Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Bruce Berton za promjenu izbornog zakona

Izborni zakon BiH izmijeniti po presudi Ustavnog suda; u promjene uključiti zastupanje sva tri naroda

 
 
Izborni zakon treba žurno promijeniti prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i te promjene moraju uključiti legitimno zastupanje sva tri konstitutivna naroda, rekli su hrvatski član Predsjedništva BiH i voditelj misije OESS-a Bruce Berton u ponedjeljak u Mostaru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/2015_sep_02-pdhr-new1-a.jpg
Bruce Berton
 
Američki diplomat na čelu misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH istaknuo je kako je posebno važno imati 'uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo usklađeno s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH'. Neprihvatljiva je daljnja odgoda izmjena Izbornog zakona BiH, rekao je Berton. Čović je objasnio u čemu je važnost izmjena Izbornog zakona. "Izmjene Izbornog zakona, htio to netko ili ne, zapravo su neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama", rekao je Čović na sastanku s američkim diplomatom.
 
Ocijenio je lošim to što Izborni zakon nije izmijenjen prije početka izbornog procesa. To se ne bi smjelo ponoviti na sljedećim izborima, rekao je Čović. Krajnje je upitno na koji će se način uspostaviti vlast u Federaciji BiH i državi BiH jer je Ustavni sud te zemlje izbrisao odredbe Izbornog zakona kojim su se birali izaslanici za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Ovu odluku Ustavni sud BiH donio je na temelju prigovora što ga je uputio tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić koji je upozorio na to da bošnjačke stranke biraju hrvatske izaslanike iz županija u kojoj taj narod gotovo i ne živi.
 

vp/h, https://direktno.hr/eu-i-svijet/covic-i-berton-izborni-zakon-bih-izmijeniti-presudi-ustavnog-suda-promjene-ukljuciti-zastupanje-sva-138249/

Povezani članci

Reis Kavazović voli Srbe

HF

Alija Izetbegović je bio lažljivac

HF

Bošnjački dan (ne)ovisnosti ovisne Bosne i Hercegovine

hrvatski-fokus

Islamizacija hrvatskih i sefardskih sevdalinki na djelu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...