Hrvatski Fokus
Kultura

Svijet kiborga Nenada Opačića

Ovi kiborzi ne plaše, ne izazivaju strah, čak su i simpatični

 
 
Akademski kipar iz Varaždina, Nenad Opačić, autor je slojevitog i obimnog skulptorskog i slikarskog opusa, često je samostalno i uspješno izlagao na brojnim izložbama. Ovom prigodom spomenuo bih njegov vrlo potnati motiv KIBORGA, kombinaciju živog bića i raznih mehaničkih umetaka, vrlo prisutnu u posljednje vrijeme u raznim znanostima, u medicini ponajviše.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/Svijet-kiborga-Nenada-Opacica-10-500x280.jpg
Nenad Opačić kreator je izvrsne serije kiborga, koje je suvereno i nadahnuto izveo u metalu, samo naizgled slične čovjeku. Riječ je o kompleksnom ciklusu skulptura, tvorevina metalnih bića, vrlo raznolike oblikovnosti s izraženim ritmičnim gestama, doimaju se kao da su ovoga trenutka, kada smo ih mi pogledali, zastali i za trenutak se okamenili, vrlo individualni, samo ih metal povezuje.
 
Opačić je prije realizacije skulptura kiborga, ali i u tijeku njiihova oživotvorenja, kontinuirano radio na ciklusu slika, u različitim tehnikama, na srednjem formatu, izrađujući niz portreta, od kojih doista svaki odiše svojim zasebnim izgedom, općenitim dojmom. Da u ovoj seriji slika, Opačić stvara ,nimalo imaginarni svijet kiborga, on je stvaran i slikar slika stvarnost. Njegovi kiborzi na ovim crtežima prepoznatljivi su i po ljudskim gestama. Oni su zamijenili ljude, uspješno ili ne, ostaje pitanje. No, oni su tu, po njima se mjeri svijet.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/10/nenad_opacic_1.jpg
Ovi kiborzi ne plaše, ne izazivaju strah, čak su i simpatični, kao posve nesvakidašnje i neobične figure, likovi iz snova ili zamišljanja. No ljudi nema. Opačić je naslikao niz slika s kiborzima, vjerojatno dajući i imena pojedinim metalnim likovima, stvarajući svijet budućnosti ili zamišljajući jednu od mogućnosti budućeg svijeta. Je li ovo sutrašnjica? Tko zna.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Apstrakcije Mladena Žunjića

HF

Poetski ciklus mrtvih priroda Ivane Jovanović Trostmann

hrvatski-fokus

Slikarstvo je život

HF

Ciklus Interijeri Zorana Šimunovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više