Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Da, brtva može biti u tekućem stanju

Tekuća brtvila itekako imaju smisla i rješavaju mnoge praktične probleme

 
 
Iako zvuči neobično, nanošenje tekućeg materijala između dvije krute metalne prirubnice kako bi se spriječilo curenje drugih tekućina kroz prazninu između prirubnica zapravo ima smisla. Ipak, u tu se svrhu najčešće koriste rezane krute brtve. Međutim, to znači da konstrukcija prirubnica treba biti prikladna za uporabu takvih brtvi, što obično ograničava slobodu pri konstruiranju prirubnica. Na operativnoj razini to znači da proizvođač mora skladištiti toliko mnogo različitih vrsta brtvi koliko vrsta prirubnica trenutačno proizvodi. Oba se ta problema mogu riješiti uporabom tekućih brtvila. Radi boljeg razumijevanja, možda bi bilo dobro da najprije objasnimo što je brtvilo i zašto je uopće potrebno. Brtvilo je materijal koji se polaže između dvije prirubnice koje su međusobno pričvršćene vijcima. Brtvila sprječavaju curenje tekućina ili plinova potpunim ispunjavanjem prostora između površina prirubnica. Nužno je da zabrtvljeni spoj ostane netaknut i bez curenja dulje vrijeme. Brtvilo mora biti otporno na materijal koji se brtvi te treba moći podnijeti radnu temperaturu, tlak i mikropomicanja koja uzrokuju vibracije i toplinsko širenje, odnosno stezanje.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/10/loctite2018-20180925100306876.jpg
S obzirom na sve to, možemo savršeno razumjeti to da se tekuća brtvila ne čine kao očigledan izbor. Želite nešto čvrsto, nešto što će zaista ispuniti tu prazninu! No, kada pogledate površinu tih prirubnica na mikroskopskoj razini, tekuća brtvila itekako imaju smisla. Dok golim okom vidimo savršeno glatku površinu, na mikroskopskoj razini to izgleda ovako:
Površinske nepravilnosti koje krute brtve ne mogu ispuniti
 
Ništa ne zalazi u svaku od tih malih udolina i, kada se stvrdne, brtvi svaku prazninu bolje od tekućeg brtvila. Kao i kod krutih brtvi, i kod tekućih brtvila postoje razlike. Vaš će izbor ovisiti o općenitim konstrukcijskim zahtjevima.
Međutim, bez obzira na materijal koji se brtvi, postoje određeni čimbenici koji se trebaju uzeti u obzir, kao što su:
• čvrstoća prirubnica za brtvljenje
• predopterećenje vijaka
• potencijalno različito toplinsko širenje
• opterećenje i naprezanje spoja koje uzrokuju vanjske sile
• distribucija tlačnog opterećenja.
Kao sažetak i vizualnu prezentaciju iznesenoga, pogledajte VIDEO.
Tržišni predvodnik i vodeći autoritet za tekuća brtvila svakako je brand LOCTITE čija paleta tekućih brtvila uključuje dvije tehnologije, odnosno kemijske osnove tekućih brtvila: anaerobnu i silikonsku, koje pod svojim okriljem okupljaju proizvode različitih tehničkih karakteristika prikladnih za najrazličitije vrste prirubnica i neograničen broj tehničkih zahtjeva i radnih uvjeta.
Sve o tekućim brtvilima saznajte na www.loctite.hr.
 

B. L., EGE

Povezani članci

Međunarodni specijalizirani sajam GAST PRO

HF

Kad se zemlja žrtvuje za karijeru

HF

Globalno tržište od 90 milijardi dolara

HF

Hoćemo li se u budućnosti gostiti ili – postiti?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...