Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

U Čakovcu predstavljeni rezultati PoC7

HAMAG-BICRO dodijelio 54 ugovora u vrijednosti 15,2 milijuna kuna

 
 
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) danas je u Čakovcu, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, predstavila rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 54 korisnika u vrijednosti 15,2 milijuna kuna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/12/Dobitnici-PoC7-3..jpg
„PoC je svakako jedini program koji ima kontinuitet u poticanju inovativnih projekata. U prilog tome ide i činjenica da je HAMAG-BICRO od 2010. do 2016. godine proveo ukupno šest poziva programa PoC u sklopu kojih je dodijeljeno 55 milijuna kuna potpore za 222 projekta ukupne vrijednosti 83 milijuna kuna. Ono što me posebno veseli je i to da su od 54 nova korisnika čak 29 novoosnovana poduzeća što još jednom potvrđuje kako program PoC doprinosi i stvaranju novih poduzeća utemeljenih na istraživanju i razvoju,“ rekao je Vjeran Vrbanec.
 
Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu. „U ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta posebnu pažnju dajemo projektima koji uključuju istraživanje, razvoj i inovacije. Tome je prilagođen i zakonodavni okvir kroz Zakon o državnim potporama razvojno-istraživačkim projektima koji poticajima ili olakšicama daje različite mogućnosti za poduzetnike. U suradnji s HAMAG-BICRO, koji nudi različite financijske instrumente, podupiremo i projekte poput ovih s ciljem da u konačnici dobijemo još uspješnih projekata kao što je, primjerice, Photomath Damira Sabola“, izjavio je ministar Horvat
 
Do kraja godine, Agencija će u provedbi imati 230 istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna, od čega se 800 milijuna kuna odnosi na dodijeljena bespovratna sredstva. U idućih pola godine očekuje se otvaranje tri nova poziva iz Strukturnih fondova u vrijednosti preko milijardu kuna.
U završnom dijelu programa predstavljen je Program podrške uredima za transfer tehnologije (UTT program) te programi podrške inovacijskom procesu.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

PSP Okoli dovršava utiskivanje plina u skladište

hrvatski-fokus

Sunčeva energija

HF

Dramatičan porast uvoza hrane

HF

Tko to kaže da nema energetskih projekata?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više