Hrvatski Fokus
Kultura

Zlatni Canticum novum Blaženku Juračiću

Završen 22. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA

 
 
Nakon tri dana bogatog programa završen je 22. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA koji je okupio skladatelje, zborove, dirigente, glazbenike, članove žirija i predavače iz Indonezije, Irana, Južnoafričke Republike, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. U sklopu programa održana su predavanja, okrugli stol, revijalni nastup zborova, poseban koncert i završno natjecanje.  Nastupilo je 8 natjecateljskih zborova i dva vokalna sastava sa posebnim koncertnim programom; Antiphonus i Harmonia disonance. Plaketu zlatna Katedrala za najbolju izvedbu po ocjeni žirija osvojio je Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pod ravnanjem Vlade Sunka. Srebrna Katedrala pripala je gostima iz Južnoafričke Republike, Boulevard Harmonists of the North-West University of South Africa pod vodstvom Kobusa Ventera. Komorni zbor Glasis iz Slovenije pod ravnanjem Ernesta Kokota osvojio je brončanu katedralu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/juracic-blazenko_edited.jpg
Odlukom publike premoćno je pobijedio Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba pod ravnanjem Josipa degl' Ivellia osvojivši Plaketu zlatna Katedrala.
Plaketa Zvuci Baštine dodijeljena je Krešimiru Magdiću za istraživanje, razvoj i promicanje hrvatske glazbene baštine. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelio je plaketu HDS-a za najuspjeliju izvedbu nove hrvatske skladbe gostima iz Južnoafričke republike.
Povelju CRO PATRIJE povodom 22. izdanja Festivala dobila je Turistička zajednica Grada Splita koja podržava cjelokupni rad Glazbene mladeži i festivala Cro patria, a za partnerski razvoj kulturnog turizma u gradu Splitu. Plaketu je primila direktorica Turističke Zajednice Splita Alijana Vukšić.
 
Zlatni Canticum novum za najbolju novu skladbu osvojio je Blaženko Juračić za skladbu O Salutaris Hostia. Srebro je pripalo Vladi Sunku za skladbu Sweet Imprisonment na stihove Jamesa Joycea. Broncu su ravnopravno podijelili skladatelji Milan Hibšer i Tatjana Vorel.
Glazbenike i brojnu publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu  u ime Grada Splita, sponzora i domaćina Festivala, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš čestitavši organizatoru, Glazbenoj mladeži Split, na neumornom, mladenačkom duhu kojim Festival uspješno vodi kroz 22. godine postojanja.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Krik(ovi) i vapaj(i) do Boga

HF

Impresije trenutka Duje Šuvara

hrvatski-fokus

Autor vrlo snažnog i kompleksnog opusa

HF

Ernani – velebna predstava

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više