Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Važnost poljoprivrednoga zadrugarstva

Razvoj i suvremena obilježja poljoprivrednog zadrugarstva na prostoru Hrvatske

 
 
U srijedu, 21. studenog 2018. godine u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja održano predavanje Ilde Stanojević pod paslovom »Razvoj i suvremena obilježja poljoprivrednog zadrugarstva na prostoru Hrvatske«. Iz predavanja Ilde Stanojević moglo se saznati što je to zadružno poduzetništvo, koje su njegove prednosti i nedostaci te kako ovaj oblik poduzetništva potiče brigu o lokalnim zajednicama i društvu u cjelini. Mogu li uspješni primjeri zadrugarstva biti poticaj za udruživanje proizvođača na Banovini, a time i poticaj za unaprjeđenje poljoprivrede i života u ruralnim prostorima?
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/11/stanojevic_zadruga.jpg
Ilda Stanojević
 
Ovo je bilo peto predavanje u seriji predavanja "Mogućnosti i izazovi ruralnog razvoja" koju Društvo "Terra banalis" organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, a tijekom koje vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci govore o ruralnom, održivom razvoju te ukazuju na razvojne potencijale prirodne i kulturne baštine.
  
Zadrugarstvo kao oblik poduzetništva nazočno je u gotovo svim državama svijeta bez obzira na gospodarsko i društveno okruženje. Hrvatsko zadrugarstvo tradicijom dužom od 150 godina prolazilo je različita razdoblja, ali je jedno sigurno, opstalo je do današnjih dana. Analiza financijskog poslovanja zadružnog sustava i kretanja brojnosti članova i zaposlenika ukazuje kako je potrebno nastaviti intenzivno raditi na osuvremenjivanju postojeće zakonske regulative i edukaciji svih sudionika u tom procesu – od kreatora zakonodavnog okvira do onih koji bi te zakone morali provoditi, obrazovnih institucija koje bi zadrugarstvo trebali uvrstiti u programe kroz formalno i neformalno obrazovanje pa do samih zadrugara koji vrlo često nisu upoznati sa svim prednostima i nedostacima koje im zadrugarstvo donosi, kako bi se zadružno poduzetništvo pokrenulo i prihvatilo kao socijalno i gospodarski održiv model. Uvažavajući 7 međunarodnih zadružnih načela (otvorenost, demokratsko upravljanje članova, gospodarska aktivnost članova, autonomnost zadruge, međusobna suradnja sa zadrugama, edukacija zadrugara i briga za lokalnu zajednicu) možemo reći da je zadrugarstvo dio poduzetništva u kojemu profit nije glavni i jedini cilj, nego briga za člana zadruge i lokalnu zajednicu, a što u konačnici daje veći doprinos društvu u cjelini.
 
Poljoprivredno zadrugarstvo kao većinski oblik zadrugarstva u Hrvatskoj, nameće se kao najpovoljniji oblik organiziranja poljoprivrednih proizvođača. U trenutno rascjepkanoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je na taj način opterećena visokim troškovima proizvodnje, skladištenja i plasmana proizvoda na tržištu,  udruživanje proizvođača doprinijelo bi tehnološkom unaprjeđenju poljoprivrede i populaciji hrvatskog ruralnog prostora.
 
Ilda Stanojević, dipl. ing. agr. (Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo), diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1987. Od 1995.-2003. radi kao upraviteljica Poljoprivredne zadruge Komiža. Od 2003. do danas zaposlena u Hrvatskom centru za zadružno poduzetništvo (pravni slijednik Hrvatskoga saveza zadruga) kao stručna suradnica, pomoćnica predsjednice uprave, ravnateljica i trenutačno savjetnica ravnatelja Centra.
 

Ana Lipovac

Povezani članci

Turizam element nacionalnoga identiteta

HF

Čeka nas vrlo uzbudljiva budućnost

HF

Draghijeva poruka europskim čelnicima

HF

Selekcija najboljih kandidata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...