Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Interijeri Zorana Šimunovića

Ciklus nosi u sebi krhotine sjećanja na prošlo vrijeme, na događaje koje smo skoro i zaboravili

 
 
Akademski slikar iz Vukovara, Zoran Šimunović, pripadnik je mlađe, vrlo poletne generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, izlagao je na nekoliko vrlo zapaženih samostalnih izložbi. U proteklom razdoblju intenzivno je radio na ciklusu Interijeri, razvijajući ciklus, produbljujući ga, trajno zainteresiran za velike formate (šest slika 150 x 150 cm), pronalazeći u njegovom neopisivo dubokom volumenu dobru bazu za oživotvorenje svojih motiva.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/CIKLUS-INTERIJERI-ULJA-NA-PLATNU-15O-X-150-2-scaled.jpg
Ciklus Interijeri nosi u sebi krhotine sjećanja na prošlo vrijeme, na događaje koje smo skoro i zaboravili, na ljude i njihove predmete koji se opažaju na novim slikama ciklusa i koji odaju dojam monumentalnosti, jest vjerojatno su bili važni, oko njih se okupljala cijela obitelj (koja se u međuvremenu rasula po svijetu), uostalom bilo je i ugodno sjediti na tom dvosjedu, tu su i neke teško prepoznatljive igračke, cvijeće… i sve je to skupa nježno prekriveno raznolikim plohama boje, koje lebde iznad predmeta i ispod, provlačeći se između, kao da lutaju i traže svojke mjesto u memoriji.
 
Veliki formati ulja Zorana Šimunovića prepuni su simbola, znakova, tragova, koji upućuju na razrješenje enigme sjećanja jer poznato je, sjećanje je vrlo selektivno. Moguće je da Šimunović koristi simbole poput egepatskih hijeroglifa, opisujući situaciju, događaj, zabilježen na platnu a mi se moramo potruditi kako bi doprli do stvarnog značenja.
 
Izrazita koloristička zaigranost s vrlo uočljivim obojanim lebdećim plohama daje slikama optimmistični ton, doista, riječ je o lijepim sjećanjima. Zahvalan na ugodnim doživljajima Šimunović izgrađuje nesvakidašnji svijet memorabilija, oživljen na njegovim impresivnim slikama i vraćen u život (ukoliko se predmetu u međuvremenu zametnuo svaki trag).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/11/slika-Simunovic-2.jpg
Sve ove sitnice ili malo krupnije stvari jesu bitne svakome od nas i svatko od nas, čuva (u tajnosti) predmet stvar više desetaka godina, iznimno dragocjen, skriven od drugih. Šimunović komponira na svojim velikim formatima fragmente u kompliciranim međusobnim odnosima koje vješto uklapa u cjeline.
 
Njegova su sjećanja vrlo vjerojatno probuđena u kontaktu sa suvremenim interijerom i oživljena kasnije na ovim uljima. Friz velikih formata Zorana Šimunovića na samostalnoj izložbi u primjerenom prostoru bez ikakve sumnje ostaviti će izvanredan dojam jer oni priču jedinstvenu priču pojedinca, priču svakoga od nas.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sve je uzburkano

hrvatski-fokus

Pred Bašćanskom pločom

HF

Kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka

hrvatski-fokus

Puno neizvjesnosti i stalne nesigurnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više