Hrvatski Fokus
Kultura

Armenski slikar Grigor Handžjan

Umjetnost armenskoga slikara Grigora Handžjana

 
 
Grigor Handžjan je rođen 29. studenoga 1926. god. u Jerevanu, Armeniji. Roditelji su mu, Sepuh i Vergine, diseljenici iz Jerznka, sadanjega turskoga grada Erzincan. Roditelji su dugo živjeli u Vanu, u Turskoj. Ruski časnici još su prije početka pokolja 1915. godine savjetovali obitelj Handžjan da ode u istočnu Armeniju. Grigor je četvrto dijete u obitelji Handžjan. Godine 1945. Grigor je završio Umjetničko učilište P. Terlemezjana u Jerevanu. Studirao je od 1945. do 1951. god. u Erevanskom umjetničkom institutu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/Grigor1.jpg
Član je Udruge armenskih slikara od 1953. god., a od 1982. god. član je Akademije znanosti SSR Armenije. Handžjan je poznat kao slikar, knjižni ilustrator i dizajner velikih tapiserija iz armenske povijesti. Počeo je svoje stvaralaštvo kao slikar, a zatim kao grafičar i ilustrator armenskih knjiga. Kasnije armenska povijest postat će mu glavnim predmetom njegova umjetničkoga interesa.
 
Ilustrirao je roman "Rane Armenije" (1959.) Hačatura Abovjana, poemu "Neprestani zvonik" (1968.) Parujra Sevaka, skice za tapiserije "Vardanank" (Avarajrska bitka 451. s Perzijancima) i "Armenska abeceda" (1981.). Od 1970-ih godina mrtva prirodu postaje jedna od glavnih tema njegovih radova. Grigor Handžjan je preminuo 19. travnja 2000. godine u Erevanu.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Nova koncertna sezona u Lisinskom

HF

Grigor Šiltjan – slikar realist

HF

Novi ciklus akrila na platnu Iris Bondora Dvornik

hrvatski-fokus

Ovogodišnje 38. Zagrebačko Histrionsko ljeto

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više