Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Muslimanska pobuna na jugu Tajlanda

Susret predsjednika tajlandske i malezijske vlade u Bangkoku

 
 
Tajlandski premijerPrayut Chan-o-Cha susrest će se u srijedu u Bangkoku s malezijskim kolegom u pokušaju obnove mirovnog procesa na krajnjem jugu Tajlanda, kojeg već gotovo 15 godina potresa separatistički sukob. Posjet malezijskog premijera Mahathira Mohamada kraljevini, prvi nakon njegove iznenađujuće pobjede u svibnju, trebao bi "pružiti novi poticaj" pregovorima, otkrilo je u utorak malezijsko ministarstvo vanjskih poslova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/m15067_th.png
Od 2004. Tajland, većinom budistički, nosi se sa separatističkom pobunom u nekoliko pokrajina s muslimanskom većinom koje graniče s Malezijom, a u tom je sukobu poginulo gotovo 7000 osoba, većinom civila. Napadi su rjeđi nakon državnog udara 2014. jer je vojna hunta pojačala ophodnje i postrožila policijski sat. Godine 2017. poginulo je 235 osoba, a gotovo 900 u 2007., po brojkama organizacije Deep South Watch. Usprkos tome, pregovori su zapeli jer tajlandske vlasti ne uspijevaju okupiti za stolom pobunjenike raspršene u nekoliko entiteta, ponekad teško identificiranih.
 
Prije nekoliko tjedana Malezija i Tajland imenovali su nove predstavnike koji bi vodili razgovore. Dolazak tih novih ekipa "daje nam nadu u napredak mirovnog procesa", otkrio je Panitan Wattanayagorn, savjetnik za sigurnost pomoćnika tajlandskog premijera Prawita Wongsuwana. S obzirom da bi se prvi izbori nakon državnog udara morali organizirati početkom 2019. u Tajlandu, "danas je ključan trenutak u pokušaju pokretanja stvari". (Hina)

Povezane objave

Vrije Južnokinesko more

HF

Sto godina Saint-Germainskog ugovora

HF

Još jedan diplomatski poraz na bojnom polju

HF

Lavrov od 2013. brani Assadov režim

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više