Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Povijesni vrtovi dubrovačkog područja

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna

 
 
U petak 26. listopada 2018. u Hvaru je održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Među njima je i projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, koji je drugi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobiven, između ostaloga, za obnovu i razvoj Arboretuma Trsteno HAZU-a. Ugovor o financiranju tog projekta potpisali su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric, a nazočni su bili i premijer Andrej Plenković i članovi Vlade.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/klaustar-lokrum.jpg
Projektni prijedlog Povijesni vrtovi dubrovačkog područja prijavljen je i prihvaćen na pozivu Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Projekt je prijavljen u suradnji s Javnom ustanovom Rezervata Lokrum, Turističkog zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom art udrugom bez granica (DART).
 
Projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja koji povezuje Arboretum Trsteno i Rezervat Lokrum iznimno je važan za turistički razvoj i ponudu šireg dubrovačkog područja, ali i za rasterećenje ionako prenapučene dubrovačke povijesne jezgre. Ulaganjem u Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju te nabavom broda za prijevoz putnika između dva spomenuta lokaliteta, projekt Povijesni vrtovi dubrovačkog područja budućim posjetiteljima želi pružiti potpuni doživljaj hrvatske prirodne baštine i edukativan pristup njezinim tradicijskim vrijednostima i zanatima poput uzgoja maslina ili vinove loze, poštujući pri tome sve aspekte održivog razvoja. Golemi turistički potencijal koji nosi ovaj projekt, a koji je važan i u europskom kontekstu, mogao bi biti izvrsna prilika za poduzetničko unaprjeđenje lokalne zajednice, ali i za budući razvoj plodonosne gospodarske djelatnosti u Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz financijskog razdoblja 2014.–2020. iznose 10.932.344,70 kuna.
Projekt počinje 1. prosinca 2018. i traje do 30. studenoga 2021.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Traži se ukidanje subvencija

HF

Vrijeme giganta

HF

Novigradska dagnja

HF

Na teret potrošača?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više