Hrvatski Fokus
Hrvatska

Poljaci opravdano ljuti na HRT, ali…

Poljaci neopravdano vrijeđaju hrvatske domoljube!

 
U Dnevniku HRT-a, od 11. XI. 2018., dogodila se cenzura protiv Poljske i poljskoga naroda. Prilog je bio posvećen svečanoj proslavi 100. godišnjice povratka nezavisnosti Poljske u Varšavi.Toga dana ulicama Varšave prošao je državni mimohod pod nazivom „Za tebe, Poljsko“ kojemu su, između ostalog, nazočili poljski predsjednik Andrzej Duda, predsjednik vlade Mateusz Morawiecki, drugi predstavnici poljske lade i poljske vojske. Na HRT-u ni jednom riječju nisu spomenuli da su mimohod organizirale državne vlasti. „U tom je mimohodu sudjelovalo više od 200 tisuća ljudi. Veliki, patriotski, radosni pohod nije imao ništa zajedničko s maršem koji su istovremeno organizirale marginalne nacionalističke skupine, kojemu je bio posvećen cijeli prilog koji je HRT emitirao“, piše u priopćenju poljskoga veleposlanstva u Zagrebu i dodaje: »U mimohodu „Za tebe, Poljsko“ sudjelovalo je oko 250 tisuća ljudi iz cijele Poljske, među njima obitelji s djecom, vojni veterani i sudionici poljske borbe za oslobođenje od njemačke okupacije koji su se za vrijeme Drugog svjetskog rata borili protiv fašizma i nacizma. Bit ćemo zahvalni kada biste ove navode ispravili.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/7BB6E317-3C2D-4693-A93A-5F702F9A8EF9_w1023_r1_s.jpg
Situaciju u kojoj su riječi voditelja o „ekstremistima koji zahtijevaju etnički homogenu Poljsku“ popraćene slikom govora predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude smatramo skandaloznom i nedopustivom manipulacijom. Još jedan slučaj neprimjerenog postupanja je informacija o sudjelovanju talijanskih neofašista ilustrirana slikama s mimohoda „Za tebe, Poljsko“ koji su organizirale vlasti Republike Poljske. U prilogu koji ste emitirali nigdje nisu prikazani navodni neofašisti, već isključivo obični sudionici vijoreći bijelo-crvene zastave, među kojima i djeca. Takvo prikazivanje za Poljsku iznimno važne 100. obljetnice stjecanja nezavisnosti teško je doživjeti drugačije nego izrazom zle namjere ili tipičnom novinarskom nepouzdanosti«.
 
I na kraju i u poljskom veleposlanstvu ponašaju se isto kao i urednici na HRT-u. Vrijeđaju i lažu. Evo kako nam Poljaci dociraju: »Sjećamo se euforije koja je zahvatila Hrvatsku prilikom povratka nacionalne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Također se sjećamo da je na dočeku nogometaša u Zagrebu nastupio kontroverzni izvođač koji jednu od svojih pjesama započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Međutim, nikada nam ne bi palo na pamet da bismo ljude okupljene u to vrijeme na ulicama Zagreba nazvali ekstremistima«.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Hrvatski Paganini

HF

Moj djed

HF

Nuštar – zaboravljena bitka Domovinskog rata

HF

Domovino, iz sna se probudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više