Hrvatski Fokus
Društvo

Šah kao izborni predmet

Patrik Levačić – međunarodni šahovski učitelj

 
 
Šah (perz. šāh: vladar, kralj, car), jedna od najstarijih i najraširenijih igara na ploči.
Šah je, međutim, u isto vrijeme igra, sport, umjetnost, nauka i obrazovno sredstvo. U svijetu trenutno postoji preko 30 zemalja čiji nastavni programi sadrže šah kao izborni predmet, veći broj kao organiziranu izvannastavnu aktivnost, a u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza šah je i dan danas obvezni predmet (kao i na Islandu te Venezueli).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/Patrick-Levacic-Foto-Zeminea-Cotric.jpg
Patrik Levačić
 
Tijekom zadnjih 30, 40. godina proveden je velik broj studija koje su jedna za drugom potvrdile tvrdnju da šah kao igra značajno pomaže u razvoju koncentracije, strpljenja te prostornih, numeričkih, administrativnih, verbalnih, organizatorskih sposobnosti, kritičkog, logičkog i kreativnog razmišljanja, potiče rast IQ-a i sinaptičkih veza, pomaže u samopouzdanju, memoriji, čitanju, potiče vizualizaciju, samostalnost, uči nas da pod pritiskom razmišljamo prije nego djelujemo, preuzimamo odgovornost za vlastite poteze, kako da učimo na greškama, kako da predvidimo situaciju i gledamo unaprijed itd. Posebne su studije provedene da se ispita može li svako dijete naučiti odlično igrati šah što je potvrđeno, te da li je talente razvijene kroz igru šaha moguće koristiti u drugim aspektima života, što je također potvrđeno.
 
Uvesti šah u škole kao izborni predmet?
 
Čitam naslove u novinama i portalima: Nedjeljni brzopotezni turnir "Zadra“ je okupio čak 18 šahista iz Novigrada i Zadra. Uvjerljiv je bio Patrick Levačić, koji je uz 14 pobjeda i 3 remija turnir završio bez poraza.
GM Mladen Muše – IM Patrik Levačić. kraljeva indijska odbrana, (HRT 3., Šahovski komentari).
Međunarodni majstor Patrick Levačić pobjednik je županijskog prvenstva u ubrzanom šahu. Turnir je održan u ŠK Casper i okupio je 18 igrača. Igralo se Bergerovim sistemom 11. kola s tempom 4+2 sekunde pojedinačno, a ostvareni rezultati računali su se za ekipni plasman.
 
III. otvoreno prvenstvo KZŽ-e u ubrzanom šahu – pobjednik je Patrick Levačić iz Zadra.
Šahovski savez Krapinsko-zagorske županije uz tehničkog organizatora Šahovski klub „Krapina“ organizirao je III. otvoreno prvenstvo Krapinsko-zagorske županije u ubrzanom šahu 1. lipnja 2014. s početkom u 10,00 sati. Turnir se rejtingira za Međunarodnu rapid-rejting listu. Sustav natjecanja: švicarski sustav u 9 kola, a tempo igre je 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Mjesto igre: Restoran KTC-a „Krapina“, Bobovje bb (prostor je klimatiziran). Natjecalo se 53 igrača iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Pobijedio je međunarodni majstor Patrick Levačić iz Zadra, drugi je FIDE-majstor Miro Pandurević (ŠK Ilok) s istim brojem bodova ali slabijim dodatnim kriterijima; a treći je velemajstor Robert Zelčić iz Zagreba s pola boda zaostatka. Od krapinskih igrača najbolje su prošli majstorski kandidat Nenad Frouth (8. mjesto) i nacionalni majstor Vladimir Frank (10. mjesto) koji su osvojili 6 bodova.
 
I moglo bi se tako u nedogled, o osobitoj osobnosti Patricku Levačiću, zaljubljeniku u šah.
Često ga sretnem u dvorištu Gradske knjižnice Zadar.
Ovo je sinonim kulture, govori međunarodni majstor u šahu i doktor znanosti na Sveučilištu u Zadru Patrick Levačić dok slaže dvorišne divovske šahovske figure u atriju uoči partije šaha timskog natjecanja u dvorišnom šahu koje je organizirala Udruga Cinaz u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.
 
