 200 mil. €.Možda baš zato Uljanikovci skandiraju: "IDS mafijo". Ti si predsjednik IDS-a. Da li si mafijaš? Procijeni sam. Ja to nikada ne bih rekao. U proračunu nisi osigurao niti kune za ovaj socijalni udar. Ti se pozivas na otpis potraživanja kojeg smo Uljaniku na prijedlog Radolovića 2000. učinili Giancarlo Župić, Stevo Žufić i ja. Ti i Flego se razbacujete mlrd. kn umjesto da vodite socijalnu politiku Istre i Pule jer ovakav Uljanik nema budućnosti.
Vi ne mislite o Istri. Vi volite samo sebe. Jedno od većih zadovoljstava bilo mi je što sam vam ispred nosa 2015. "oteo" Puris i Mirnu i što danas rade sjajno. Ni sa "škatolom" srdela me Podravka nije ponudila, ali mi se ministar Mrsić zahvaljivao što su do Mirne došli, a već su je otpisali.
Miletiću, priznaj osim za sebe ti za Grad nisi učinio gotovo ništa. Što ćemo sa Monumentima, Katarinom, Barbarigom, Dragonerom? Sve je u posjedu Končara.
Miletiću, Vlada će Uljaniku osigurati 3 minimalne plaće za 9, 10, 11, mjesec, a što ti radis? Ništa. Plaćaš PR javnim novcem. Pula nazaduje, stagnira i ti ćeš biti gradonačelnik koji će zatvoriti Uljanik kakvog poznajemo. I ono najgore, ti si toga i svijestan.
 
PITANJE O USTAŠIZACIJI
 
Boris Miletić opsjednut je ustašama, samo ne znam gdje i jeli ih je ikada u životu vidio (rođen je 1975. godine) i ne samo po mladosti, već i po povijesti Istre. Povijesno je opće poznato da je Istra još londonskim ugovorom iz 1915. obećana Talijanima za ulazak u Prvi svjetski rat na strani sila Antante, a formalno su je dobili  Rapallskim ugovorom iz 1920. godine, pa su Talijani bili na vlasti u Istri do kapitulacije 8. rujna 1943. godine! Poslije je okupirana od strane njemačke vojske do 1945. godine, pa nikako nije mogla biti pod NDH vlasti i ustaške vojske! Ni jedan ustaški zločin nije počinjen na prostoru Istre, jer jednostavno nikada nisu tu ni bili, ali su zato za  razliku od njih partizani počinili  mnogo groznih i mnogobrojnih zločina! Od kuda Miletiću ta ustašizacija? Lupeta floskule po onoj zavadi pa vladaj. Istrani neka se svađaju oko ustaša i partizana , a mi ćemo vladati po svome. 
 
"Svaka vlast bez kalkuliranja trebala bi spriječiti narušavanje temeljnih vrijednosti liberalne demokracije", izvalio je Miletić! Liberalne demokracije??? A zbog čega, da opet imamo jednoumlje? Jedan IDS nametao bi svoj svjetonazor cijeloj Hrvatskoj, kao što nameće i u Istri? Po Ustavu Hrvatska je pluralna demokracija u kojoj je slobodno osnivanje stranaka osim ako ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske.
Čak i Damir Kajin im spočitavanjihov antifašizam;
 
Miletić (IDS) na N1 govori da nacizmu, fašizmu, ustaštvu treba reći ne. Uvjeren sam da Miletić tako misli. Istina, lako je to danas govoriti, ali trebalo je 1990./91./92. .
Jasno, 91./92. Miletić je bio dijete i ništa ga se nije pitalo, ali danas bi morao odgovoriti zašto je Istra najtotalitarnija županija u Hrvatskoj.
1. Što je sa slobodom govora?Gotovo svi mediji u Istri, a tako nije bilo do 2010., su pod čizmom IDS-a. Od G. Istre nadalje.
2. Nigdje nema više tužbi za izgovorenu riječ nego u Istri. Za izgovorenu istinu.
3. Ni jedan kraj HR nije tako pokraden od lokalnih dužnosnika kao Istra.
Uljanik je do danas dobio najmanje subvencija, ali što to znači? Sa ovim o kojima se govori dobiti će ih isto ili više od 3.maja, sa time da je doveo poslovanje 3.maja u pitanje.
Cijela poreska reforma HR građanima trebala bi donjeti 2.7 mlrd kn, a samo prva transakcija Uljaniku trebala bi iznositi 2.3 mlrd kn +200 mil.€ "jamstava" strateškom partneru.
Sve to Miletić zna, a glumi da u ničemu ne sudjeljuje, osim što njegovi pajdaši u Saboru zajedno sa HDZ-om podržavaju krajnje amoralne zakone, kao npr. onaj o najmu stanova, tj. izbacivanja na cestu tzv. zaštićenih najmoprimaca. da je sramota, ovo je za mene 2018. i fašizam i nacizam i ustaštvo na kvadrat."
 
