Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Hrvatske muke u bošnjačkim općinama

Kanalizaciju im usmjerili na imanje

 
 
Jozo i Katarina Pavlović prije dvanaest godina vratili su se u mjesto Pavlovića Luka kod Kaknja nakon višegodišnjeg progonstva. Od prvoga dana suočavaju se s teškim problemima jer su susjedi, lokalni Bošnjaci, njihovo imanje doslovno pretvorili u otvorenu kanalizaciju.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/kakanj-panorama_5bd75eb936551_970xr.jpg
Prijetnje, ucjene i borba s lokalnom administracijom obilježili su posljednjih dvanaest godina života obitelji Pavlović. Šesnaest bošnjačkih obitelji bez njihove suglasnosti odlučilo je “riješiti problem” kanalizacije preko njihove imovine, kroz potok Jazenac. S obzirom na to da je izvor toga potoka, čija je voda pitka, na višoj nadmorskoj visini, fekalne vode prolaze ispred obiteljske kuće, piše Večernji list BiH.
 
Katarina i Jozo nemaju nikakvih dvojbi kako se radi o pokušaju da ih se istjera s djedovine. "Sadašnju SDA-ovu vlast u Kaknju doživljavam kao nekoga tko podupire da se nas Hrvate potisne iz rodnoga mjesta", ističe profesor Pavlović. Katarina Pavlović Pandžić, koja je i kanadska državljanka, prepričala je i uvrede kojima je izložena.
"Ako ti se ne sviđa ovdje, seli se u Hrvatsku", rekao joj je nedavno jedan susjed, na što mu je odgovorila kako je na “zemlji koju su zaradili i očuvali svekar i svekrva”. Nema načina na koji nas ne zlostavljaju, starijim ljudima noću kucaju na vrata. Oni se nemaju kome obratiti – svjedoči Katarina koja sa suprugom pomaže starijim Hrvatima.
 
Jozo Pavlović prvi put je u svibnju 2007. upozorio vlasti u Kaknju da susjedi Bošnjaci usmjeravaju kanalizaciju prema potoku na njihovoj zemlji. Općinski inspektor iz Kaknja tada je sve zabilježio, da bi županijski vodni inspektor 21. siječnja 2008. to potvrdio, navodeći da je Općina Kakanj napravila prekršaj jer nije riješila prethodna pitanja za izgradnju kanalizacijske mreže, kao i kolektora, te je naloženo Općini da sve to ispravi. Potpisao je to županijski inspektor za vode Nijaz Mačak.
 
Zaokret se događa kada SDP-ova načelnika Kaknja Mensura Jašarspahića na izborima pobjeđuje SDA-ov Nermin Mandra. Nakon toga ne vrijede zakoni ni ranije odluke. Mještani Bošnjaci bez znanja nekoliko Hrvata počinju graditi kanalizacijski sustav preko imanja drugih obitelji te izlaz cijevi završava na imanju Pavlovića, gdje je i danas otvorena kanalizacija teče potokom. Umjesto da samo potvrdi navode ranijih naloga, nova vlast Kaknja prije gotovo godinu dana, u prosincu 2017. godine, nakon zahtjeva za uklanjanjem cijevi zabilježila je kako nakon višegodišnjeg istjecanja kanalizacije s fekalijama “nisu zabilježene implikacije na zdravlje stanovništva”, što zorno pokazuje odnos prema malobrojnim Hrvatima Kaknja, piše Večernji.ba. (mo)
 

https://direktno.hr/eu-i-svijet/dijaspora/hrvatske-muke-bosnjackim-opcinama-kanalizaciju-im-usmjerili-imanje-137654/

Povezani članci

Spomen na pobijene franjevce

HF

Hrvati protiv “trećeg entiteta”

HF

Sretan ti 23. rođendan Herceg-Bosno!

HF

U TIŠINI POTOČARSKIH MEZARA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...