Hrvatski Fokus
Kultura

Kudrjavcev: Split mi je sve!

Znanstveno-stručni skup posvećen životu i radu Anatolija Kudrjavceva

 
 
Obilježavajući desetogodišnjicu smrti poznatog splitskog teatrologa, književnika, kritičara, prevoditelja, sveučilišnoga profesora i istaknutoga društvenog kroničara, Anatolija Kudrjavceva (1930. – 2008.), Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Književni krug Split, organizirali su 26. listopada 2018. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu znanstveno-stručni skup posvećen njegovu životu i radu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/umro_anatolij_kudrjavcev2-2_thumb_large.jpg
Skup je organiziran s ciljem kako bi se osvijestio i utvrdio znanstveni i kulturni doprinos Anatolija Kudrjavceva i odala počast ovom istaknutom kroničaru grada Splita druge polovice XX. i početka XXI. stoljeća. Izlaganja na Skupu obuhvatila su područja i teme autorova djelovanja: književnost, teatrološke studije i kazališne kritike, publicistički opus i uredničku djelatnost. U sklopu skupa postavljena je i prigodna izložba fotografija Hommage Tolji Kudrjavcevu autora Feđe Klarića. Dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu, prof. dr. Gloria Vickov je u pozdravnoj riječi istaknula Anatolijevo znalačko i nepotkupljivo kritičko pero, pozvavši da i ovaj skup učvrsti vjeru u obrazovanje novih mladih naraštaja koji će  pokušati dosegnuti vrsne Toljine zapise i prosudbe.
 
Anatolij Kudrjavcev rođen je 26. listopada 1930. u Solinu. U Splitu je završio gimnaziju 1949. i Višu pedagošku školu 1952. te diplomirao južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru 1963. Doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1982. disertacijom Književnost kao autentični, integralni i kreativni dijagnostičar bitnih pretpostavki splitske tipičnosti. Godine 1982. izabran je za docenta, a 1989. za izvanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Zadru. Bio je zaposlen kao nastavnik hrvatskog jezika u gimnaziji na Korčuli (1952. ‒ 1955.), u osnovnoj školi u Trogiru (1955. ‒ 1960.) i u Trgovinskom školskom centru u Splitu (1961. ‒ 1977.). Od 1977. godine do umirovljenja radio je kao sveučilišni profesor na Pedagoškoj akademiji (od 1998. Visoka učiteljska škola) i Odjelu za humanističke znanosti (od 2005. Filozofskom fakultetu). Na Filozofskom je fakultetu u Splitu do kraja života bio vanjski suradnik.
 
Uz redovni posao bavio se režijom i glumom u amaterskim kazalištima. Godine 1968. Kudrjavcev se počinje baviti kazališnom kritikom, a svoje kritike i feljtone redovito objavljuje u Slobodnoj Dalmaciji, postavši najtemeljitijim kroničarom splitskoga kazališnog života druge polovice 20. stoljeća (izabrane kritike objavljene su u knjizi Gledalac sa zadatkom, 1983.). Kao vrstan poznavatelj kazališnih ansambala i repertoara u Hrvatskoj dao je znatan doprinos proučavanju hrvatske dramske književnosti u suvremenom kazalištu, posebice teatrološkim raspravama u Danima hvarskog kazališta (2000-2007). Krajem šezdesetih godina, uz Petra Brečića i Dalibora Foretića, Kudrjavcev čini veliki trojac hrvatske kazališne kritike. Kudrjavcev je često bio član stručnih žirija i selektor kazališnih festivala. Godine 1980. dobio je Sterijinu nagradu za kazališnu kritiku, jednu od najprestižnijih kazališnih nagrada na području bivše Jugoslavije.
 
O splitskom HNK je rekao: „…Između splitskog teatra i mene ne postoji nikakav sukob jer za sukobljavanje vazda trebaju biti nazočne dvije strane. Ja se, zapravo, nisam ni s kim sukobljavao, a nikada ne sudjelujem ni u polemikama. Za mene ne postoji klasični i moderni teatar, nego samo dobar i loš. Uostalom, mnoge su supermoderne predstave dobile moje najviše kritičarske ocjene. To je stvar kriterija, a ne ideologije ili prohtjeva. A što se tiče kazališta, pogotovu splitskog, ono uvažava samo one koji ga hvale, pa makar kritike pisale osobe bez teatarskog iskustva i čvrstoga estetskog stava“.
Bio je aktivni član Društva hrvatskih književnika. Sudjelovao je na znanstvenim skupovima iz područja književnosti i teatrologije. Objavljivao je eseje, feljtone i putopise u književnim časopisima i u novinama, u Mogućnostima, Kolu, Kulturnoj baštini, Oku, Prologu, Smotri, Vijencu, Zadarskoj reviji i dr. Prevodio je s ruskog, talijanskog i engleskog jezika. Osim kazališnih eseja i kritika objavljivao je teatrološke studije, eseje, putopise i kozerije, a posebno se bavio prošlošću i sadašnjošću Splita i mitologijom života na Sredozemlju. Bio je jedan od pokretača i urednika kultnog splitskog humorističkog lista Berekin, za koji je napisao velik broj tekstova, a pod pseudonimom Žbirac godinama je pisao za Pomet, satirični podlistak Slobodne Dalmacije. Kudrjavcev je bio i urednik izdanja splitskog Književnog kruga, a napisao je brojne recenzije, predgovore i pogovore, predstavio je velik broj knjiga i uvijek rado pomagao neafirmiranim književnicima i poticao njihov rad.
 