ZAKLJUČAK DAMIRA KAJINA U 20 TOČAKA
 
1. Vlada nije birala NO Uljanika
2. Vlada nije postavljala upravu Uljanika
3. Vlada nije sindikaliste postavljala u NO Uljanika
4. Vlada nije čak ni jednog HDZ-ovca uspjela zaposliti u Uljaniku
5. Vlada nije izrađivala plan restrukturiranja
6. Vlada nije odabrala strateškog partnera (D. Končara)
7. Vlada nije odredila da plaća šefu uprave Uljanika na godišnjoj razini iznosi 600 000kn (sa bonusima…), ili da ta primanja budu trostruko veća od onih koje prima premijer
8. Vlada nije odredila ni da osnovna neto plaća članova uprave bude 40 000 kn neto mjesečno
9. Vlada nije odredila da ugovori sa konzultantima iznose do 200 000 € mjesečno
10. Vlada nije kriva ni što je prihod za 6 mjeseci 2018. bio 638 mil. kn, a gubitak 365 mil. kn
11. Vlada nije kriva što se godišnje isporučuje svega 3 broda, a bez 7 nema opstanka
12. Vlada nije kriva što su si članovi NO 3.maja na dan početka štrajka isplatili bonuse od 24 000 kn
13. Vlada nije kriva što je Končar 33% vlasnik Glasa Istre novine koja je “bilten”IDS-a i koja je otvoreno zagovarala ulazak Končara u Uljanik, a svi smo znali da on sam ne može sanirati posrnulu tvrtku
14. Vlada nije kriva što su bivši direktori Uljanika preuzeli ono najbolje od Uljanika- Uljanik plovidbu
15. Vlada nije kriva što se u najzatvorenijem medijskom prostoru u Hrvatskoj, a to je Istra, ne može čuti istina o Uljaniku
16. Vlada nije kriva što su Finci nepravomoćno kaznili Končarevu tvrtku gdje je Jakovčic bio predsjednik NO sa 50 mil. eura.
17. Vlada nije kriva što su radnici izviždali Miletića, a Flega zalili pivom
18. Vlada nije kriva što nam se Jakovčic “ruga” preko društv. mreža iz nekog austrijskog ružičnjaka
19. Vlada nije kriva što Istrijani ne mogu do istine
20. Vlada nije kriva što bivši direktori imaju tankere, što neki, ne svi, koperanti imaju bogatstvo, dok radnici mogu računati na tri minimalne plaće u razini jedne zarađene u srpnju, ali…
https://kamenjar.com/kajin-za-sto-je-vlada-kriva-u-slucaju-uljanik
 
VLADA JE KRIVA
Što je Uljanik svjesno “prepustila” Jakovčicu, Miletiću, Rossandi, … znajući još u siječnju kako će sve završiti
Što je sve to činila za tri IDS-ova, a ako pribrojimo i F. Radina 4 glasa iz Istre!? 
 

Lili Benčik

Povezane objave

Izumiranje stanovništva predstavlja stratešku ugrozu hrvatske budućnosti

hrvatski-fokus

Zašto sam bacio ’šok-bombu’ s idejom o hrvatsko-crnogorskoj federaciji?

hrvatski-fokus

Sramne i lažne poruke na obilježavanju Proštinske bune

hrvatski-fokus

Cosa nostra na Iblerovu trgu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više