Igra u parovima
 
Natjecanju su se prvenstveno odazvali polaznici šahovske radionice »Kako osvojiti damu« koja se protekla tri tjedna organizirala u sklopu projekta kluba mladih KLOOZ, a vodio ju je Levačić. Zadarski studenti i srednjoškolci zainteresiranoj publici pokazali su kako na kvalitetan način, istovremeno koristeći moždane vijuge i cijelo tijelo, mogu provoditi slobodno u vrijeme.
– Dvorišni šah je najaktivniji oblik šahovske igre u fizičkom smislu. U Europi je dvorišni šah uobičajena pojava u velikim gradovima, osobno sam ih vidio u Nici u Francuskoj i Salzburgu u Austriji. Mi smo ovdje dodali još jednu komponentu – igra se na sat. Ovo je brzopotezni dvorišni, šah što doprinosi dinamici, i igra se u parovima. Mislim da to ne postoji. Imamo i suca, a radi se o FIDE majstoru Ivan Jakiću, govori Levačić koji je zamislio ovu ideju.
Bit će toga još
– Ovo natjecanje smo organizirali povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnost. Kroz šah želimo promovirati zdrav način života. Mi ćemo nastaviti s organiziranjem šahovskih večeri u našem klubu i nastavit ćemo s organiziranjem događaja ovog tipa, kaže koordinatorica Udruge Cinaz Morana Rogić…
Toliko je turnira organizirao. Organizira i dalje. Nastupa u školama. Na turnirima. Drži predavanja. Sve u cilju popularizacije ove drevne igre, s ciljem da se šah uvede u škole kao izborni predmet.
 
Patrick Levačić
 
Patrick Levačić rođen je 8. lipnja 1971. godine u Cannesu (Le Cannetu), Francuska. Diplomirao je francuski i ruski jezik i književnost 2000. godine pod mentorskim vodstvom doktorice Višnje Rister s temom Svjetovi Petrograda Andreja Bjelog. Tijekom studiranja je radio u Cannesu kao međunarodni šahovski učitelj. Dvaput se usavršavao u inozemstvu kao stipendist Francuske ambasade i Ministarstva znanosti RH. Nakon studija kratko je radio u Zadarskoj privatnoj gimnaziji i u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, Zadar. Godine 2003. upisuje poslijediplomski studij književnosti. Godine 2006. obranio je magistarski rad pod naslovom Mit o graalu u srednjovjekovnoj francuskoj i ruskoj književnosti pred povjerenstvom dr. Andreje Zlatar, dr. Tomislava Skračića i dr. Slavomira Sambunjaka. Iste godine primljen je kao asistent na Odjelu za francuski jezik i književnost gdje drži nastavu iz kolegija Uvod u studij francuske književnosti, Francuska civilizacija i Francuski putopisi. Godine 2007. ocjenivačko povjerenstvo u sastavu dr. Dean Duda, dr. Gabrijela Vidan i dr. Tomislav Skračić izvrsno je ocijenilo sinopsis njegovog doktorskog rada pod naslovom Dalmacija u francuskim putopisima (1806.-1914.). U studenom 2010. bio je u organizacijskom odboru znanstvenog skupa Otoci Ist i Škarda. U prosincu 2010. predao je doktorski rad koji je uspješno obranjen 21. lipnja 2011.
 
Odobren mu je novi izborni kolegij " Francuska književnost i film" (ljetni semestar 2012./13). Radio je s djecom kao trener hrvatske kadetske reprezentacije 2011. godine na prvenstvu Europe u Albeni (Bugarska). Napisao je scenarij za film "Mementorium" prikazan na Avantura Film Forum Festivalu u zadru 2012.
U sklopu Udruge CINAZ voditelj je šahovske radionice s djecom i mladima.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Dragi naš Augustine Tomiću!

HF

Kontroverzni Rasputin

HF

AFORIZMI – Budale vode vlasti

HF

AFORIZMI – Martinje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više