„…O novomu svijetu i međuljudskim odnosima najviše mi je rekao i pojasnio književnik Marcel Proust, dok mi je o dramskom kazalištu najtemeljitije pouke dao A.P. Čehov. Svi ostali velikani prošlih razdoblja ipak su mi znatno dalji. Možda bi nam od tih davnih najbliži bio Miguel Cervantes, ali i za njega smo postali prebrzi i prepovršni.“
Kudrjavcev je bio zaljubljenik u splitsku povijest, subkulturu i mentalitet stanovnika grada. Bio je i strastveni kroničar rodnog grada i taj je dio svoga opusa ispunio ljubavlju i smislom za oslikavanje životnih anegdota u mediteranskom podneblju. U svojim djelima ulazi pod kožu grada Splita, u tijesne „kale, konobe i šufite“. Posvećen istraživanju i popularizaciji autentičnih tradicija splitskoga mentaliteta i prostora, u knjizi Vječni Split (1985) u zapisima putopisaca analizira svakodnevicu, društvene rituale i antropologiju Splita ranog 20. stoljeća. Splitsku urbanu svakodnevnicu opisuje i u fikcionalnim pričama Sitnice: starinske priče (1987), nadahnutima djetinjstvom u Velom Varošu. U kulturnopovijesnoj studiji Ča je pusta Londra… (1998) donio je opsežnu dokumentacijsku i faktografsku građu koja svjedoči o društveno-političkim zbivanjima i istaknutim pojedincima u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. U knjizi U potrazi za izgubljenim Mediteranom (2001.) objavljene su izabrane kolumne iz Slobodne Dalmacije, u kojima je tematski zaokupljen baštinom i mitologijom staroga i novoga Splita. Šaljive kolumne o splitskoj prošlosti i suvremenosti, pisane arhaičnom splitskom čakavštinom, sabrane su u izdanju Povist Splita šćeto neto i splitske face (2006).
Kudrjavcev je bio rado viđeno lice na splitskim ulicama i trgovima. Pripadao je generaciji koja je stvarala i proslavila legendarni splitski picigin na kupalištu Bačvice, svakog je dana obilazio uličice Velog Varoša u kojem je proveo svoje djetinjstvo, šetao po Marjanu, a znao je i loviti ribu u splitskoj luci. Družio se i prijateljevao s vrhunskim hrvatskim intelektualcima, ali je uživao i u susretima i razgovorima s običnim ljudima.
 
„…Split mi je sve. Vatalo, kukalo, na pike, franje, špale, to ti je kad cente tučeš o zid, pa se približiš na pedalj njegovoj i onda nosiš, papagalo ke ora že, kolo kolo išulanca, zogarela, konop… To su mi slike grada u kojemu je vladalo siromaštvo, di su žene u Velome Varošu na prage prodavale ravanele i pomidore, to su ćakule i karanje s ponistre na ponistru… bančići isprid vrat, smij, batude, tombula u dvor, a okolo prajci, tovari, kokoše, oni mirisi i vonji…“
Kudrjavcev je umro u Splitu 23. ožujka 2008. godine, a kazališni kritičar, pisac i dramaturg Jasen Boko u nekrologu je napisao: „Split je izgubio svog najvjernijeg kroničara i zaljubljenika, kazalište ostaje siromašnije za glasni kritički sud, a tisuće studenata koji su se u Toljinim predavanjima susreli možda prvi put s pametnim, kritičkim razmišljanjima o kazalištu i dječjoj književnosti izgubili su profesora koji ih je zapravo učio kritički razmišljati o pravom životu, onom koji izviruje ispod puke pojavnosti stvari. Tragajući za Vječnim Splitom i izgubljenim Mediteranom, Tolja je obilježio ovaj grad.“
 

Nives Matijević

Povezane objave

Radovi na papiru Antuna Motike

HF

Književna nagrada Goran Bujić

HF

Ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru

HF

Kubizam je izvor kiparstva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više